Μελομακάρονα με κανέλα

Μελομακάρονα με κανέλα

Μελομακάρονα με κανέλα και σιμιγδάλι. Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα που μοσχομυρίζουν όλα τα σπίτια μέλι και κανέλα!

Αν ψάχνετε συνταγή για νηστίσιμα μελομακάρονα, αυτή εδώ είναι η καλύτερη! Τα μελομακάρονα με κανέλα και σιμιγδάλι είναι αρωματικά, πεντανόστιμα και μελωμένα μέχρι μέσα. Καλύτερα από ζαχαροπλαστείου!

Να θυμάστε ότι στην προσθήκη μπαχαρικών πρέπει να δείξετε σύνεση. Αυτή η συνταγή για μελομακάρονα με κανέλα χρησιμοποιεί και μοσχοκάρυδο. Έχει διακριτικό άρωμα που τους ταιριάζει πολύ! 

Αν σας αρέσουν μελομακάρονα με λάδι, τότε προτιμήστε κάποιο φυτικό λάδι και όχι ελαιόλαδο. Όσο κι αν μας αρέσει το ελαιόλαδο σαν Έλληνες, η γεύση του είναι ιδιαίτερα έντονη και γίνεται ακόμη πιο αισθητή στο ψήσιμο. Γι’αυτό το λόγο σε αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα με κανέλα χρησιμοποιούμε αραβοσιτέλαιο.

Αν επιμένετε στο ελαιόλαδο, επιλέξτε κάποια ποικιλία με γλυκιά γεύση και φρουτώδη αρώματα, όπως η λαδολιά ή κουτσουρελιά. Αποφύγετε την κορωνέικη γιατί θα υπερκαλύψει κάθε άλλη γεύση και άρωμα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ταγκίσει στο ψήσιμο.

Τέλος, μερικά ακόμη μυστικά επιτυχίας για άψομα μελομακάρονα με κανέλα:

– Αν θέλουμε τα μελομακάρονα πιο τραγανά, χρησιμοποιούμε μαλακό αλεύρι.

– Τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα και καλοσχηματισμένα. Μόνο έτσι θα ψηθούν και θα μελώσουν σωστά. Χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά για να ζυγίσουμε τη δοσολογία κάθε μπισκότου θα πετύχουμε τα τέλεια μελομακάρονα.

– Παρατηρούμε το μέλι που θα προσθέσουμε. Αν είναι πολύ πυκνό και δεμένο, ίσως χρειάζεται αραίωση με νερό.

– Φροντίζουμε ο φούρνος να έχει σταθερή θερμοκρασία, χωρίς να τον ανοιγοκλείνουμε μέχρι να ψηθούν όλα τα μελομακάρονα. Η πρώτη δόση θα ψηθεί σωστά.  Όσο περνά η ώρα, ο ο φούρνος θα συνεχίζει να ανεβάζει θερμοκρασία. Γι’αυτό θα πρέπει να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία γιατί θα αρπάξουν τα μελομακάρονα και θα χάσουν το χρυσό χρώμα τους.

– Μπορούμε να μελώσουμε τα μελομακάρονα μόνο με μέλι αραιωμένο σε νερό.

– Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε γεμιστά μελομακάρονα, προσθέτοντας στο πλάσιμο της ζύμης κάθε μπισκότου καρύδια ή αμύγδαλα.

– Αν θέλουμε να φτιάξουμε μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, θα πρέπει να αφήσουμε τα μελομακάρονα να σταθούν μια ημέρα και κατόπιν να τα βυθίσουμε σε λιωμένη κουβερτούρα.

Φτιάξτε τα Χριστούγεννα αυτά τα μελομακάρονα!

5 from 3 votes
Μελομακάρονα με κανέλα
Μελομακάρονα με κανέλα
Προετοιμασία
30 λεπτά
Εκτέλεση
35 λεπτά
Συν. Χρόνος
1 ώρα 5 λεπτά
 

Μελομακάρονα με κανέλα και σιμιγδάλι. Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα που μοσχομυρίζουν όλα τα σπίτια μέλι και κανέλα. Φτιάξτε τα Χριστούγεννα αυτά τα μελομακάρονα!

Κατηγορία: Γλυκά
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξι κλειδί: Μελομακάρονα με κανέλα
Μερίδες: 45 μελομακάρονα
Θερμίδες: 167 θερμίδες
Υλικά
Ζύμη:
  • 2 φλιτζ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα το ξύσμα
  • 1/2 χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζ. κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4-4½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι:
  • 2 φλιτζ. νερό
  • φλιτζ. ζάχαρη
  • φλιτζ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο, κομμένο στη μέση
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα:
  1. Σε μπολ αναμειγνύουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα.

  2. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αραβοσιτέλαιο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, κονιάκ, και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. 

  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

  4. Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε για 2 ώρες να ξεκουραστεί. 

  5. Κατόπιν προσθέτουμε τα 2/3 του αλευριού και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε το μείγμα ελάχιστα με τα χέρια. Αν η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν απορροφηθεί το αλεύρι. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. 

  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. 

  7. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ίδιου μεγέθους γίνεται ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα αφήνοντας απόσταση 1-2 εκ. ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.

  8. Ψήνουμε τα μελομακάρονα για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, περίπου για 1 ώρα. 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
  1. Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και το πορτοκάλι όλα για 3 λεπτά αφού κοχλάσει το μείγμα. 

  2. Το ξαφρίζουμε και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά. 

  3. Με τρυπητή κουτάλα βάζουμε στην κατσαρόλα με το καυτό σιρόπι ένα ένα τα μελομακάρονα. Τα βυθίζουμε για 1 λεπτό, μέχρι να σιροπιάσουν. Τα αφήνουμε σε σχάρα για να κρυώσουν καλά, για τουλάχιστον 1 ώρα.

  4. 
Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένα καρύδια.

Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες

For more Greek recipes in English, visit My Greek Salad

3 Σχόλια
  1. Υπέροχα και πεντανόστιμα μελομακάρονα! Τις εχω δοκιμασει ολες τις συνταγες. Είναι η καλύτερη!

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.