Τα τηγανητά με κουρκούτι αποτελούν ένα γευστικότατο μεζεδάκι και συνοδεύονται εξαιρετικά με το κρασάκι μας, την μπίρα, το ούζο και το τσιπουράκι μας. Το τηγάνισμα με κουρκούτι έχει την τέχνη του και το Μαμα Πειναω σας αποκαλύπτει πώς θα πετύχετε τον τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο με τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.
Δείτε ακόμα: πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο
Τι είναι το κουρκούτι
Το κουρκούτι είναι ένας χυλός από αλεύρι, νερό, αλάτι όπου μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά όπως μαγιά, μπίρα, αυγό και μυρωδικά. Δίνει ξεχωριστή γεύση, χρυσαφένια και τραγανή κρούστα σε λαχανικά όπως κολοκύθια, μελιτζάνες, θαλασσινά όπως σουπιές, καλαμαράκια και στα ψάρια, όπως στον μπακαλιάρο.
Δείτε ακόμα: η ωραιότερη συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά σε 10 λεπτά τώρα και σε βίντεο!
Μυστικά για τέλειο τηγάνισμα με κουρκούτι
- Πρέπει να έχουμε στεγνώσει πολύ καλά τον μπακαλιάρο ή τα λαχανικά πριν τα περάσουμε από το κουρκούτι.
- Για να κολλήσει το κουρκούτι καλύτερα, αλευρώνουμε πρώτα τον μπακαλιάρο.
- Για επιτυχημένο τηγάνισμα το κουρκούτι πρέπει να είναι κρύο. Αφήνουμε, λοιπόν, τον χυλό στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Στη μόνη περίπτωση που χρησιμοποιούμε το κουρκούτι αμέσως είναι αν έχουμε προσθέσει σε αυτό κρύα μπίρα.
“Κουρκούτι για μπακαλιάρο: μάθε τα μυστικά”
- Το σωστό κουρκούτι πρέπει να είναι ένας χυλός σχετικά σφιχτός που δεν θα ρέει από το κουτάλι που χρησιμοποιήσαμε για την ανάμειξη των υλικών, αλλά θα πέφτει απαλά.
- Αν το κουρκούτι είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αντιθέτως, αν το κουρκούτι είναι πηχτό, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Για πιο εύγεστο αποτέλεσμα, μπορούμε να προσθέσουμε στο κουρκούτι διάφορα μπαχαρικά όπως πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, πιπέρι καγιέν, κάρι ή κύμινο, αλλά και ψιλοκομμένα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, δυόσμο και μέντα.
- Για το τηγάνισμα, χρησιμοποιούμε σπορέλαιο για ένα πιο ελαφρύ και τραγανό αποτέλεσμα. Πριν αρχίσουμε το τηγάνισμα, θα πρέπει να έχουμε βάλει το λάδι μας σε ένα βαθύ τηγάνι και να το αφήσουμε να κάψει καλά. Αν τηγανίζουμε θαλασσινά (π.χ. καλαμαράκια) ή λαχανικά (π.χ. κολοκυθάκια) τα λαχανικά, τα ψάρια ή τα θαλασσινά λίγα λίγα στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντάς τα με τρυπητή κουτάλα και από τις δυο πλευρές.
- Πριν τα σερβίρουμε, τα τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας που θα απορροφήσει το περιττό λάδι.
Δείτε επίσης: Κέικ κλασσικό και πολύ εύκολο
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Το καλυτερο κουρκουτι! Εχω εστιατοριο και το εκανα και πραγματικα ολοι ξετρελαθηκαν! Μπραβο ρε Τασο μας βοηθας πολυ καθε μερα ευχαριστουμε
Φοβερό!!!! Μπράβο Τάσο είσαι υπέροχος σεφ. Κάνεις πολύ καλή δουλεία. Ξεκίνησα το μαγείρεμα και εχω να πω πως είναι τέλειο και του χρονου
Τάσο πολύ καλή η συνταγή σου! Μας έσωσες πάλι