Βερίκοκα και άλλα καλοκαιρινά φρούτα: μυστικά & συνταγές!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ευδοκιμούν τα λαχταριστά, ευωδιαστά βερίκοκα αλλά και οι βανίλιες, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα, φρούτα που αποτελούν υπέροχη βάση για καλοκαιρινά γλυκά. Ας δούμε τα μυστικά αγοράς τους αλλά και λαχταριστές ιδέες για καλοκαιρινές συνταγές!

Πώς επιλέγουμε τα καλοκαιρινά φρούτα

  • Το καλό φρούτο φαίνεται από την αρχή. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εμφάνιση των φρούτων. Τα ροδάκινα είναι σχετικά μεγάλα, γερά και με μια ελαφρώς χνουδωτή επιφάνεια. Τα βερίκοκα έχουν ένα ακανόνιστα στρογγυλό σχήμα και είναι μικρότερα από το μέγεθος της παλάμης μας, ενώ οι βανίλιες και τα δαμάσκηνα είναι στρογγυλά, λεία και γυαλιστερά. Αποφεύγουμε φρούτα με ζουλήγματα ή με διάφορα σκούρα και μαλακά σημεία, μιας και αυτό είναι ένδειξη ότι τα φρούτα δεν έχουν διατηρηθεί και μεταφερθεί σωστά.
  • Τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν το προσόν να μας ζαλίζουν ευχάριστα με τη μυρωδιά τους. Επιλέγουμε, λοιπόν, φρούτα που μοσχοβολούν, έστω κι αν δεν έχουν την τέλεια εμφάνιση.
  • Το να διαλέξουμε τα σωστά ώριμα φρούτα σημαίνει πως πρέπει να εξετάσουμε και την υφή τους. Προτιμάμε φρούτα με ελαστική υφή. Αν είναι πολύ σκληρά είναι άγουρα, ενώ αν είναι πολύ μαλακά είναι παραγινωμένα.

Δείτε ακόμα:

Μαρμελάδα βερίκοκο

Πώς συντηρούμε τα καλοκαιρινά φρούτα

  • Τα βερίκοκα συντηρούνται στο ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν για 5 έως 7 μέρες, και πλένονται πριν καταναλωθούν. Μπορούν ακόμη να συντηρηθούν και στην κατάψυξη, αφού τα κόψουμε στη μέση και αφαιρέσουμε το κουκούτσι.
  • Τα δαμάσκηνα και οι βανίλιες συντηρούνται στο ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν για 7 έως 10 μέρες.
  • Τα νεκταρίνια συντηρούνται στο ψυγείο για 7 έως 10 μέρες.
  • Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα, πριν την κατανάλωσή τους, καλό είναι να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί έτσι αποδίδουν καλύτερα τα γευστικά τους χαρακτηριστικά.
  • Δεν ξεφλουδίζουμε ποτέ αυτά τα φρούτα! Αφενός έτσι θα χάσουν όλες τις φυτικές τους ίνες και κυρίως τις βιταμίνες τους. Πρέπει, όμως, να τα πλύνουμε πολύ καλά για να φύγουν τα όποια ίχνη φυτοφάρμακου. Αφετέρου, η φλούδα τους είναι λεπτή και χαρίζει ζωηρό χρώμα  στα γλυκά που φτιάχνουμε με αυτά, ενώ παράλληλα οι φέτες φρούτων διατηρούν αναλλοίωτο σχήμα τους. Αν τυχόν έχουν σκληρή φλούδα, την μαλακώνουμε τρυπώντας τη σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Ετσι, σπάνε οι σκληρές ίνες της φλούδας αλλά η σάρκα και οι χυμοί του φρούτου διατηρούνται.
  • Αν ξεχάσετε τα φρούτα σας εντός ή εκτός ψυγείου και ωριμάσουν υπερβολικά, πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ μαζί με λίγη καστανή ζάχαρη. Μοιράστε τον πουρέ σε θήκες για παγάκια και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη, όπου θα τα διατηρήσετε για μήνες. Κάθε φορά που θέλετε ένα εύκολο, νόστιμο και δροσερό γλυκάκι, απλώς ρίξτε στο μπλέντερ 4-5 παγάκια και στο λεπτό έχετε έτοιμο ένα ατομικό γλυκό τύπου σορμπέ!

Συνταγές με καλοκαιρινά φρούτα

Με τα καλοκαιρινά φρούτα μπορείτε να φτιάξετε νόστιμα γλυκά όπως μαρμελάδα βερίκοκο, φινανσιέ με βανίλιες, υπέροχη σανγκρία, δαμάσκηνα ποσέ με γιαούρτι και κέικ με ανανά και νεκταρίνια.

Αναζητάτε και άλλες συνταγές με καλοκαιρινά φρούτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.