ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάΜελομακάρονα με κανέλα

Μελομακάρονα με κανέλα

Μελομακάρονα με κανέλα και σιμιγδάλι. Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα που μοσχομυρίζουν όλα τα σπίτια μέλι και κανέλα!

Αν ψάχνετε συνταγή για νηστίσιμα μελομακάρονα, αυτή εδώ είναι η καλύτερη! Τα μελομακάρονα με κανέλα και σιμιγδάλι είναι αρωματικά, πεντανόστιμα και μελωμένα μέχρι μέσα. Καλύτερα από ζαχαροπλαστείου!

Δείτε ακόμα: η πιο εύκολη συνταγή για μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου!

Να θυμάστε ότι στην προσθήκη μπαχαρικών πρέπει να δείξετε σύνεση. Αυτή η συνταγή για μελομακάρονα με κανέλα χρησιμοποιεί και μοσχοκάρυδο. Έχει διακριτικό άρωμα που τους ταιριάζει πολύ! 

Αν σας αρέσουν μελομακάρονα με λάδι, τότε προτιμήστε κάποιο φυτικό λάδι και όχι ελαιόλαδο. Όσο κι αν μας αρέσει το ελαιόλαδο σαν Έλληνες, η γεύση του είναι ιδιαίτερα έντονη και γίνεται ακόμη πιο αισθητή στο ψήσιμο. Γι’αυτό το λόγο σε αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα με κανέλα χρησιμοποιούμε αραβοσιτέλαιο.

Αν επιμένετε στο ελαιόλαδο, επιλέξτε κάποια ποικιλία με γλυκιά γεύση και φρουτώδη αρώματα, όπως η λαδολιά ή κουτσουρελιά. Αποφύγετε την κορωνέικη γιατί θα υπερκαλύψει κάθε άλλη γεύση και άρωμα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ταγκίσει στο ψήσιμο.

Τέλος, μερικά ακόμη μυστικά επιτυχίας για άψομα μελομακάρονα με κανέλα:

– Αν θέλουμε τα μελομακάρονα πιο τραγανά, χρησιμοποιούμε μαλακό αλεύρι.

– Τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα και καλοσχηματισμένα. Μόνο έτσι θα ψηθούν και θα μελώσουν σωστά. Χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά για να ζυγίσουμε τη δοσολογία κάθε μπισκότου θα πετύχουμε τα τέλεια μελομακάρονα.

– Παρατηρούμε το μέλι που θα προσθέσουμε. Αν είναι πολύ πυκνό και δεμένο, ίσως χρειάζεται αραίωση με νερό.

– Φροντίζουμε ο φούρνος να έχει σταθερή θερμοκρασία, χωρίς να τον ανοιγοκλείνουμε μέχρι να ψηθούν όλα τα μελομακάρονα. Η πρώτη δόση θα ψηθεί σωστά.  Όσο περνά η ώρα, ο ο φούρνος θα συνεχίζει να ανεβάζει θερμοκρασία. Γι’αυτό θα πρέπει να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία γιατί θα αρπάξουν τα μελομακάρονα και θα χάσουν το χρυσό χρώμα τους.

– Μπορούμε να μελώσουμε τα μελομακάρονα μόνο με μέλι αραιωμένο σε νερό.

– Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε γεμιστά μελομακάρονα, προσθέτοντας στο πλάσιμο της ζύμης κάθε μπισκότου καρύδια ή αμύγδαλα.

– Αν θέλουμε να φτιάξουμε μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, θα πρέπει να αφήσουμε τα μελομακάρονα να σταθούν μια ημέρα και κατόπιν να τα βυθίσουμε σε λιωμένη κουβερτούρα.

Φτιάξτε τα Χριστούγεννα αυτά τα μελομακάρονα!

Μελομακάρονα με κανέλα
Εκτύπωση

Μελομακάρονα με κανέλα

Μελομακάρονα με κανέλα και σιμιγδάλι. Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα που μοσχομυρίζουν όλα τα σπίτια μέλι και κανέλα. Φτιάξτε τα Χριστούγεννα αυτά τα μελομακάρονα!
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Μελομακάρονα με κανέλα
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 35 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 5 λεπτά
Μερίδες 45 μελομακάρονα
Θερμίδες 167θερμίδες

Υλικά

Ζύμη:

  • 2 φλιτζ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα το ξύσμα
  • 1/2 χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζ. κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4-4½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Σιρόπι:

  • 2 φλιτζ. νερό
  • φλιτζ. ζάχαρη
  • φλιτζ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο, κομμένο στη μέση

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα:

  • Σε μπολ αναμειγνύουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα.
  • Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αραβοσιτέλαιο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, κονιάκ, και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. 
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε για 2 ώρες να ξεκουραστεί. 
  • Κατόπιν προσθέτουμε τα 2/3 του αλευριού και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε το μείγμα ελάχιστα με τα χέρια. Αν η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν απορροφηθεί το αλεύρι. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. 
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ίδιου μεγέθους γίνεται ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα αφήνοντας απόσταση 1-2 εκ. ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  • Ψήνουμε τα μελομακάρονα για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, περίπου για 1 ώρα. 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

  • Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και το πορτοκάλι όλα για 3 λεπτά αφού κοχλάσει το μείγμα. 
  • Το ξαφρίζουμε και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά. 
  • Με τρυπητή κουτάλα βάζουμε στην κατσαρόλα με το καυτό σιρόπι ένα ένα τα μελομακάρονα. Τα βυθίζουμε για 1 λεπτό, μέχρι να σιροπιάσουν. Τα αφήνουμε σε σχάρα για να κρυώσουν καλά, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • 
Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένα καρύδια.

Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες

For more Greek recipes in English, visit My Greek Salad

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σολομός, φακές και ρύζι

Συνταγή για σολομό με φακές και ρύζι μπασμάτι.

Τούρτα σεράνο

Μια υπέροχη συνταγή για μαγική τούρτα σεράνο! Είναι η αγαπημένη τούρτα από τα παλιά ζαχαροπλαστεία, γεμάτη σοκολάτα, ιδανική για γενέθλια και γιορτές.

Σελινάκι σουφλέ

Συνταγή για σελινάκι σουφλέ σε 5 λεπτά!

Περισσότερα άρθρα

12 μοναδικές συνταγές για την Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας

Οι καλύτερες συνταγές για γλυκά με σοκολάτα, ώστε να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας με μοναδικές γλυκιές δημιουργίες!

Οι 4 καλύτερες συνταγές για σπιτική μηλόπιτα

Οι καλύτερες συνταγές για τέλεια μηλόπιτα σε εύκολες παραλλαγές!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπέροχα και πεντανόστιμα μελομακάρονα! Τις εχω δοκιμασει ολες τις συνταγες. Είναι η καλύτερη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ