Κορμός σοκολάτας με βατόμουρο

Κορμός σοκολάτας με βατόμουρο
Υλικά
  • Για τη βάση μπισκότου σοκολάτας:


  • 460 γρ. κρόκοι αυγών
    1.200 γρ. αυγά ολόκληρα
    1.100 γρ. ζάχαρη
    760 γρ. ασπράδια αυγών
    360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    κοσκινισμένο
    180 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

  • Για τη μους σοκολάτας allégée:


  • 500 γρ. γάλα
    10 γρ. ζελατίνη
    730 γρ. σοκολάτα με 62% περιεκτικότητα σε κακάο
    1.000 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
    ελαφρώς χτυπημένη

  • Για τη γέμιση βατόμουρου:


  • 15 γρ. ζελατίνη
    1000 ml φυσικό πουρέ βατόμουρου
    200 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
  1. Συνταγή: Φραντζέσκος Σώζος

  2.  

  3. Ετοιμάζουμε τη βάση μπισκότου σοκολάτας:

  4. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους, τα αυγά με 800 γρ. ζάχαρη να αφρατέψουν. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια αυγών με 300 γρ. ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μαρέγκα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε απαλά τα αυγά και τους κρόκους με τη μαρέγκα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν, προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά. Απλώνουμε το μείγμα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180οC για 12-13 λεπτά.

  5. Ετοιμάζουμε τη μους σοκολάτας allégée:

  6. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα, τη ζελατίνη και τη σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάμε το μείγμα με ένα μπλέντερ χειρός (μπίμερ) μέχρι να πάρει τη μορφή γαλακτώματος. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι το μείγμα να κρυώσει λίγο και να φτάσει στους 38 βαθμούς (αν διαθέτουμε θερμόμετρο, το χρησιμοποιούμε). Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.

  7. Ετοιμάζουμε τη γέμιση βατόμουρου:

  8. Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό (το κάθε γραμμάριο ζελατίνης απορροφά 5 φορές το βάρος του σε νερό). Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε ένα μικρό μέρος του πουρέ βατόμουρου. Προσθέτουμε στον ζεστό πουρέ την ζελατίνη, ανακατεύουμε και κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τέλος, ρίχνουμε και τον υπόλοιπο πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  9. Μοντάρουμε τον κορμό:

  10. Γεμίζουμε μία φόρμα για κορμό με τη μους σοκολάτας κατά το ήμιση. Προσθέτουμε τη γέμιση βατόμουρο κατά μήκος και στο κέντρο της φόρμας. Καλύπτουμε στη συνέχεια με την υπόλοιπη μους. Τέλος, στρώνουμε από πάνω το μπισκότο σοκολάτας.  Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο για 4 ώρες. Κτόπιν, μπορούμε να φυσήξουμε το εξωτερικό μέρος με αερογράφο ζαχαροπλαστικής (αν διαθέτουμε), τον οποίο γεμίζουμε 600 γρ. σοκολάτα λευκή και 400 γρ. βούτυρο κακάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.