Ακατέργαστη, καστανή ή άσπρη ζάχαρη;

Μαύρη ή άσπρη ζάχαρη

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν την καστανή ζάχαρη αντί της άσπρης. Έχετε αναρωτηθεί πότε αν η καστανή ζάχαρη είναι όντως τόσο πιο ευεργετική για την υγεία σας σε σχέση με την άσπρη ζάχαρη;

Πώς παράγεται η ζάχαρη;

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης είναι είτε τα στελέχη από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα. Όσον αφορά το πρώτο και συνηθέστερο, η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Αφού το ζαχαροκάλαμο περισυλλεχθεί, κόβεται σε μικρά κομμάτια
  • Τα κομμάτια αυτά κονιορτοποιούνται προκειμένου να απελευθερώσουν τον ζαχαρούχο χυμό ζαχαροκάλαμου
  • Ο χυμός αυτός περιέχει συνήθως κάποιες βρώμικες ουσίες, όπως η λάσπη, κομμάτια μίσχου κλπ, γι’ αυτό και στη συνέχεια υποβάλλεται σε διήθηση με μηχανικές και χημικές διεργασίες
  • Το καθαρό υγρό στη συνέχεια βράζει έως ότου το νερό εξατμιστεί 
  • Το υπόλοιπο μείγμα θερμαίνεται ξανά μέχρι να αρχίσει να κρυσταλλώνεται. Το υποπροϊόν αυτής της διεργασίας ονομάζεται “μητρικό” και αποτελεί την πηγή της μελάσας.
  • Με τη μέθοδο της φυγοκέντρησης διαχωρίζονται οι μεμονωμένοι κρύσταλλοι ζάχαρης, με  αποτέλεσμα την ακατέργαστη ζάχαρη. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι σχετικά μεγάλοι, έχουν καφέ χρώμα. Προσοχή – δεν πρόκειται για την καστανή ζάχαρη αλλά για την ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη.

Η ζάχαρη αυτή μεταφέρεται σε διυλιστήριο για περαιτέρω επεξεργασία για να προκύψει η λευκή ζάχαρη που γνωρίζουμε:

  • Η ακατέργαστη ζάχαρη θερμαίνεται και λιώνει πάλι σε υγρή μορφή.
  • Το φυσικό καφέ χρώμα απομακρύνεται με τη χρήση χημικών ουσιών, όπως το φωσφορικό οξύ και το υδροξείδιο του ασβεστίου ή το διοξείδιο του ασβεστίου.
  • Το υγρό βράζει για μια τελευταία φορά, προκειμένου να συγκεντρωθεί στην τελευταία μορφή της λευκής ή “ραφιναρισμένης” ζάχαρης.

Πώς φτιάχνεται η καστανή ζάχαρη

Η καστανή ζάχαρη δημιουργείται με τη ανάμειξη της ραφιναρισμένης ζάχαρης με μελάσα. Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή, αφού πρόκειται για χρωματιασμένη λευκή ζάχαρη. Κάθε κουταλάκι του γλυκού περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρης, η οποία προσθέτει 16 θερμίδες στο φαγητό/ποτό σας.

Η ανεπεξέργαστη μαύρη ζάχαρη είναι  ένα φυσικό προϊόν το οποίο έχει μεταλλικά άλατα από το ζαχαροκάλαμο, γεγονός που την καθιστά πιο θρεπτική από τα άλλα είδη ζάχαρης. 

Το συμπέρασμα

Τα διάφορα είδη ζάχαρης στην ουσία δεν έχουν καμία θερμιδική διαφορά. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, η ακατέργαστη, και η καστανή ζάχαρη υπερέχουν της άσπρης. Εάν λοιπόν ο έλεγχος της υγείας και του βάρους σας είναι το ζητούμενο, καλό είναι να μειώσετε την κατανάλωση της ζάχαρης, οποιουδήποτε χρώματος ή προέλευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.