Κοτόπουλο με κρασάτη σάλτσα

Συνταγή για σκορδάτο κοτόπουλο με κρασάτη σάλτσα!

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 90 λεπτά

Μερίδες: 7

Κοτόπουλο με κρασάτη σάλτσα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση το κοτόπουλο μέσα στην κοιλιά. Ανασηκώνουμε ελαφρά το δέρμα στο στήθος και με τη λιπαρή ουσία (μαργαρίνη ή βούτυρο) αλείφουμε καλά με τα δάχτυλα το κρέας του στήθους. Τοποθετούμε 1 κλαδάκι ρίγανη και το 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα ανάμεσα στο δέρμα και το στήθος. Το επαναφέρουμε στη θέση του καλύπτοντας καλά με το δέρμα το κρέας. Κόβουμε το λεμόνι σε χοντρές φέτες. Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με τα υπόλοιπα μυρωδικά και το λεμόνι. Στάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο χέρι μας και αλείφουμε πολύ καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε και εξωτερικά γύρω γύρω. Το δένουμε για να κρατήσει το σχήμα του και να μη χάνονται τα υγρά του.

Το τοποθετούμε σε ταψάκι ίσα που να το χωράει και το ψήνουμε για 40΄. Τοποθετούμε τα σκόρδα ολόκληρα μέσα στο ταψί και αλείφουμε όλο το κοτόπουλο με τα υγρά του ψησίματος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45΄ με 50΄ επιπλέον. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, το μεταφέρουμε σε πιατέλα μαζί με τα σκόρδα, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε τουλάχιστον για 15΄ να ανακτήσει τα υγρά του και να ξεκουραστεί.

Για τη σάλτσα: Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος από το ταψί. Βάζουμε το ταψί σε μέτρια φωτιά στο μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το κρασί και ό,τι ζουμάκι έχει βγάλει το κοτόπουλο στην πιατέλα. Με κουτάλα τρίβουμε το ταψί να διαλυθούν οι στερεοποιημένοι χυμοί του κοτόπουλου. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και, αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε τη γλασαρισμένη σάλτσα από το ταψί. Κόβουμε σε μερίδες το κοτόπουλο και περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Πιέζουμε ελαφρά τα ψημένα και μαλακά πλέον σκόρδα. Αλείφουμε με την κρέμα σκόρδου τα φρυγανισμένα ψωμάκια. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και πουρέ πατάτας.