Πολύ πριν τα τηλε-μαγειρέματα γίνουν το απόλυτο trend, την εποχή που το φουά γκρα και οι πατάτες ογκρατέν φάνταζαν στους Αμερικανούς ένα μακρινό και απρόσιτο όνειρο, η Julia McWilliams, κατά κόσμον Julia Child, ανέλαβε δράση και έφερε τις γαλλικές περίτεχνες γεύσεις κοντά στο αμερικανικό όνειρο. Με αφορμή τα εκατοστά γενέθλια της Child, το σημερινό doodle της Google τιμά την Αμερικανίδα σεφ για τη μεγάλη της προσφορά στην Αμερικανική κουλτούρα.
Αν και είναι διάσημη για τις μαγειρικές της ικανότητες, η καριέρα της περιλαμβάνει επαγγέλματα όπως κειμενογράφος, διαφημίστρια αλλά και σε υπηρεσία απόρρητων πληροφοριών. Όταν μετακόμισε με το σύζυγό της στο Παρίσι το 1948, συνειδητοποίησε το πάθος της για τη μαγειρική και τη γαλλική κουζίνα και έτσι γράφτηκε στην περίφημη σχολή Cordon Bleu.
Με τα βιβλίο και τις τηλεοπτικές της εκπομπές κατάφερε να απλοποιήσει την πολύπλοκη στα μάτια των Αμερικανών γαλλική κουζίνα και έγινε η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα της Αμερικής. Το κοινό την λάτρεψε, οι Αμερικανίδες νοικοκυρές έμαθαν το περίφημο μοσχαράκι μπουργκινιόν και άλλες 523 μοναδικές συνταγές στη Βίβλο της μαγειρικής, όπως πολλοί αποκαλούν το βιβλίο της Child «Mastering the Art of French Cooking».
Εκτός από την απόλυτη επιτυχία της σε κάθε είδους κουζίνα, η Julia Child έχει διατελέσει και διδάκτωρ μαγειρικής σε πανεπιστήμια όπως το Harvard, Brown και Smith College. Σήμερα, η κουζίνα της διάσημης σεφ δεσπόζει στο Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, ενώ στην ταινία «Julie & Julia » όπου η Meryl Streep ενσάρκωσε την Julia Child, γνωρίσαμε καλύτερα «τι εστί» Julia Child.
Με το χιούμορ, τη ζωντάνια και την άριστη τεχνογνωσία της κέρδισε την εμπιστοσύνη των νοικοκυρών και μία θέση στην καρδιά κάθε Αμερικανίδας μαγείρισσας. Εξάλλου, η ίδια έχει δηλώσει ότι «οι άνθρωποι που αγαπούν το φαγητό είναι πάντα οι καλύτεροι». Εμείς, δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε!
Άννα Ευθυμίου
Eικόνα: Dallas News