Από την Ιφιγένεια Ιωαννίδου,
Τα scones (ή γλυκά ψωμάκια όπως θα λέγονταν στα ελληνικά) είναι μια λιχουδιά που συνοδεύει απαραίτητα το παραδοσιακό τσάι των Βρετανών. Ανακαλύψαμε την ιστορία τους και μοιραζόμαστε μαζί σας μια εύκολη συνταγή για πεντανόστιμα scones με σταφίδες!
Πολλοί πιστεύουν ότι οι ρίζες τους είναι από τη Σκωτία και άρχισαν να φτιάχνονται με βρώμη. Τοποθετούσαν τη ζύμη σε ένα ταψί, την έκοβαν σε τρίγωνα κομμάτια και τα βάζανε στο φούρνο ή πάνω στη σόμπα. Η προέλευση των scones, όπως και το όνομά τους, δεν είναι διευκρινισμένη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η ονομασία τους προέρχεται από τους βασιλιάδες της Σκωτίας οι οποίοι στέφθηκαν με την πέτρα (stone – scone) του πεπρωμένου. Άλλοι θεωρούν ότι σχετίζεται με την ολλανδική λέξη “schoonbrot” που σημαίνει καλό λευκό ψωμί, ή από τη γερμανική λέξη “sconbrot” που σημαίνει όμορφο ψωμί. Άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από την ιρλανδική λέξη “sgonn” που είναι η άμορφη μάζα ή μεγάλη μπουκιά.
Αυτό το μικρό κέικ είναι ένα γρήγορο ψωμί, παρόμοιο με ένα αμερικάνικο μπισκότο, από αλεύρι σιταριού (λευκή ή ολικής αλέσεως), ζάχαρη, σόδα μαγειρέματος, βούτυρο, γάλα και μερικές φορές αυγά. Ψήνεται σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ώστε η ζύμη να αρπάξει γρήγορα εξωτερικά και μέσα να είναι λευκό και μαλακό.
Αν σας άνοιξε η όρεξη διαβάζοντας τη σύντομη ιστορία των scones, φτιάξτε τα δικά σας με την εύκολη και γρήγορη συνταγή του mamapeinao.gr. Είναι ιδανικά για πρωινό μαζί με τον καφέ σας ή το τσάι σας. Βρείτε τη συνταγή κάνοντας κλικ εδώ. Καλή σας όρεξη!