ΑρχικήΆρθραΚάτω στον Πειραιά… για φαγητό

Κάτω στον Πειραιά… για φαγητό

Ο Πειραιάς δεν έχει μόνο τη δική του ιστορία, αλλά και τη δική του “μάγκικη” ταυτότητα. Ήταν η γη που πρωτοϋποδέχτηκε τον πόνο των προσφύγων, ο τόπος που αγκάλιασε τους ρεμπέτες, η πόλη που εξυμνήθηκε από το Μάνο Χατζηδάκη και τη Μελίνα Μερκούρη, που αποτυπώθηκε στους πίνακες του Τσαρούχη και που σηματοδοτεί την αφετηρία και ταυτόχρονα το τέρμα ταξιδιών είναι στοιχεία καθορίζουν κι επιβεβαιώνουν την  ιδιαιτερότητα της πόλης. Ίσως πάλι  η αίσθηση αυτή για τον Πειραιά να πηγάζει απλά από το γεγονός  ότι η υπογράφουσα είναι Πειραιώτισσα… Όπως και να έχει, το πρώτο λιμάνι ενδείκνυται και για καλές γευστικές εξορμήσεις.

Στο Χατζηκυριάκειο, κοντά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, εδώ κι αρκετές δεκαετίες, οι λάτρεις του φρέσκου ψαριού συναντώνται στη “Μαργαρώ”. Ο κατάλογος ανύπαρκτος, αλλά περιεκτικός. Φρέσκες τηγανιτές κουτσουμούρες και γαρίδες -κάποιες μέρες πέφτει στο τηγάνι και κανένα άλλο ψάρι- και χωριάτικη σαλάτα είναι αρκετά για να χορτάσουμε ουσιαστικά. Για εκείνους που θέλουν μεγαλύτερη ποικιλία για να συνοδέψουν το ουζάκι τους, στην Πειραϊκή βρίσκεται το “Αγκυροβόλι του Σωτήρη”. Οι ψαρομεζέδες, τα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια έρχονται ζεστά ζεστά στο τραπέζι μας, όσο εμείς αγναντεύουμε τη θάλασσα.

Στην αντίπερα όχθη, σε μια άλλη γνήσια γειτονιά του Πειραιά, στην Αγία Σοφία, το εστιατόριο “Βασίλαινας” γράφει τη δική του ιστορία από το 1920 που πρωτολειτούργησε σαν μπακάλικο. Πόλος έλξης πολιτικών και ανθρώπων των γραμμάτων, στο “Βασίλαινας” το παρελθόν συναντά το σήμερα κι η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα συνδυάζεται με τις σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές. Το χοιρινό φρικασέ, ο μπακαλιάρος, η σούπα κολοκύθας, τα ραβιόλι με σπανάκι είναι μερικά από τα εξαιρετικά πιάτα ενός πλούσιου και φροντισμένου καταλόγου. Πριν φύγετε, ξεφυλλίστε το λεύκωμα για την ιστορία του εστιατορίου, το οποίο διατίθεται προς πώληση.  

Κοντά στο λιμάνι, λίγο πιο πάνω από την  εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, μας υποδέχεται “Ο Στόλος ο Πολεμικός”. Ένα γραφικό, μικρό ταβερνάκι, που θυμίζει πολεμικό πλοίο, μας πάει πίσω, σε άλλες εποχές. Με γεύσεις από την παραδοσιακή κουζίνα που παντρεύονται με τις εμπνεύσεις του σήμερα-το μαστέλο με μπέικον και το ψαρονέφρι με διάφορα είδη πιπεριών είναι πιάτα αναφοράς-, φρέσκο ψάρι και διάφορα πιάτα ημέρας, το μικρό αυτό κουτούκι σας περιμένει στη Δραπετσώνα. Κι αν είστε οπαδοί του Ολυμπιακού και τυχεροί, στο διπλανό τραπέζι μπορεί να πετύχετε τον Ερνέστο Βαλβέρδε και να τον αποχαιρετήσετε, αφού ο Ισπανός τεχνικός αποφάσισε να αποχωρήσει από το λιμάνι.

Ο Πειραιάς σας περιμένει για μια γευστική περιήγηση. Καλή σας όρεξη!

 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

 

“Μαργαρώ”, Χατζηκυριακού 126, Πειραϊκή, δίπλα στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, 2104514226

“Αγκυροβόλι του Σωτήρη”, Πειραϊκή Ακτή Θεμιστοκλέους 324, 2104511231

“Βασίλαινας”, Αιτωλικού 72 και Βιτωλίων, 210 4612457

“Ο Στόλος ο Πολεμικός”, Εθνικής Αντιστάσεως 29 – 31 (πρώην Κανελλοπούλου), Δραπετσώνα, 2104632597

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μαρμελάδα φράουλα και μήλο

Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα φράουλα και μήλο!

Χοιρινό με δαμάσκηνα και κρασί

Συνταγή για χοιρινό ψαρονέφρι με δαμάσκηνα, μέλι και κρασί - ιδανική για γιορτινά τραπέζια με αγαπημένους!

Ριζότο με μανιτάρια

Το πιο εύκολο ριζότο με μανιτάρια από τον Τάσο Αντωνίου. Μάθε πώς να φτιάχνεις το τέλειο, βελούδινο ριζότο μανιταριών με αυτή την εύκολη συνταγή.

Περισσότερα άρθρα

Φτιάξε το τέλειο ριζότο, μπορείς!

Η συνταγή της επιτυχίας για τέλειο χυλωμένο ριζότο με al dente ρύζι που "κρατάει" στο δόντι!

8 χρήσεις του καφέ που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Αποκαλύπτουμε κάποιες χρήσεις του καφέ που μας λύνουν τα χέρια στην καθημερινότητα και που σίγουρα δεν είχατε φανταστεί!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ