Τσουρέκι με σοκολάτα & πραλίνα φουντουκιού

Τσουρέκι με σοκολάτα συνταγή
Τσουρέκι με σοκολάτα & πραλίνα φουντουκιού

Χρόνος προετοιμασίας: 1 hour, 30 minutes

Χρόνος εκτέλεσης: 45 minutes

Συνολικός χρόνος: 2 hours, 15 minutes

Μερίδες: 10

Θερμίδες: 190

Τσουρέκι με σοκολάτα & πραλίνα φουντουκιού

Τσουρέκι με σοκολάτα από τον Τάσο Αντωνίου. Αλείψτε το τσουρέκι όσο είναι ζεστό με λιωμένο βούτυρο για να παραμείνει μαλακό για μέρες. Φτιάξτε αυτό το πεντανόστιμο γεμιστό τσουρέκι σοκολάτας και πραλίνας σήμερα!

Υλικά

550 γραμμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
1 κύβο νωπής μαγιάς
50 ml χλιαρό νερό
100 ml χλιαρό γάλα
100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
150 γραμμ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα, σε θερμοκρασία δωματίου
2 πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα)(το ξύσμα)
1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
1 κ.γλ. κακουλέ σε σκόνη
1/2 κ.γλ μαστίχα σε σκόνη

Εκτέλεση

Θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη, χλιαρό νερό και αναμειγνύουμε καλά. Δίνουμε προσοχή το νερό να μην είναι καυτό γιατί έτσι η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια. Γι’αυτό αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο, το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία 35οC. 

Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλεύρι στο μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη τη μαγιά να ενεργοποιηθεί, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια. 

Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα. Τα χτυπάμε με το σύρμα, στο χέρι, να ενωθούν καλά. Στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι προσθέτουμε την ενεργοποιημένη πλέον μαγιά και κατόπιν το μείγμα υγρών. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου για περίπου 2 λεπτά. Κατόπιν ανεβάζουμε σε δυνατή ταχύτητα και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Η ζύμη μας θα είναι εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια και θα μαζευτεί σε μπάλα γύρω από τον γάντζο. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε κοντά σε ζεστό σημείο (όχι πάνω) για περίπου 45-50 λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει. 

Κατόπιν τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με τα χέρια για λίγα λεπτά. Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε τρεις κότσους. Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τους κότσους σε μακρόστενο φύλλο. Απλώνουμε σε κάθε φύλλο πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζουμε με τα κομμάτια κουβερτούρας, αφήνοντας περιθώριο περίπου 2 εκ. στις άκρες. Τυλίγουμε το φύλλο κατά πλάτος σε ρολό, όχι πολύ σφιχτό. Ομοίως φτιάχνουμε και τους άλλους δύο κότσους. Φέρνουμε κοντά τους κότσους και πλάθουμε σε κοτσίδες, ξεκινώντας από τη μέση και συνεχίζοντας προς τα πάνω και μετά προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο το σχήμα του τσουρεκιού θα είναι ομοιόμορφο.

Βάζουμε το τσουρέκι σε ταψάκι και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, κοντά σε ζεστό σημείο, για περίπου 45 λεπτά. Εν τνω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο  στους 170oC. Αφού φουσκώσει καλά, αλείφουμε το τσουρέκι με αυγό. Είναι πολύ σημαντικό αφού το αλείψουμε με αυγό να το αφήσουμε να σταθεί για περίπου 10 λεπτά, ώστε να μη συρρικνωθεί το τσουρέκι και ξεφουσκώσει. 

Κατόπιν ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει το τσουρέκι. Για να διατηρηθεί μαλακό, μπορούμε να το αλείψουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστό.

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.