Κουραμπιέδες του Τάσου

Κουραμπιέδες βουτύρου παραδοσιακοί από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε πεντανόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες, το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι κουραμπιέδες είναι ίσως το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Κάθε Χριστούγεννα, στο σπίτι θα γίνουν τσακωμοί για τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες. Ποιος, δηλαδή, θα φάει τα περισσότερα!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μπισκότο με πλούσια γεύση και αρώματα βουτύρου. Ποιο είναι το μυστικό για να βγουν μυρωδάτοι, τραγανοί και αφράτοι;

Δείτε ακόμα: η πιο εύκολη συνταγή για μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου!

Μερικές συμβουλές για να φτιάχνετε τους καλύτερους κουραμπιέδες:

1. Τα σωστά υλικά

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει πρωτίστως τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξετε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Θυμηθείτε ότι όταν θα το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να είναι κρύο, σε στερεή μορφή, ώστε οι κουραμπιέδες να γίνουν τραγανοί. Επιλέξτε αυστηρά και μόνο αιγοπρόβειο βούτυρο, για να φτιάξετε κουραμπιέδες όπως παλιά, με πλούσιο άρωμα και ανάλαφρη, βελούδινη υφή.

Αν πάλι προτιμήσετε να τους φτιάξετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήστε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες. Επίσης, τα αμύγδαλα που θα προσθέσετε, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, πρέπει πάντα να είναι καβουρντισμένα. Αν, βέβαια, θέλετε να φτιάξετε κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπ-πατ, τότε θα παραλείψετε τα αμύγδαλα.

2. Το σωστό ζύμωμα 

Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να χτυπήσετε το βούτυρο. Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.

Πριν προσθέσετε το αλεύρι κατεβάστε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίξτε το αλεύρι, σε δόσεις, ώστε να αναμειχθεί απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου. Θυμηθείτε ότι όλα τα υλικά πρέπει να ζυμωθούν τόσο όσο. Για να αφρατέψει καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, χρειάζεται πολύ δυνατό χτύπημα.

Αντίθετα, από τη στιγμή που θα προστεθεί το αλεύρι στο μείγμα, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα. Έτσι θα διατηρηθεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.

3. Το ψήσιμο

Το ψήσιμο γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και για λίγη ώρα. Διαφορετικά ο κουραμπιές θα αποκτήσει τραχιά και σκληρή υφή, ενώ το χρώμα του δεν θα είναι άσπρο. Παρατηρήστε το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχειά.

3. Το άχνισμα

Το σωστό άχνισμα γίνεται όταν οι κουραμπιέδες είναι κρύοι και όχι μόλις βγουν από τον φούρνο. Πρώτα τους ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους βουτάμε στο μπολ με την άχνη ώστε να κολλήσει καλά πάνω τους.

4. Η διατήρηση

Ένα απο τα μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες είναι πως πάντοτε διατηρούμε τους κουραμπιέδες σκεπασμένους γιατί απορροφούν πολύ εύκολα την υγρασία του περιβάλλοντος και νοτίζουν. Έτσι μπορούμε να τους απολαμβάνουμε με τη σωστή υφή τους. Αν μας περισσέψουν κουραμπιέδες μετά το τέλος των γιορτών, τους διατηρούμε σε κουτιά ή βάζα ερμητικά κλειστά.

Η συνταγή μας για κουραμπιέδες είναι δοκιμασμένη και πολύ αγαπημένη.

Κουραμπιέδες Συνταγή
Εκτύπωση

Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες βουτύρου παραδοσιακοί από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε πεντανόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες, το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Κουραμπιέδες
Προετοιμασία 25 λεπτά
Εκτέλεση 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος 45 λεπτά
Μερίδες 50
Θερμίδες 180θερμίδες

Υλικά

  • 250 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. λευκό αμύγδαλο καβουρδισμένο στους 160οC για 10 λεπτά

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το αιγοπρόβειο βούτυρο (το οποίο έχει μαλακώσει αρκετά) με τη ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του αυγοδάρτη.
  • Όταν αφρατέψει καλά, διπλασιαστεί σε όγκο και γίνει μια βελούδινη λευκή κρέμα με απαλές κόρυφες, είναι έτοιμο. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα.
  • Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και χρησιμοποιούμε το φτερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Στο γουδί, σπάμε το αμύγδαλο. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το σπασμένο αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε γάντια κατάλληλα για μαγειρική και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και το μέγεθος της αρεσκείας μας. Προσέχουμε οι κουραμπιέδες να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20 λεπτά.
  • Όταν ψηθούν, πριν κρυώσουν τους βουτάμε σε άφθονη ζάχαρη άχνη μέχρι να καλυφθούν καλά.
  • Σερβίρουμε τους κουραμπιέδες σε γιορτινή πιατέλα.

Βίντεο συνταγής

Tips

Οι κουραμπιέδες μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες όταν τους αποιθηκεύσουμε κρύους σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Περισσότερα μυστικά για νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά, μπορείτε να βρείτε με ένα κλικ εδώ!

Δείτε ακόμη: τα ωραιότερα μελομακάρονα!

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

10 Σχόλια
  1. Μπραβο Τασο! Υπέροχοι και πεντανοστιμοι κουραμπιεδες. Τις εχω δοκιμασει ολες τις συνταγες αλλα η δικη σου ειναι η καλυτερη

  2. Ειμαι ζαχαροπλαστης και εχω να πω πως ειναι φοβερη η συνταγη . δεν τριβονται καθολου και μοσχοβολανε

  3. ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει. τέλειοι, αφράτοι και γευστικότατοι. Έκανα διπλή δόση και εξαφανίστηκαν σε δύο ημέρες.Μπράβο σας . Ευχαριστούμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.

Βαθμολογήστε τη συνταγή