Στις διακοπές μας συνηθίζουμε να τρώμε συχνά σε ταβέρνες και εστιατόρια. Είτε πρόκειται για το πρωινό, το μεσημεριανό, ένα σνακ ή το βραδινό δείτε τι θα πρέπει να προσέχουμε, ώστε να κάνουμε πάντα την πιο σωστή και ασφαλή επιλογή τροφίμων, εκτός σπιτιού.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη σωστή επιλογή τροφίμων τα οποία επιλέγουμε σε εστιατόρια ή άλλα σημεία πώλησης.
Η ύξηση της θερμοκρασίας η οποία επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης, η οποία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής.
Η εκδήλωση της ασθένειας εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί, μετά από μισή ώρα από την κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες, όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι καταναλωτές που επισκέπτονται εστιατόρια πρέπει:
– Να επιλέγουν εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
– Να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, οσμή και γεύση.
– Να μην καταναλώνουν λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά.
Οι καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης πρέπει:
– Να επιλέγουν καταστήματα που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
– Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
– Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65ο C.
– Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από έντομα, σκόνη, κλπ.
– Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ψύξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη, κλπ και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
– Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
– Έτοιμα φαγητά τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται».
Τέλος, ο ΕΦΕΤ συνιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά και τη διατήρηση των τροφίμων, αλλά και κατά την επίσκεψη σε εστιατόρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Πολύ ενδιαφέρον!