ΑρχικήΆρθραΗ ιστορία του παγωτού

Η ιστορία του παγωτού

Το καλοκαίρι έχει συνδεθεί με το παγωτό. Άλλωστε, το λέει και το τραγούδι :  « κι όμως είμαι ακόμα εδώ κι αυτό το καλοκαίρι, λιωμένο παγωτό κολλάει στο χέρι… ».  Κι όσο ο καιρός ζεσταίνει, τόσο εμείς επιθυμούμε ένα παγωτάκι στην αγαπημένη μας γεύση για να δροσιστούμε.

Όμως, ποιος ήταν αυτός που το δημιούργησε και χάρη σ’εκείνον το απολαμβάνουμε κι εμείς;  Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως το  παγωμένο επιδόρπιο το προτιμούσαν οι Φαραώ, αλλά κι αργότερα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας. Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι αυτή που πρεσβεύει πως το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα, κατά την περίοδο της δυναστείας των Tang, και μάλιστα λέγεται ότι το παρασκεύαζαν από χιόνια των Ιμαλαΐων, γάλα, μέλι και κρέμα ρυζάλευρου. Μια παράδοση αναφέρει πως ο  Marco Polo το εισήγαγε στην Ευρώπη, αν και το συγκεκριμένο γεγονός δεν αναφέρεται στα ημερολόγια του Ιταλού εξευρενητή. 

Περίπου το 1600, το παγωτό γίνεται γνωστό σε ευρύτερη κλίμακα. Μάταια ο Κάρολος Ά της Αγγλίας, στον οποίο είχαν δωρίσει μια κινέζικη συνταγή για παγωτό, θέλοντας να το απολαμβάνει αποκλειστικά εκείνος, προσέφερε στον ζαχαροπλάστη του ένα υπέρογκο ποσό για να κρατήσει τη συνταγή μυστική. Η εκθρόνισή του κι ο μετέπειτα αποκεφαλισμός του το 1649 συνέβαλαν στην αποδέσμευση του ζαχαροπλάστη και συνεπώς στη διάδοση της συνταγής. Το 1768 εκδίδεται το πρώτο βιβλίο ζαχαροπλαστικής αφιερωμένο στα παγωτά, το L’Art De Faire des Glaces κι είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε συνταγές για παγωτά σε διάφορες γεύσεις. 

Ο αποικισμός κι οι εκατοντάδες μετανάστες, που θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αμερικανική ήπειρο, έφεραν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την τέχνη του παγωτού. Το πρώτο κατάστημα με παγωτά άνοιξε στη Νέα Υόρκη το 1777. Και πάλι, εκείνοι που δοκίμασαν το πρώτο παγωτό χωνάκι ήταν οι κάτοικοι του Μεγάλου Μήλου. Εμπνευστής του ήταν ένας Ιταλός μετανάστης, ο Marcioni, πλανόδιος παγωτατζής, που κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του το 1903.  

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και κυρίως η δημιουργία ποικίλων κι ουσιαστικών τρόπων κατάψυξης και συντήρησης συντέλεσαν στο να αναδειχθεί το παγωτό σε ένα από τα δημοφιλέστερα επιδόρπια. Ο πρώτος που σκέφτηκε να δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω απ’αυτό ήταν ο Αμερικανός  Jacob Fussel που το 1851 έστησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού.  Έτσι, όλα άρχισαν να κυλούν γρηγορότερα, και φθάνοντας στο σήμερα, δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε από τις αμέτρητες γεύσεις που υπάρχουν.

Το ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ! σας προτείνει παγωτό με μυζήθρα και σπιτικό παγωτό κακάο

 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κολοκυθένια πίτα

Συνταγή για ελαφριά κολοκυθένια πίτα.

Κριθαράκι με γαρίδες ντομάτα και ούζο

Καλοκαιρινή συνταγή για κριθαράκι ολικής άλεσης με θαλασσινά και άρωμα ούζου!

Strawberry daquiri (ντάκιρι φράουλα)

Συνταγή για strawberry daquiri (ντάκιρι φράουλα)!

Περισσότερα άρθρα

Διαγωνισμός με δώρο ένα σετ πρωινού!

Ένας μεγάλος τυχερός κερδίζει αυτό το υπέροχο σετ πρωινού από τον Τάσο Αντωνίου!

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε έξω το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις στους καταναλωτές για την επιλογή ασφαλών τροφών στα εστιατόρια το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Περίσσεψαν μελομακάρονα & κουραμπιέδες; Συνταγές για να τα αξιοποιήσουμε

Φτιάξτε εύκολα γλυκά με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ