8 χρήσεις του καφέ που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Ο καφές δεν είναι μόνο για να τον πιούμε! Μερικές από τις θαυματουργές χρήσεις του περιλαμβάνουν τη βαφή μαλλιών ή επιδιόρθωση γρατζουνιών στα έπιπλα. Αυτές είναι μόνο δύο “θαυματουργές” πρακτικές χρήσεις του κατά τα άλλα ταπεινού καφέ που όλοι έχουμε στο σπίτι.  Εξάλλου, οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στον οργανισμό είναι γνωστές.

Απολέπιση σώματος

Ο λεπτοαλεσμένος καφές είναι ένα φυσικό συστατικό με απολεπιστικές ιδιότητες που βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Οι κόκκοι του καφέ χρησιμοποιούνται σε πολλά καλλυντικά. Για να φτιάξετε το δικό σας απολεπιστικό με καφέ, προσθέστε λάδι καρύδας ώστε να κάνετε το μείγμα πιο μαλακό.  

Δείτε ακόμα: πώς μπορείτε να φτιάξετε τέλειο φρέντο εσπρέσο και φρέντο καπουτσίνο στο σπίτι!

Φυσική βαφή μαλλιών

Ο καφές περιέχει φυσικές χρωστικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βαφή. Συχνότερα χρησιμοποιείται για βαφή μαλλιών, ακόμη και υφασμάτων ή χαρτιού.  Εάν έχετε ανοιχτόχρωμα μαλλιά χρησιμοποιήστε το με προσοχή, καθώς η εφαρμογή του μπορεί να αφήσει πιο σκούρα απόχρωση μετά το λούσιμο.  

Αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων

Σύμφωνα με μελέτες, ο καφές βοηθά στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, καθώς είναι πηγή αντιοξειδωτικών και καφεΐνης.  Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σκουροχρωμίας και τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος. Φτιάξτε μια πάστα με βρεγμένους κόκους καφές ή καφέ με λάδι καρύδας, απλώστε την κάτω από τα μάτια για 10 λεπτά και μετά ξεπλύντε την. 

Απαλλαγείτε από τη δυσοσμία

Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν άζωτο, το οποίο σε συνδυασμό με τον άνθρακα μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις άσχημες οσμές. Η συνηθέστερη χρήση του είναι να τοποθετήσετε κόκκους καφέ στο ψυγείο που έχει πάρει μυρωδιά από τρόφιμα ή να τους ρίξετε σε σιφόνι που μυρίζει και αμέσως μετά να το ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Φυσικό εντομοαπωθητικό

Ο καφές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ουσίες καφεΐνη και διτερέπνια, οι οποίες θεωρούνται τοξικές για πολλά έντομα. Βάλτε σε ένα μπολ κόκκους καφέ για να κρατήσετε μακριά κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια. Μπορείτε επίσης να ρίξετε κόκκους γύρω από τα φυτά σας για να αποτρέψετε τυχόν “επελάσεις” σαλιγκαριών. 

Λίπασμα για τα φυτά

Ο καφές περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως άζωτο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και χρώμιο, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Ακόμη, μειώνουν τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων που συνήθως βρίσκονται σε μολυσμένο έδαφος.

Μαρινάρετε το κρέας με καφέ

Ο καφές περιέχει φυσικά ένζυμα και οξέα, τα οποία βοηθούν να μαλακώσουν οι ίνες και οι πρωτεΐνες του κρέατος, ώστε να γίνει πιο εύκολο το μαγείρεμα. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γεύση του κρέατος.

Εξαφανίστε γρατζουνιές από τα έπιπλα

Αν τα ξύλινα έπιπλά σας έχουν γρατζουνιστεί με τη χρήση, προσπαθήστε να τις επιδιορθώσετε με ένα μείγμα καφέ. Φτιάξτε μια πηχτή πάστα με κόκκους καφέ και νερό, εφαρμόστε τη στις γρατζουνιές με μια μπατονέτα και αφήστε τη να δράσει για περίπου 10 λεπτά. Βοηθά να κρυφτεί η γρατζουνιά, βάφοντας το ξύλο σε μια σκούρα καφέ απόχρωση. Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες στρώσεις της πάστας, ώσπου να πετύχετε το επιθυμητό χρώμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.