ΑρχικήΆρθρα10 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ

10 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ

Ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού εισοδήματος αφορά τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με μελέτη της Nielsen Ελλάδας, το 2017 η μέση δαπάνη ανά νοικοκυριό το μήνα ανήλθε στα 284 ευρώ, ενώ το μέσο καλάθι στα σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται στα 20 με 25 ευρώ. Αυτοί οι τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε περισσότερα ευρώ στο πορτοφόλι, αγοράζοντας όσα προϊόντα χρειάζεστε στην σωστή τιμή.

1. Ψωνίζουμε με λίστα αγορών

10 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τη μελέτη της Nielsen, τρεις στους δέκα Έλληνες χρησιμοποιούν λίστα για τα ψώνια τους, ενώ οι υπόλοιποι (65%) δεν χρησιμοποιούν λίστα, ή έχουν μια λίστα την οποία δεν τηρούν ακριβώς, αγοράζοντας επιπλέον προϊόντα. Καταγράφοντας τις ανάγκες του νοικοκυριού σε λίστα σούπερ μάρκετ με ακριβείς ποσότητες, όχι μόνο εξοικονομούμε χρήματα από περιττές αγορές, αλλά κερδίζουμε χρόνο από διπλές και τριπλές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα που ξεχάσαμε.

2. Επωφελούμαστε από τις προσφορές

Ένα στα δύο προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ βρίσκεται σε προσφορά, και συγκεκριμένα το 52% των επωνύμων και το 44,1% των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας. Ωστόσο, ακόμη και οι προσφορές κρύβουν παγίδες. Ένα μυστικό για να εξοικονομήσουμε χρήματα είναι να αγοράζουμε τα προϊόντα που επιλέγουμε έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως προσφοράς. Επιλέγοντας μια μάρκα που βρίσκεται σε προσφορά και δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει ελλοχεύει τον κίνδυνο το προϊόν της προσφοράς να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και στο τέλος να έχουμε ξοδέψει περισσότερα από όσα θα ξοδεύαμε για το προϊόν που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε. Προσοχή, ωστόσο, στις παραπλανητικές προσφορές, όπου τα “-50 λεπτά” μπορεί να σημαίνουν ότι αν αγοράσετε τρια προϊόντα της ίδιας μάρκας, ίσως να πληρώσετε ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό της προσφοράς.

3. Επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Ως επί το πλείστον, τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής είναι πιο οικονομικά. Για παράδειγμα, οι φράουλες κοστίζουν λιγότερο την άνοιξη, ενώ οι ντομάτες και τα αγγούρια είναι πιο οικονομικά το καλοκαίρι. Επιπλέον, τα φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής όχι μόνο κοστίζουν πιο ακριβά αλλά διατηρούνται φρέσκα λιγότερο χρονικό διάστημα. Για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων, αγοράζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά από τη λαϊκή, όπου οι τιμές ανά κιλό μπορεί να είναι έως και 50% πιο οικονομικά από το σούπερ μάρκετ. Μια βόλτα στη λαϊκή ίσως σας φανεί χαμένος χρόνος, αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων θα σας ανταμείψει χωρίς αμφιβολία.

4. Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τυποποιημένα τρόφιμα

Όσο κι αν σου αρέσει η έτοιμη σάλτσα πέστο ή ο κατεψυγμένος πουρές, τα επεξεργασμένα τυποποιημένα τρόφιμα μπορούν να προσθέσουν αρκετά επιπλέον ευρώ στον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ. Αγοράζοντας τα απαραίτητα συστατικά μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σάλτσα, μαρμελάδα, πουρέ κ.ο.κ ακριβώς όπως θέλουμε, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά που μπορούμε να επενδύσουμε σε κάποια άλλη δραστηριότητα από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

5. Καταναλώνουμε κρέας με φειδώ

Αρκετοί θεωρούν ότι το κρέας είναι το μόνο πραγματικό φαγητό και πως οτιδήποτε άλλο είναι απλώς ορεκτικό. Όσο χορταστικό κι αν είναι το κρέας, άλλο τόσο εκτοξεύει τον λογαριασμό στον αέρα. Τρόφιμα όπως τα ρεβίθια είναι άριστες πηγές πρωτεΐνης και βιταμινών που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν το κόκκινο κρέας. Επιπλέον, ο έξυπνος τρόπος να αγοράσουμε κρέας είναι να το προμηθευτούμε στην περίοδο προσφοράς και να το καταψύξουμε μέχρι τη στιγμή που θα θέλουμε να το μαγειρέψουμε. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι τα έτοιμα κρεατοσκευάσματα όπως τα μπιφτέκια κοστίζουν αρκετά πιο ακριβά από το να τα πλάσουμε μόνοι μας με τα υλικά και μπαχαρικά που έχουμε ήδη στην κουζίνα μας.

6. Μαθαίνουμε να διαβάζουμε σωστά τις τιμές των προϊόντων

Οι περισσότεροι καταναλωτές συγκρίνουν τις απόλυτες τιμές των προϊόντων που αναγράφονται στα ράφια, χωρίς να ελέγχουν την τιμή ανά κιλό η οποία γράφεται με μικρά γράμματα στην ίδια ετικέτα. Μόνο αν συγκρίνουμε τις τιμές ανά κιλό ή λίτρο μπορείτε να είστε βέβαιοι για το ποιο προϊόν σας συμφέρει οικονομικά. Σίγουρα το φτηνότερο προϊόν δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής. Ωστόσο, πριν καταλήξετε στο προϊόν πρέπει να γνωρίζετε την πραγματική τιμή και κατόπιν να επιλέξετε λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια όπως η γεύση, η ποιότητα ή η μάρκα.

7. Αλλάζουμε μάρκες προϊόντων

10 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ

Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα επιλέγοντας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή απλώς αγοράζοντας μια άλλη μάρκα σε πολύ συμφέρουσα προσφορά (π.χ. 1+1 δώρο). Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνήθως παράγονται στα εργοστάσια γνωστών εταιρειών, συχνά με τις ίδιες πρώτες ύλες. Τα προϊόντα αυτά δεν επιβαρύνονται με το κόστος της διαφήμισης, με αποτέλεσμα να είναι πιο οικονομικά και να γλιτώνουν αρκετά ευρώ στον καταναλωτή.

8. Αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες προϊόντων με μεγάλο κύκλο ζωής

10 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ

Προϊόντα με μακρά διάρκεια ζωής όπως οι κονσέρβες, τα απορρυπαντικά, τα χαρτικά, οι ζωοτροφές, είναι πιο οικονομικά αν τα προμηθευτούμε σε μεγάλη ποσότητα όταν βρίσκονται σε προσφορά. Με αυτόν τον τρόπο επωφελούμαστε οικονομικά σε βάθος χρόνου λόγω της χαμηλής τιμής ανά μονάδα, ακόμη κι αν το ποσό που θα πληρώσουμε στον συγκεκριμένο λογαριασμό φανεί υψηλό.

9. Προσοχή στις τσίχλες και τα γλυκά δίπλα στο ταμείο

Τα stands με τσίχλες και γλυκά που βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένα δίπλα στα ταμεία βοηθούν τα σούπερ μάρκετ να κερδίσουν επιπλέον χρήματα από τις παρορμητικές αγορές των καταναλωτών που περιμένουν τη σειρά τους. Σκεφτείτε το διπλά την επόμενη φορά που θα προσθέσετε ένα πακέτο τσίχλες στο καλάθι των αγορών σας.

10. Προμηθευτείτε προϊόντα ειδικής διατροφής με σύνεση

Προϊόντα ειδικής διατροφής όπως τα προϊόντα χωρίς γλουτένη ή τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα. Αν δεν συντρέχει λόγος υγείας, όπως η κοιλιοκάκη, καλύτερα να επιλέξετε συμβατικά προϊόντα τα οποία σας συμφέρουν οικονομικά.

Αυτοί λοιπόν είναι οι 10 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ! Γράψτε μας κι εσείς τις δικές σας συμβουλές για έξυπνες αγορές στα σούπερ μάρκετ.

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τυρόπιτα Ρούμελης

Παραδοσιακή τυρόπιτα Ρούμελης!

Πίτσα ντιπ-φοντύ

Συνταγή για ντιπ ή fondue για πίτσα!

Χριστόψωμο

Χριστόψωμο από τον Τάσο Αντωνίου. Μία παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.

Περισσότερα άρθρα

Πώς θα πετύχεις το τέλειο τσίζκεικ

Μυστικά και tips για το πιο νόστιμο σπιτικό cheesecake.

Γιατί οι Γάλλοι γιορτάζουν σήμερα την ημέρα της κρέπας;

Ένα έθιμο με πολύ συγκεκριμένο τελετουργικό το οποίο, αν τηρηθεί κατά γράμμα, έχει ευχάριστα αποτελέσματα για την οικογένεια!

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ