Cupcakes σοκολάτας

Cupcakes σοκολάτας
Υλικά
  • Για τη βάση

  • 1 φλιτζάνι + 2 κ.σ αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1/4 φλιτζανιού κακάο
  • 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κ.γ. υγρή βανίλια ή σκόνη
  • 1/2 φλιτζάνι creme fraiche
  • Για το γλάσο

  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 125 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 1/4 φλιτζανιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 + 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 3 κ.σ κακάο
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι creme fraiche
Εκτέλεση
  1. Για τη βάση:

    Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 1/4 φλιτζ. κακάο και το ζεστό νερό. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, αναμειγνύουμε 1/2 φλιτζ. βούτυρο και την ζάχαρη.

    Αφού βγάλουμε το μείγμα μας από την φωτιά, το βάζουμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα. Το χτυπάμε μέχρι να κρυώσει για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το μείγμα μας από κακάο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με 1/2 φλιτζάνι crème fraiche, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

    Ισομοιράζουμε το μείγμα μας στις θήκες της φόρμας για cupcakes, γεμίζοντάς τα 3/4 κάθε θήκης.

    Ψήνουμε έως ότου τα cupcakes να ροδίσουν στους 180οC. Όταν αρχίσουν να μυρίζουν σαν κέικ, τοποθετήστε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, σημαίνει ότι τα cupcakes σας είναι έτοιμα.

    Για το γλάσο:

    Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει.

    Κατόπιν, χτυπάμε το τυρί κρέμα και 1/4 φλιτζ. βούτυρο να αφρατέψουν σε ένα μίξερ για 3-4 λεπτά. Σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, 3 κουτ. σούπας κακάο και το αλάτι. Ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα (έχουμε σιγουρευτεί ότι είναι κρύα) και 1/2 φλιτζάνι crème fraiche.

    Συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και γαρνίρουμε τα cupcakes χρησιμοποιώντας κορνέ ζαχαροπλαστικής ή ένα μαχαίρι.

    Tip: Αν το γλάσο βγει πολύ υγρό το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί! Επίσης, αντί για crème fraiche μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Ωστόσο, η crème fraiche κάνει το γλάσο να είναι όσο πρέπει γλυκό, και όχι λιγωτικό!

    Συνταγή για 12 cupcakes

    Συνταγή: Άννα Ευθυμίου

    Φωτογραφία: Τάσος Αντωνίου

Advertisement

Advertisement
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.