ΑρχικήΆρθραΗ αυθεντική συνταγή για καρμπονάρα

Η αυθεντική συνταγή για καρμπονάρα

Η καρμπονάρα είναι ένα κατ’ εξοχήν ιταλικό πιάτο ιδιαίτερα αγαπητό στην χώρα μας. Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από το διάσημο πιάτο;

Οι θεωρίες είναι πολλές. Εικάζεται ότι το όνομα “καρμπονάρα” προέρχεται από ένα πιάτο που δημιουργήθηκε στα Aπέννινα Όρη, στην περιοχή Abruzzo, 50 χλμ. ανατολικά από την Ρώμη, από ανθρακωρύχους (carbonari). Για την ακρίβεια, μαγείρευαν το συγκεκριμένο πιάτο πάνω σε φωτιά από κάρβουνα και χρησιμοποιούσαν πέννες, αντί για το σπαγγέτι που χρησιμοποιούμε σήμερα, καθώς οι πέννες έδεναν ευκολότερα με τα αυγά και το τριμμένο τυρί.

Μια άλλη εκδοχή της προέλευσης του ονόματος alla carbonara, ήταν ότι το συγκεκριμένο φαγητό το έτρωγαν αποκλειστικά οι εργάτες στα ανθρακωρυχεία, οι οποίοι προσέθεταν άφθονο μαύρο πιπέρι, το οποίο θυμίζει τρίμματα άνθρακα (carbone)!

Σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή, η διάσημη μακαρονάδα χρονολογείται πίσω στην απελευθέρωση της Ρώμης το 1944, τότε που οι προμήθειες φαγητού ήταν ελλειπείς και οι Σύμμαχοι μοίραζαν στο στρατό μερίδες από αυγό και πανσέτα σε μορφή σκόνης με τα οποία, αφού αραίωναν πρώτα σε νερό, καρύκευαν τα ζυμαρικά.

Υπάρχει μια ακόμη θεωρία, που υποστηρίζει ότι στην επαρχιακή πόλη Ciociaria, στην περιοχή Lazio μεταξύ της Ρώμης και του Beneveto, η pasta αλατιζόταν σε Ναπολιτάνικο στυλ με αυγά, λαρδί και τυρί πεκορίνο. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές μεσοαστικές οικογένειες διασκορπίστηκαν από την Ρώμη σε επαρχιακές πόλεις, διαδίδοντας έτσι την συνταγή της καρμπονάρα. Μετά τον Πόλεμο, η κουζίνα της Αιώνιας Πόλης έγινε διάσημη σε όλη την Ιταλία, με την καρμπονάρα να είναι το χαρακτηριστικό πιάτο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλασική ιταλική καρμπονάρα δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, όπως συμβαίνει στην “ελληνική” της εκδοχή. Εμείς βρήκαμε την αυθεντική ιταλική συνταγή και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

 

Συνταγή για spaghetti alla carbonara:

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 300 γρ. σπαγγέτι
  • 200 γρ. πανσέτα ή μπέικον
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 1 κρόκος αυγού
  • Τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση πεκορίνο ή παρμεζάνα)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράζετε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Όταν τα σπαγγέτι είναι σχεδόν έτοιμα, τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι την πανσέτα ή το μπέικον, για λίγα μόνο λεπτά. 

Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και κρατάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Προσθέτετε την πανσέτα στα ζυμαρικά, μαζί με λίγο ελαιόλαδο.

Σε ένα μπολ αναμειγνύεται τα δύο αυγά, τον κρόκο, το τριμμένο τυρί και λίγο αλάτι.

Προσθέτετε στο μείγμα λίγο από το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά και το ρίχνετε απ’ ευθείας στα βρασμένα μακαρόνια, ανακατεύοντας γρήγορα για λίγα λεπτά.

Σερβίρετε εκείνη τη στιγμή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Μικρά μυστικά:

Ποτέ δεν σπάμε στα δύο τα spaghetti! Οι Ιταλοί τα κρατούν ενωμένα πάνω από την κατσαρόλα, κάθετα, και τα ρίχνουν απ’ ευθείας στο νερό.

Το μείγμα αυγού το προσθέτουμε εκτός δυνατής φωτιάς, και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό, για να μην παραψηθεί το αυγό και καταλήξουμε με μακαρονάδα και ομελέτα!

 

Καλή επιτυχία!

 

 

Μιμή Δράκου

 

Πηγή: cliffordawright.com

Eικόνα: gimmesomeoven.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ο κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι αγαπημένο νηστίσιμο γλυκό. Αφήστε το σιμιγδάλι να καβουρντιστεί καλά και να μοσχομυρίσει το σπίτι γλυκό χαλβά!

Τηγανητές πατάτες με αυγά και παστουρμά

Μια φανταστική πρόταση για ορεκτικό. Εύκολη, γρήγορη συνταγή όπου η τριμμένη πατάτα, τα τηγανητά αυγά και ο παστουρμάς πρωταγωνιστούν!

Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα

Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια υπέροχη καλοκαιρινή συνταγή με τα φρέσκα λαχανικά της εποχής στα καλύτερά τους.

Περισσότερα άρθρα

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Ο χαλβάς είναι συνυφασμένος με την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τα 6 μυστικά για να ξεχωρίσετε τον καλό χαλβά που θα σερβίρετε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι

Χρησιμοποιείτε συχνά αντικολλητικά τηγάνια; Δείτε ποια είναι τα 5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι σας.

Φτιάξτε πανεύκολα φυσική βαφή για πασχαλινά αυγά

Βάφουμε τα πασχαλινά αυγά μας με φυσικές βαφές από καφέ, πάπρικα, κρεμμύδι και παντζάρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ