ΑρχικήΆρθραHot Dog: Η Ιστορία πίσω από τη νοστιμιά.

Hot Dog: Η Ιστορία πίσω από τη νοστιμιά.

Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη,

Όλοι έχουμε φάει ένα Hot Dog, άλλοι έστω μια φορά κι άλλοι έχουμε γίνει φανατικοί του «ζεστού σκύλου», όπως είναι κι η μετάφρασή του στα ελληνικά. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία του και τί τρώμε;

Τι έιναι λοιπόν το Hot dog; Είναι ένα είδος ζεστού σάντουιτς που αποτελείται συγκεκριμένα από μακρόστενο αφράτο ψωμί με λουκάνικο. Εκείνο όμως που το νοστιμίζει είναι η γενναία δόση κυρίως μουστάρδας και κέτσαπ, καθώς κι η προσθήκη κρεμμυδιών ή λάχανου ή μιας σαλάτας μαριναρισμένων λαχανικών. Η γεύση του έιναι αξεπέραστη και γι’αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόπος προέλευσής του, το hot dog έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις, αφήνοντας πίσω το χαμπουργκερ, αφού εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται πάνω από 20 δισεκατομμύρια.

Πότε και πού γεννήθηκε το Hot dog; O μύθος λέει ότι στη Νέα Υόρκη, ένας καταστηματάρχης συνήθιζε να σερβίρει στους πελάτές του ζεστά λουκάνικα δίνοντάς τους μαζί κι ένα ζευγάρι γάντια για να μην καίγονται. Ασύμφορο όπως ήταν για τον ίδιο, μια μέρα ζήτησε από έναν φούρναση να του φτιάξει μακρόστενα ψωμάκια για να σερβίρει μέσα σ’αυτά τα λουκάνικα. Βέβαια, μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως το πρώτο Hot dog δημιουργήθηκε στη Λουιζιάνα κατά τη διάρκεια μιας υπαίθριας αγοράς, ο έμπορος Anton Feuchtwanger πουλούσε λουκάνικα μέσα σε ψωμί για να διευκολύνει τους επισκέπτες που ήθελαν να φάνε και παράλληλα να συνεχίσουν αμέριμνοι την επίσκεψή τους στην έκθεση. Εικασίες ή αλήθεια το σίγουρο είναι πως από το 1871 στη Νέα Υόρκη ένας χασάπης, ο Charles Feltman στο κιόσκι που διατηρούσε στο Coney Island σέρβιρε hot dogs.

Και γιατί μια τέτοια ονομασία η οποία ομολογουμένως δεν παραπέμπει σε λιχουδιά; Κι όμως μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου, η Τέκελ (Teckel), την οποία έφεραν μαζί τους Γερμανοί μετανάστες και παραπέμπει σε λουκάνικο ευθύνεται, ίσως γιατί έτσι ήθελαν ν’αφήσουν να εννοηθεί ότι το λουκάνικο ήταν από κρέας αμφιβόλου ποιότητας.

Τι κι αν η προέλευση μπορεί να ήταν ύποπτη, η γεύση ήταν τόσο πλούσια κι εθιστική που το Hot dog δεν έγινε απλά μια συνήθεια, αλλά ξεπέρασε τα σύνορα κι έκανε το γύρο του κόσμου. Οι παραλλαγές πολλές˙ Αντί για το κλασικό λουκάνικο, βρίσκουμε λουκάνικο από κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή από από τοφού, για τους χορτοφάγους. Ενώ πλέον προσθέτουν και τυρί, ντομάτες ή, όπως στην Χιλή, πουρέ από αβοκάντο.

Κι αν είστε εθισμένοι στο Hot dog, προγραμματίστε ένα ταξιδάκι στην Αμερική αφού σε πολλές πόλεις οργανώνουν ολόκληρες γιορτές γι’αυτό, όπως στη Δυτική Βιρτζίνια που διεξάγεται ετησίως ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ hot dog, το Εθνικό Συμβούλιο Ηοt Dog και Λουκάνικου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καθιερώσει τον Iούλιο ως τον μήνα αφιερωμένο στο hot dog.

Κι αν μένετε στην Αθήνα σας προτείνουμε να περάσετε από τα καταστήματα ΙΚΕΑ αφού μπορείτε ν’αγοράσετε hot dog και να προσθέσετε μόνοι σας όση μουστάρδα ή κέτσαπ επιθυμείτε. Ή δεν έχετε παρά να πάτε στην καντίνα της πλατείας Μαβίλη ή σ’αυτή στη Συγγρού (στο ύψος του Saturn) ή να κατηφορήσετε μέχρι τον Πειραιά για να φάτε hot dog στα Ιμαλάια.

Όπως κι αν το προτιμάτε ή όπου κι αν το δοκιμάσετε, το ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ, λάτρης του hot dog με πολλή μουστάρδα, σας εύχεται καλή όρεξη!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σπανακόρυζο με ντομάτα

Σπανακόρυζο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια κλασική συνταγή για σπανακόρυζο λεμονάτο και σπυρωτό, σαν της μαμάς.


Τράιφλ με μελομακάρονα

Τράιφλ με μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου! Αξιοποιήστε τα γλυκά που περίσσεψαν από τις γιορτές με αυτήν την εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Κορμός σοκολάτας με ταχίνι και μέλι

Υπέροχος κορμός από σοκολάτα με ταχίνι και μέλι. Το πιο ακαταμάχητο γλυκό σε μια πρωτότυπη εκδοχή, έτοιμο σε 15 λεπτά.

Περισσότερα άρθρα

5 χρήσεις του λεμονιού που δεν φανταζόσουν ποτέ!

Το λεμόνι έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα και στη μαγειρική, δίνοντας γεύση, νοστιμιά και ιδιαίτερο άρωμα φρεσκάδας που δεν φανταζόσουν ποτέ!

4 είδη μουστάρδας που πρέπει να χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας

Ποια μουστάρδα να επιλέξετε με κάθε συνταγή; Απαλή, πικάντικη, Dijon, με σπόρους, βρείτε ποια ταιριάζει ιδανικά σε κάθε πιάτο.

Tα 13 πιο χρήσιμα πράγματα που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής

Τα απόλυτα μυστικά που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής και μπορείτε να εφαρμόσετε στην κουζίνα του σπιτιού. Θα σας λύσουν τα χέρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ