ΑρχικήΆρθραH Γιορτή του Βιβλίου στο Ωδείο Αθηνών

H Γιορτή του Βιβλίου στο Ωδείο Αθηνών

Εκτός από το φαγητό, που είναι και έμπρακτα η μεγάλη μας αγάπη, έχουμε και τρομερή αδυναμία στα καλά βιβλία, αφού είμαστε κι εμείς οπαδοί της άποψης ότι ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να σε ταξιδέψει παντού, να εξάψει τη φαντασία σου, να διευρύνει τις γνώσεις και τους ορίζοντές σου και φυσικά να σου κάνει πολύ καλή παρέα. 

Κι έτσι, λοιπόν, δεν μπορούμε παρά να μην ανυπομονούμε να επισκεφθούμε τη γιορτή του βιβλίου που διοργανώνεται για 37η χρονιά στην Αθήνα,αυτή τη φορά στο περιστύλιο του εμβληματικού κτηρίου του Ωδείου Αθηνών, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.  Με αφορμή την πραγματικά μεγάλη γιορτή του βιβλίου, την οποία και εννοείται ότι δεν θα χάσουμε, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποια από τα δικά μας αγαπημένα βιβλία για τη γαστρονομία και την κουλτούρα του φαγητού. 

Πρώτο στην καρδιά μας- κι όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους- είναι το βιβλίο του ιδρυτή του Μαμά Πεινάω, Τάσου Αντωνίου, “Για να μην ξαναπείς ποτέ…Μαμά Πεινάω! Εύκολες συνταγές για τα πρώτα βήματα στην κουζίνα” (εκδόσεις Πατάκη). Ο Τάσος, μέσα από 91 πανεύκολες συνταγές καθώς κι από το λογισμικό που διατίθεται δωρεάν και μπορούμε πολύ εύκολα και γρήγορα να το κατεβάσουμε στο κινητό μας, μας δείχνει τον σωστότερο, γρηγορότερο και πιο λαχταριστό τρόπο για να μεγαλουργήσουμε στην κουζίνα, χωρίς ποτέ ξανά να ζητήσουμε τη βοήθεια και τις συμβουλές της μαμάς μας. (Δείτε το και αγοράστε το από εδώ)

Ο Βασίλης Καλλίδης είναι ένας από τους πιο αγαπημένους και χαρισματικούς σεφ στο γαστριμαργικό ελληνικό προσκήνιο αυτή τη στιγμή. Το βιβλίο του Άθενς Σπεσιάλ (εκδόσεις Πατάκη), που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, πραγματικά το λατρέψαμε, αφού μέσα από τις σελίδες του είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και φυσικά να πάμε  στα αγαπημένα μαγαζιά  του Βασίλη Καλλίδη, εδώ στην Αθήνα που προσφέρουν ποιοτικό και ξεχωριστό φαγητό, μαγαζιά  που έγιναν στη συνέχεια και δικά μας αγαπημένα.

Ένας ακόμα σεφ που ξεχωρίζουμε, ο Βαγγέλης Δρίσκας εξέδωσε το βιβλίο του Αυτή είναι η κουζίνα μου: Συνταγές για μια ζωή (εκδόσεις Πατάκη) και μοιράζεται μαζί μας τις δικά του μυστικά στην κουζίνα μέσα από δοκιμασμένες συνταγές που ξεχειλίζουν από τα αρώματα της Μεσογείου και της Ανατολής και που πραγματικά όσο και να τις φτιάχνουμε, δεν πρόκειται να τις βαρεθούμε. 

Τις συνταγές που μας αρέσουν, τις λατρεύουμε για μια ζωή, όποια κι αν είναι η εκάστοτε γαστριμαργική τάση. Έτσι θα κρατήσουμε για πάντα στα δικά μας μαγειρικά τεφτέρια και τις συνταγές που μας φίλεψε η Ελένη Ψυχούλη μέσα από το τελευταίο της βιβλίο Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού (εκδόσεις Πατάκη). Συνταγές δικές της, φίλων, συνταγές παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες εμπνευσμένες από την οικογενειακή καθημερινότητα, απλές, μα  όχι απλοϊκές που μας βάζουν στην κουζίνα για τα καλά.

Οι γεύσεις που πρωτογευτήκαμε, οι γεύσεις που μας μύησαν στο μαγικό κόσμο της γαστρονομίας είναι αυτές που μάθαμε από μικρά παιδιά, τότε που περιμέναμε πώς και πώς να μας μαγειρέψει  η μαμά το αγαπημένο μας φαγητό και η γιαγιά να μας φτιάξει το γλυκό που τόσο μας άρεσε. Ο Ανδρέας Λαγός στο πρώτο του βιβλίο Οι γεύσεις ‘’που μεγαλώσαμε’’ (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική) μας γυρνά σε αυτά τα αθώα και γεμάτα από μυρωδιές χρόνια και καταγράφει για εμάς τις δικές του αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια κλείνοντάς τες σε υπέροχες κι αυθεντικές συνταγές. Σε πιο σύγχρονους μαγειρικούς ρυθμούς και πειραματισμούς μας έχουν μυήσει τα βιβλία του Αλέξανδρου Παπανδρέου, που κυριολεκτικά συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εποχής μας. Το τελευταίο του βιβλίο Απόλαυση…στο πιάτο (εκδόσεις Διόπτρα) ήταν μια πραγματική αποκάλυψη αφού οι 90 συνταγές που προτείνει, όλες βασισμένες στο τυρί με κρεμώδη υφή, μας έδειξαν πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε μια συνηθισμένη συνταγή και να μαγειρέψουμε με τυρί πέρα από τα συνηθισμένα. 

Τα σμυρνέικα. Μπαχάρι και κανέλα (2 τόμοι) είναι ένα βιβλίο-αφιέρωμα που μας ταξίδεψε, αλλά και μας έκανε να νοσταλγήσουμε παραδόξως μια πόλη, που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ, παρά μόνο μέσα από διηγήσεις, από τραγούδια και φυσικά από συνταγές. Η ξακουστή κ
αι μερακλίδικη σμυρνέικη κουζίνα πλούσια σε μπαχαρικά και μνήμες ξεδιπλώθηκε μπροστά μας μέσα από τις συγκεκριμένες συνταγές κι έτσι μάθαμε κι εμείς πώς να φτιάχνουμε τα περίφημα σμυρνέικα σουτζουκάκια κι όχι μόνο.   

Μισοψημένο (εκδόσεις Νάρκισσος). Ο τίτλος αυτού του βιβλίου μας ιντρίγκαρε. Μόλις είδαμε και το όνομα του συγγραφέα, βεβαιωθήκαμε πως αυτό το βιβλίο θα μας βάλει και σε σκέψεις και στην κουζίνα. Ο συγγραφέας δεν είναι άλλος από τον φημισμένο Anthony Bourdain, ο οποίος άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε ζουμερά εκδοτικά εγχειρήματα, όπως το Κουζίνα Εμπιστευτικό (εκδόσεις Νάρκισσος) που τάραξε τα νέρα, αφού έβαλε τους βιβλιόφιλους και λάτρεις του φαγητού στα ενδότερα των μεγάλων και φημισμένων εστιατορίων. Στο Μισοψημένο ο Bourdain δεν μασάει τα λόγια του και με λόγο αποκαλυπτικό και χειμαρρώδη αναλύει τον μαγικό κόσμο της γαστρονομίας, κριτικάρει διάσημους σεφ και βγάζει τον μαγειρικό του σκούφο σε άλλους, τοποθετείται απέναντι σε  food bloggers, επιτίθεται σε κριτικούς εστιατορίων και το κυριότερο μας συστήνει τοπικά εδέσματα και εστιατόρια πολλών χωρών με τον πιο γλαφυρό και ζουμερό τρόπο.  

Ο Αλβέρτος Αρούχ, στους περισσότερους γνωστός ως Επίκουρος, ένας από τους καλύτερους κριτικούς γαστρονομίας αυτού του τόπου, μας άφησε νωρίς.  Όμως τα βιβλία του είναι κυριολεκτικά παρακαταθήκη του για τις επόμενες γενιές. Αρχικά τον γνωρίσαμε μέσα από τις στήλες του σε διάφορα έντυπα, στη συνέχεια μέσα από τα βιβλία του Comedo ergo sum (εκδόσεις Νόβολι), ένα απολαυστικό βιβλίο όπου δυο φίλοι, μέσα από τους διαλόγους τους για το φαγητό ανακαλύπτουν και εκτιμούν τη ζωή, και Η νέα ελληνική κουζίνα (εκδόσεις Ίκαρος), μια κριτική έρευνα κι ανάλυση για τις ρίζες, τις επιρροές και το μέλλον της κουζίνας του τόπου μας, ανακαλύψαμε έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση, κριτική σκέψη και εκτίμηση για το φαγητό και την ιστορία του. Το τελευταίο του βιβλίο, που πρόκειται για το αυτοβιογραφικό του ταξίδι, Η γεύση της μνήμης. Αναμνήσεις και αξιολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων (εκδόσεις Ίκαρος) μας καθήλωσε, μας συγκίνησε και μας επιβεβαίωσε πως η μνήμη και η γεύση όχι  μόνο είναι αλληλένδετες, αλλά κι ότι είναι αυτές που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής μας. 

Το φαγητό είναι απόλαυση, κι όχι ένοχη, αν θέλετε τη γνώμη μας. Η απόλαυση της γεύσης (εκδόσεις Ψύχαλος) του Αργύρη Τσακίρη ξετυλίγει την ιστορία του φαγητού κι επιχειρεί να βρει ποια είναι εκείνα τα συστατικά που ευθύνονται για την πετυχημένη συνταγή, την καθιέρωσή της στους κύκλους της εστίασης και κυρίως να βρει τους παράγοντες εκείνουν που εξυψώνουν ένα πιάτο, έστω κι αν πρόκειται για εκείνο που μαγειρεύουμε καθημερινά κι όχι μόνο για αυτό που θεωρείται υψηλής γαστρονομικής τέχνης.  

Τον Αύγουτο Κορτώ τον ξέρουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Η αυτοβιογραφική, τις περισσότερες φορές, και σαρκαστική του πένα στην πλειοψηφία των βιβλίων του και των διαδικτυακών του διηγημάτων  μας έχει  χαρίσει άφθονες στιγμές γέλιου και μας έχει κάνει να καταβροχθίσουμε όλα του τα γραπτά όπου πολύ συχνά μέσα περιγράφονται οι κωμικές, ακραίες, αλλά βαθιά ευαίσθητες περιπέτειες ενός ανθρώπου που λατρεύει απελπισμένα το φαγητό, κάνοντάς μας να αναγνωρίσουμε σε κάποιες σελίδες κι εμείς τον εαυτό μας και τελικά  να συνειδητοποιήσουμε στο τέλος πως εκείνο που μετρά είναι να δίνουμε αγάπη και να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές και ναι και τις αγαπημένες μας λιχουδιές. Για να δούμε το φαγητό μέσα από μια πικάντικη πένα ενός λιχούδη συγγραφέα, διαλέγουμε Αύγουστο Κορτώ.

Μια βόλτα από τη Γιορτή του Βιβλίου θα σας κάνει να βρείτε και τα δικά σας αγαπημένα κι εμείς περιμένουμε να τα μοιραστείτε μαζί σας. Καλά γαστρονομικά διαβάσματα! 

 

Η Γιορτή του Βιβλίου διαρκεί από τις 4 ως και τις 15 Ιουνίου

Χώρος Διεξαγωγής: Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα

Τ. 210 7240673

www.odeionathinon.gr

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα – Πέμπτη 6:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.
Παρασκευή & Σάββατο 6:00 μ.μ. – 10:30 μ.μ.
Κυριακή 11:00 π.μ. – 2:30 μ.μ. και 6:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κέικ με σοκολάτα και ρούμι

Συνταγή για κέικ με ρούμι, σταφίδες και σοκολάτα!

Παγωτό κακάο

Συνταγή για υπέροχο σπιτικό παγωτό κακάο!

Vegan κέικ βανίλιας

Vegan κέικ βανίλια που θα λατρέψετε! Αυτό το κέικ δεν έχει αυγά ή βούτυρο αλλά είναι τόσο εύκολο και γευστικό που θα το φτιάχνετε συνεχώς!

Περισσότερα άρθρα

5 φαγητά που πρέπει να ξέρεις να φτιάχνεις

Γιατί να αγοράζουμε έτοιμα φαγητά όταν μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας;

8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

Κι όμως, με το προχθεσινό ψωμί μπορείς να κάνεις συνταγές-θαύματα!

Πώς αποστειρώνουμε βάζα

Ο Τάσος Αντωνίου μας δείχνει πώς αποστειρώνουμε βάζα για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ