Kέικ καραμέλας

Kέικ καραμέλας

Υλικά

Για το κέικ:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
1 κ.γ. βανίλια 
¼ κ.γ. αλάτι
112 γρ. βούτυρο 
135 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
56 γρ. γάλα πλήρες
Για το γλάσο καραμέλας:
226 γρ. βούτυρο
453 γρ. καστανή ζάχαρη
1/4 κ.γλ αλάτι
2/3 φλιτζ. γάλα εβαπορέ
250 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Για το κέικ:

Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ 135 γρ. βούτυρο μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε αργά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για ακόμη 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά, ένα τη φορά ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε τα μισά στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα στερεά και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. Ψήνουμε στους 170 για 20-25 λεπτά ή μέχρι να περάσουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας (να βγαίνει καθαρή).

Για το γλάσο:
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, την καστανή ζαχαρη και το αλάτι σε τηγάνι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 4 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν τα υλικά μας. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Με σταθερό μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να δούμε ότι το μείγμα παίρνει χρώμα καραμέλας. Γαρνίρουμε με το γλάσο το κρύο πλέον κέικ.


Φωτογραφία: Τάσος Αντωνίου
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.