Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Οι γιορτινές μέρες είναι γεμάτες από γευστικά έθιμα. Ένα απ’αυτά είναι η κατανάλωση  γαλοπούλας ανήμερα των Χριστουγέννων.

Αλλά πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει την αίγλη της; Δεν ήταν πάντα έθιμο να σερβίρεται γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εκείνοι που συνάντησαν για πρώτη φορά γαλοπούλα ήταν οι Ισπανοί κατακτήτες στο Μεξικό. Πιστεύοντας λανθασμένα ότι είχαν φτάσει στην Ινδία, της έδωσαν την ονομασία ινδικό κοτόπουλο. Το 1526 ο έμπορος William Strickland εισήγαγε από την αμερικανική ήπειρο στην αγορά του Μπρίστολ 6 γαλοπούλες, τις οποίεςκαι πούλησε για 2 πένες την κάθε μία. Οι Ιησουίτες μοναχοί ήταν εκείνοι που μεταφέροντάς την στην Ευρώπη, ανέλαβαν την εκτροφή της,  ώστε γύρω στο 1630 να είναι στη Γαλλία εξαιρετικά δημοφιλής. 

Φήμες θέλουν τον Άγγλο μονάρχη, Ερρίκο Η΄ να ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο γεύμα.  Πριν να εισαχθεί η γαλοπούλα στην Ευρώπη, χήνες, παγώνια, ακόμη και κεφάλι αγριογούρουνου ήταν το κυρίως πιάτο την ημέρα των Χριστουγέννων

Το εξαιρετικά νόστιμο κρέας της και  το ότι αποτελούσε μια πιο πρακτική εναλλακτική από άλλα ζώα, όπως οι αγελάδες (οι οποίες ήταν πιο πολύ χρήσιμες ζωντανές για να παράγουν γάλα) ή τα κοτόπουλα (τα οποία ήταν πιο ακριβά από σήμερα) κατέστησε την γαλοπούλα ως ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γεύμα. Στα μέσα του 20ου αιώνα η γαλοπούλα πήρε τα πρωτεία από τη χήνα ως χριστουγεννιάτικο κυρίως πιάτο. Σήμερα, το 87% των Βρετανών πιστεύει πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα. Η ζήτησή της αυξάνεται σταθερά και σήμερα στην Αγγλία καταναλώνονται περίπου 10 εκατομμύρια γαλοπούλες τον χρόνο.

Οι γαλοπούλες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι προσιτές στην τιμή, αρκετά μεγάλες ώστε να φάει ολόκληρη οικογένεια (σίγουρα θα σας περισσέψει και για μετά!) και φρέσκες, αν ξέρεις από πού να τις αγοράσεις. Φυσιολογικά γεννιούνται την άνοιξη και χρειάζονται 7 μήνες για να ωριμάσουν και να γίνουν υγιείς.

Προετοιμαστείτε κι εσείς για ένα άκρως χορταστικό εορταστικό γεύμα, με τις συνταγές του Μαμα Πειναω για γεμιστή γαλοπούλα με ζουμερό ψαχνό και καπνιστή γαλοπούλα με γλάσο!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.