Η ιστορία του παγωτού

Το καλοκαίρι έχει συνδεθεί με το παγωτό. Άλλωστε, το λέει και το τραγούδι :  « κι όμως είμαι ακόμα εδώ κι αυτό το καλοκαίρι, λιωμένο παγωτό κολλάει στο χέρι… ».  Κι όσο ο καιρός ζεσταίνει, τόσο εμείς επιθυμούμε ένα παγωτάκι στην αγαπημένη μας γεύση για να δροσιστούμε.

Όμως, ποιος ήταν αυτός που το δημιούργησε και χάρη σ’εκείνον το απολαμβάνουμε κι εμείς;  Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως το  παγωμένο επιδόρπιο το προτιμούσαν οι Φαραώ, αλλά κι αργότερα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας. Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι αυτή που πρεσβεύει πως το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα, κατά την περίοδο της δυναστείας των Tang, και μάλιστα λέγεται ότι το παρασκεύαζαν από χιόνια των Ιμαλαΐων, γάλα, μέλι και κρέμα ρυζάλευρου. Μια παράδοση αναφέρει πως ο  Marco Polo το εισήγαγε στην Ευρώπη, αν και το συγκεκριμένο γεγονός δεν αναφέρεται στα ημερολόγια του Ιταλού εξευρενητή. 

Περίπου το 1600, το παγωτό γίνεται γνωστό σε ευρύτερη κλίμακα. Μάταια ο Κάρολος Ά της Αγγλίας, στον οποίο είχαν δωρίσει μια κινέζικη συνταγή για παγωτό, θέλοντας να το απολαμβάνει αποκλειστικά εκείνος, προσέφερε στον ζαχαροπλάστη του ένα υπέρογκο ποσό για να κρατήσει τη συνταγή μυστική. Η εκθρόνισή του κι ο μετέπειτα αποκεφαλισμός του το 1649 συνέβαλαν στην αποδέσμευση του ζαχαροπλάστη και συνεπώς στη διάδοση της συνταγής. Το 1768 εκδίδεται το πρώτο βιβλίο ζαχαροπλαστικής αφιερωμένο στα παγωτά, το L’Art De Faire des Glaces κι είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε συνταγές για παγωτά σε διάφορες γεύσεις. 

Ο αποικισμός κι οι εκατοντάδες μετανάστες, που θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αμερικανική ήπειρο, έφεραν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την τέχνη του παγωτού. Το πρώτο κατάστημα με παγωτά άνοιξε στη Νέα Υόρκη το 1777. Και πάλι, εκείνοι που δοκίμασαν το πρώτο παγωτό χωνάκι ήταν οι κάτοικοι του Μεγάλου Μήλου. Εμπνευστής του ήταν ένας Ιταλός μετανάστης, ο Marcioni, πλανόδιος παγωτατζής, που κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του το 1903.  

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και κυρίως η δημιουργία ποικίλων κι ουσιαστικών τρόπων κατάψυξης και συντήρησης συντέλεσαν στο να αναδειχθεί το παγωτό σε ένα από τα δημοφιλέστερα επιδόρπια. Ο πρώτος που σκέφτηκε να δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω απ’αυτό ήταν ο Αμερικανός  Jacob Fussel που το 1851 έστησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού.  Έτσι, όλα άρχισαν να κυλούν γρηγορότερα, και φθάνοντας στο σήμερα, δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε από τις αμέτρητες γεύσεις που υπάρχουν.

Το ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ! σας προτείνει παγωτό με μυζήθρα και σπιτικό παγωτό κακάο

 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.