ΑρχικήΆρθραKumato: η νέα ντομάτα που έχει τρελάνει τον πλανήτη!

Kumato: η νέα ντομάτα που έχει τρελάνει τον πλανήτη!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Κατακόκκινη, ζουμερή με υπέροχη γεύση που σε χορταίνει και σε δροσίζει, η ντομάτα είναι η βασίλισσα της σαλάτας και κύριο συστατικό πολλών αγαπημένων συνταγών. H ντομάτα αποτελεί αγαπημένο φρούτο των Ελλήνων (ναι, συγκαταλέγεται στα φρούτα!) αλλά και όλου του πλανήτη αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν περισσότερες από 1.200 ποικιλίες ντομάτας.

Ποιες είναι οι ελληνικές ποικιλίες ντομάτας; Μάθετε για την ελληνική ντομάτα με ένα κλικ εδώ 

Υπάρχει, όμως, μια νέα ποικιλία ντομάτας με ξεχωριστό σχήμα και μοναδική γεύση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις τόσο των καλλιεργητών, όσο και των καταναλωτών. Η νέα αυτή ποικιλία ονομάζεται kumato, προέρχεται από την Ισπανία και ξεχωρίζει για το σκούρο τροπικό χρώμα της και την ιδιαίτερη γεύση της. Πρόκειται για μια στρογγυλή ντομάτα με μεσαίο μέγεθος, με φλοιό πράσινο και λαμπερό που καταλήγει σε μια ράχη με σκουροπράσινη απόχρωση που καθώς ωριμάζει αποκτά ένα λαμπερό κοκκινό-καφέ χρώμα. Η γεύση της είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις κοινές ντομάτες, πιο ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη, ενώ εκτιμάται ιδιαιτέρως από εκείνους που προτιμούν τις γλυκόπικρες γεύσεις. Η kumato που ωριμάζει από μέσα προς τα έξω και μπορεί να καταναλωθεί αμέσως, ανεξαρτήτως του χρώματος του φλοιού, αφού η γεύση της παραμένει αναλλοίωτη. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και “αντέχει” σχεδόν δυο εβδομάδες.  

Η ντομάτα kumato πρωτοκαλλιεργήθηκε σε ισπανικά εδάφη πριν από περίπου 12 χρόνια και ο καρπός της προέρχεται από μίξη μιας συνηθισμένης ποικιλίας και μιας άγριας ποικιλίας ντομάτας που πλέον έχει εκλείψει. Η καλλιέργειά της στηρίζεται σε  φυσικές μεθόδους, χωρίς ο καρπός να έχει υποστεί γενετικές μεταλλάξεις.  Η εταιρεία Syngenta δημιούργησε την ντομάτα kumato και προμηθεύει με σπόρους επιλεγμένους καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο. Το 2008, η Ελλάδα έγινε η πέμπτη χώρα στην οποία άρχισε να παράγεται η συγκεκριμένη ποικιλία και το 2009 έγινε η διάθεσή της στην εγχώρια αγορά.

Πώς επιλέγουμε και συντηρούμε τις ντομάτες; Μάθετε όλα τα μυστικά με ένα κλικ εδώ 

Από διατροφική άποψη, η kumato είναι ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αφού περιέχει αυξημένα ποσοστά λυκοπενίου, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, στις βιταμίνες A και C και  μόλις 31 θερμίδες τα 150 γραμμάρια. Με την πλούσια γεύση της και το εντυπωσιακό χρώμα της, η kumato είναι εξαιρετική για σαλάτες, σούπες, σάλτσες και γενικά για όλες τις αγαπημένες μας συνταγές που περιέχουν ντομάτες.

Δείτε τις συνταγές μας με ντομάτες κάνοντας κλικ εδώ 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πολύσπορο ψωμί

Συνταγή για πολύσπορο ψωμί!

Κοτόπουλο γεμιστό

Το πιο νόστιμο γεμιστό κοτόπουλο από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτό το κοτόπουλο με γέμιση από μυρωδικά, μπέικον και τυρί είναι το καλύτερο φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι.

Ανοιξιάτικες φράουλες με κρέμα μασκαρπόνε

Δροσερό γλυκό με ανοιξιάτικες φράουλες και πλούσια κρέμα από μασκαρπόνε. Σε αυτή τη συνταγή ταιριάζει πολύ μπαλσάμικο ξύδι.

Περισσότερα άρθρα

5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie Kondo

5 ιδέες για να δώσετε "σπινθήρες χαράς" στην κουζίνα σας σύμφωνα με την γκουρού της τακτοποίησης Marie Kondo.

Μυστικά για άπαιχτα μακαρόνια φούρνου

Η πιο συγκλονιστική συνταγή έχει 5 μυστικά για να πετύχετε την τέλεια μακαρονάδα ογκρατέν.

7 tips για τη συντήρηση των τροφίμων πριν τις διακοπές

Αξιοποιήστε όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο σας και τα ντουλάπια σας πριν φύγετε για διακοπές με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές για οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ