25η Μαρτίου, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και διπλών εορτασμών, αφού εκτός από την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους μετά την Επανάσταση του 1821, γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Παρελάσεις, ευχές και το τραπέζι βάζει κι αυτό τα γιορτινά του, έχοντας σε πρώτο πιάτο τον μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Καταλύοντας τη νηστεία της Σαρακοστής, την 25η Μαρτίου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, αφού γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ένα χαρμόσυνο γεγονός στη θρησκευτική χριστιανική ιστορία και παράδοση. Γιατί, όμως, έχει καθιερωθεί ο μπακαλιάρος ως το επίσημο πιάτο της 25ης Μαρτίου;
Δείτε ακόμα: η ωραιότερη συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά σε 10 λεπτά τώρα και σε βίντεο!
Η εξήγηση είναι αρκετά απλή. Λόγω της αδυναμίας των περισσότερων κατοίκων της χώρας και κυρίως αυτών που ζούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα να αγοράσουν φρέσκο ψάρι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η ιδανική επιλογή, αφού μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Μαμα Πεινάω σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο τηγανητό με υπέροχο κουρκούτι, αλλά και και στον φούρνο με σπανάκι, αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ και ιδιαίτερο.
Από την Μαρία Αϊβαλιώτη
Ωραια τα λετε παιδια!