8 και πάνω φλιτζάνια καφέ την ημέρα οδηγούν στη μακροζωία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Κατανάλωση καφέ

Το Ινστιτούτο Καρκίνου, το Ινστιτούτο Υγείας και η Ιατρική Σχολή του Feinberg στο Πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ ανέλυσαν πρόσφατα δεδομένα κατανάλωσης καφέ από την UK Biobank, μια μακροχρόνια μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 500.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 38 έως 74 ετών.

Η Biobank αποτελεί μια τεράστια δειγματοληψία, με πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες από τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες. Αν και δεν περιλαμβάνει ομάδες ελέγχου, παρακολουθεί τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματα από σημαντικό αριθμό ανθρώπων ώστε να διεξάγει ασφαλή συμπεράσματα.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine και συνοψίζονται στο περιοδικό Popular Science, ήταν παραπάνω από ενδιαφέροντα. Όχι μόνο όσοι πίνουν καφέ ζουν περισσότερο κατά μέσο όρο από όσους δεν καταναλώνουν καφέ (αυτό ήταν ήδη ένα γνωστό φαινόμενο), αλλά οι άνθρωποι που πίνουν πολύ καφέ τείνουν να ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που κάνουν μέτρια ή αραιή κατανάλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που δείχνει η έρευνα είναι μια απλή συσχέτιση, όχι μια αιτιώδης σχέση. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ να ζουν περισσότερο επειδή ο τρόπος ζωής τους είναι γενικά πιο υγιής, σε συνδυασμό με την συχνή κατανάλωση καφέ.

Άλλα στοιχεία της έρευνας που επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση καφέ έχει ως αποτέλεσμα είναι τα εξής:

  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου κατά 20%
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 20%
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον κατά 30%
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 5%

Δείτε ακόμη: πώς θα πετύχετε τον τέλειο καφέ φίλτρου!

Η προτροπή ότι “όσο περισσότερο καφέ πίνετε, τόσο πιο υγιείς γίνεστε“ είναι προφανώς σπουδαία είδηση ​​για όσους φοβούνται ότι πίνουν υπερβολικά πολύ καφέ. Αλήθεια όμως, για πόσο καφέ μιλάμε στην περίπτωση αυτή; Όπως έδειξε η έρευνα, οι θετικές επιδράσεις στην υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση του καφέ έρχονται μόνο όταν πίνετε από οκτώ ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Για όσους δεν το συνειδητοποίησαν, μιλάμε για ποσότητα ίση με μια γεμάτη κανάτα με καφέ.

Δεν ξέρουμε για σας, αλλά εάν πίναμε μια κανάτα καφέ την ημέρα, θα ήμασταν real life ζόμπι. Πολλοί παραπονιούνται για υπερβολική δόση καφεΐνης με δυο μόλις φλιτζάνια καφέ. Πόσω μάλλον οκτώ! Αλλά εδώ έρχεται να αναλάβει ο ντεκαφεϊνέ.

Αν και ο ντεκαφεϊνέ δεν προσφέρει όλα τα παραπάνω οφέλη για την υγεία, προσδίδει τα περισσότερα από αυτά. Με τα καφεκοπτεία να γίνονται μόδα σε όλο και περισσότερα σημεία στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι πολύ εύκολο να έχει ο καθένας πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας καφέ. Έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας (η οποία μάλλον θα επιμηκυνθεί) υποφέροντας από τις παρενέργειες της καφεΐνης.

Δείτε ακόμη: 5 μύθοι γύρω από τον καφέ

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ με καφεΐνη, καθώς τα αγέννητα μωρά δεν είναι ικανά να μεταβολίζουν την καφεΐνη.

Επίσης, προσθέτοντας στον καφέ ζάχαρη και γάλα αναιρούμε, αν όχι όλα, τα περισσότερα οφέλη του για την υγεία και τον οργανισμό.

Το μυστικό λοιπόν βρίσκεται στον να αγοράζετε καφέ καλής ποιότητας, να το αποθηκεύετε σωστά και να καθαρίζετε τακτικά τον καφετιέρα σας. Έτσι δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε ζάχαρη, αφού ο καφές έχει φυσικά γλυκιά γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.