ΑρχικήΆρθραΗ ιστορία της τηγανητής πατάτας

Η ιστορία της τηγανητής πατάτας

Η ιστορία της τηγανητής πατάτας

Πριν από 159 χρόνια, το 1853, στη Νέα Υόρκη ο Αφροαμερικανός μάγειρας Τζορτζ Κραμ, αγανακτισμένος με έναν πελάτη του εστιατορίου του, αποφάσισε να του σερβίρει τις πατάτες που παρήγγειλε τόσο λεπτοκομμένες, ώστε να μην δυσκολεύεται να τις πιάσει με το πιρούνι του! Αυτή η ”πρωτοτυπία” θα αποδειχθεί τεράστια επιτυχία αργότερα, θεμελιώνοντας την τηγανητή πατάτα ως ένα από τα πιο αγαπημένα, δημοφιλή και, ενίοτε, ένοχα σνακ.

Η ιστορία της τηγανητής πατάτας πιο αναλυτικά

Βέβαια,  η ιστορία αυτή αμφισβητήθηκε από την Ευρώπη, αφού η Γαλλία και το Βέλγιο ερίζουν για την προέλευσή της. Στο Βέλγιο, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί η πατρότητα της τηγανητής πατάτας, ιδρύθηκε στην πόλη Μπριζ το “Friet Museum”, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν παραπάνω από 400 συσκευές και μαγειρικά σκεύη για την παραγωγή της, μεταξύ άλλων.

Πως, όμως, προήλθε ο όρος “French Fries”; Οι Βέλγοι πιστεύουν ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, όταν Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στο Βέλγιο και δοκίμασαν τηγανητές πατάτες. Επειδή η επίσημη γλώσσα των Βέλγων τότε ήταν Γαλλικά, διατηρήθηκε ο όρος ”Γαλλικές Πατάτες”. Παρόλα αυτά, στη νότια Ολλανδία ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος ”Flamish Fries”, δηλαδή Φλαμανδικές πατάτες.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η τηγανητή πατάτα έγινε ανάρπαστη στην Αμερική, όπου οι μεγαλύτερες αλυσίδες fast-food τις υιοθέτησαν σε όλα τα γεύματά τους. Αυτό βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, αφού έρευνα του Πανεπιστημίου Άστον του Μπέρμιγχαμ έδειξε ότι τόσο η γεύση όσο και η μυρωδιά από τις τηγανητές πατάτες, μας “ξυπνούν” ευχάριστες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία ή από περίοδο διακοπών, βοηθώντας μας έτσι να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε καλά!

Γιώργος Αρβανιτάκης

Πηγή φωτογραφίας: jackandfriends.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Scones με σταφίδες

Τα scones είναι αγγλικά ψωμάκια με σταφίδες. Συνδυάζονται ιδανικά με μαρμελάδα για το πρωινό. Η αφράτη βουτυρένια γεύση τους θα σας συνεπάρει!

Σουπιές με φακές και σπανάκι

Σουπιές με φακές και σπανάκι, εύκολες και νόστιμες. Ένα ελαφρύ και γευστικό πιάτο με σουπιές στην κατσαρόλα, ιδανικό για νηστεία.

Σπιτικό παγωτό καφέ

Σπιτικό παγωτό καφέ από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε πεντανόστιμο σπιτικό παγωτό με γεύση καφέ και βελούδινη υφή, χωρίς παγωτομηχανή.

Περισσότερα άρθρα

Φτιάξτε πανεύκολα φυσική βαφή για πασχαλινά αυγά

Βάφουμε τα πασχαλινά αυγά μας με φυσικές βαφές από καφέ, πάπρικα, κρεμμύδι και παντζάρια!

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για να καταναλώσουμε κοτόπουλο με ασφάλεια;

Ακολουθήστε αυτόν τον αξιόπιστο οδηγό μαγειρικής για να απολαύσετε νόστιμο και ζουμερό κοτόπουλο κάθε φορά.

Τα food trends του 2019 σύμφωνα με το Pinterest

Αυτά είναι τα food trends που θα μαγειρέψουμε και θα μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ