Κρόκος Κοζάνης, ένας θησαυρός για την υγεία με ελληνική ταυτότητα

Κρόκος Κοζάνης, ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν, αυτό το βάλσαμο για την υγεία που μέχρι τώρα αγνοούσαμε!

Το φυτό του κρόκου αποτελεί φυσική μετάλλαξη που συνέβη πριν από πολλά χρόνια σε περιοχές της Περσίας και της λεκάνης της Μεσογείου. Είναι ένα φυτό στείρο και δεν παράγει σπόρους. Συνεπώς, δεν μπορεί να αναπαραχθεί εγγενώς. Η αναπαραγωγή του μπορεί να γίνει μόνο από τη διάσπαση και τη σπορά των βολβών του.

Κρόκος Κοζάνης

Κοζάνη, η “πρωταθλήτρια” στην εξαγωγή του κρόκου

Στην Ελλάδα, παράγεται ο εκλεκτής ποιότητας κρόκος Κοζάνης στην ομώνυμη περιοχή Κρόκος. Η ελληνική ετήσια παραγωγή κρόκου κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως. 

Η διαδικασία παραγωγής του κρόκου Κοζάνης

Η καλλιέργεια του κρόκου απαιτεί ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες. Χρειάζεται ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα. Η σπορά γίνεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο ενώ η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Η διαδικασία συλλογής του κρόκου είναι ιδιαίτερα επίπονη και σχολαστική.

Οι κάτοικοι του κρόκου στην Κοζάνη αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. 

Γιατί ο κρόκος Κοζάνης είναι ακριβός;

Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου! Γι’ αυτό άλλωστε και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

Κρόκος Κοζάνης
Η χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για την διαλογή του κρόκου Κοζάνης, τον κατατάσσει σε ένα από τα πλέον ακριβά και πολύτιμα μπαχαρικά
Κρόκος Κοζάνης και οφέλη στην υγεία

Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης αναφέρθηκαν τα οφέλη του κρόκου για την υγεία.

Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής κατέχει ο κρόκος Κοζάνης, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες εισηγητές.

Πιο συγκεκριμένα, Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Πολυσίου, ο καθηγητής της φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, αναφέρθηκαν στα ευεργετικά αποτελέσματα του κρόκου Κοζάνης και στα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν επίσης, τη χρησιμότητά του στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψης).

Κρόκος Κοζάνης ρόφημα
Ο κρόκος Κοζάνης αρωματίζει μοναδικά τα ζεστά ροφήματα
Τα οφέλη του κρόκου Κοζάνης σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνοψίζονται στα εξής:

Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο.

Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς.

Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του.

Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.

Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.

Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Βοηθά σε κρίσεις άσθματος ,στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα .

Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι συνδέεται με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Σε ποιες μορφές θα τον βρείτε και τι να προσέξετε

Ο κρόκος Κοζάνης διατίθεται στην αγορά, κατά κανόνα, με τη μορφή μιας ευλύγιστης υγροσκοπικής μάζας από νήματα που προέρχονται από τα αποξηραμένα στίγματα των λουλουδιών.

Μπορείτε, ακόμη, να τον βρείτε και σε μορφή σκόνης, η οποία προέρχεται από το άλεσμα των νημάτων και στο εμπόριο διακρίνεται με τα ονόματα των περιοχών από τις οποίες παράγεται. Τον κρόκο Κοζάνης και την ποιότητά του, μπορείτε να τα προσδιορίσετε μέσω του χρώματος, του μεγέθους των στιγμάτων και του αρώματός του. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη.

Αποθηκεύστε τις κλωστές κρόκου, σε ένα αεροστεγές δοχείο μακριά από το φως του ήλιου.

Αποθηκεύστε τις κλωστές κρόκου, σε ένα αεροστεγές δοχείο μακριά από το φως του ήλιου. Με αυτό τον τρόπο θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς έχει την ιδιότητα να πικρίζει το φαγητό. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. 

Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό σε  θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν το μαγείρεμα. Στη συνέχεια το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού στραγγιχτεί. Μπορείτε να το καταναλώσετε και ως ρόφημα όπου υπολογίζετε 10- 12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Συνταγές με κρόκο Κοζάνης

Προσθέστε τον κρόκο σε ριζότο ή άλλα πιάτα με ρύζι. Ταιριάζει επίσης και σε πιάτα με θαλασσινά, όπως το γιουβέτσι με θαλασσινά, σε μοσχαράκι βραστό ή σάλτσες ντομάτας.

Μπορείτε ακόμη να τον καβουρδίσετε με κάρδαμο και  να αρωματίσετε τον καφέ σας.

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα χρωματίζει τα Πασχαλινά αρτοσκευάσματα, τα παξιμάδια, τα γλυκά και τα ζυμαρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.