Κωνσταντινούπολη

Η κουζίνα της Κωνσταντινούπολης ή πολίτικη κουζίνα, όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε στην Ελλάδα. Αν κάποιος προσπαθήσει να περιγράψει με λίγα λόγια τα φαγητά του Βοσπόρου θα αναφερθεί στα μυρωδικά και τα μπαχαρικά: κανέλα, μπαχάρι, κύμινο, κόκκινο πιπέρι για τα φαγητά και μαχλέπι και μαστίχα για τα γλυκά.

Ξεκινάμε το ταξίδι των γεύσεων της Πόλης με το πιάτο ιτσλί κεφτέ (κίμπε, κούπες). Η προέλευση του είναι από την Τουρκία και κύρια συστατικά του είναι το πλιγούρι και ο άπαχος κιμάς. Είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό, αλλά το αποτέλεσμα μας ανταμοίβει. Χρειάζεται αρκετή προετοιμασία, αφού πρέπει να μουλιάσει το πλιγούρι για μια ολόκληρη μέρα και την επόμενη να ζυμωθεί με τον κιμά. Η γέμιση αποτελείται από κρεμμύδια, κιμά, κουκουνάρι και κανέλα.

Ένα άλλο πιάτο, όχι τόσο διαδεδομένο σε πολλούς είναι το μαντί, το φαγητό που θέλει πολλά χέρια και λίγα στόματα. Η διαδικασία μαγειρέματός του χωρίζεται σε 3 στάδια, καθώς χρειάζονται άλλα υλικά για τη ζύμη, άλλα για τη γέμιση και άλλα για το ζωμό. Απαιτεί χρόνο και υπομονή καθώς πρέπει να ανοιχτεί το φύλλο καλά, και μετά να κοπεί σε πολύ μικρά κομμάτια. Η γέμιση του αποτελείται από κιμά μοσχαρίσιο και ο ζωμός του πρέπει να είναι από κρέας. Συνοδεύεται με σός γιαουρτιού.

Βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γιαουρτλού κεμπάπ. Το μυστικό για καλο κεμπάπ είναι ότι ο κιμάς του πρέπει να είναι ανάμεικτος (μοσχαρίσιος και αρνίσιος) και να έχει αρκετά μπαχαρικά. Τα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου είναι η σάλτσα του αλλά και οι πίτες με τις οποίες σερβίρεται.

Η παλιά συνταγή θέλει την ευτυχισμένη οικογένεια καλοζωισμένη, τους άντρες «αναζωογονημένους» και τους φίλους, λάτρεις της κουζίνας σας. Αν συμφωνείτε, ακολουθήστε την παράδοση των γιαγιάδων μας, των γυναικών της Πόλης και της Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.