Η λαδένια Κιμώλου είναι μια παραδοσιακή πίτα του κυκλαδίτικου νησιού η οποία έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες βρίσκονται στο απόγειό τους. Προτίμησε παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας, διότι όπως προδίδει και το όνομά της, η λαδένια το ζητάει, και μάλιστα σε γενναιόδωρες ποσότητες.

Ο συνδυασμός ψημένου κρεμμυδιού και ντομάτας δίνει μια γλυκιά και μεσογειακή γεύση στην λαδένια Κιμώλου που θα σε κάνει να τη ζητάς ξανά και ξανά! Όσο για τη ζύμη, η πιο εύκολη και επιτυχημένη εκδοχή της θέλει σκληρό αλεύρι για να δώσει ένα αφράτο και πλούσιο, ελαστικό ζυμάρι που θα ψηθεί υπέροχα μαζί με τα λαχανικά.

Δοκίμασε τη συνταγή μου για λαδένια Κιμώλου και είμαι σίγουρος ότι θα ξετρελαθείς!

Λαδένια Κιμώλου
Εκτύπωση

Λαδένια Κιμώλου

Η λαδένια Κιμώλου είναι μια παραδοσιακή αλμυρή πίτα της Κιμώλου. Πολλοί τη θεωρούν την ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Εντυπωσιακή αλλά και τόσο απλή στην παρασκευή της, σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει!
Πιάτο Συνοδευτικά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Λαδένια Κιμώλου
Προετοιμασία 10 λεπτά
Εκτέλεση 40 λεπτά
ANAMONH 40 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 30 λεπτά
Θερμίδες 280θερμίδες
Δημιουργός Τάσος Αντωνίου

Υλικά

  • 350 g. χλιαρό νερό στους 40οC
  • 8 g. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 500 g. αλεύρι σκληρό
  • 70 g. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • λίγη ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 ντομάτα
  • 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε με κρυσταλλική ζάχαρη την οποία θα ρίξουμε σε ένα δοχείο με νερό.
  • Αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο διάλυμα.
  • Σε μπολ αναμειγνύουμε αλεύρι σκληρό με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν κόμποι. Προσθέτουμε το θαλασσινό αλάτι στο μείγμα και το διάλυμα με τη μαγιά. Αναμειγνύουμε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να δένουν.
  • Στη συνέχεια ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοόμορφη μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης και την αφήνουμε σε μπολ σκεπασμένο με πετσέτα να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, κοντά σε ζεστό σημείο. Μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο!
  • Κατόπιν λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί με διάμετρο 25 εκατοστών. Με απαλές κινήσεις σηκώνουμε τη ζύμη από το μπολ και τη μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί. Στρώνουμε τη ζύμη προσεκτικά στο ταψί ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC.
  • Για την επικάλυψη: Σε μπολ αναμειγνύουμε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη. Απλώνουμε λίγα λίγα τα υλικά της γέμισης πάνω στο ζυμάρι. Προσοχή να ισομοιράσουμε τα λαχανικά σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι η λαδένια να ροδίσει καλά και να αφρατέψει.
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια όσο η λαδένια είναι χλιαρή ή ακόμη και κρύα.

Βίντεο συνταγής

Κάνε εγγραφή στο κανάλι του Mama Peinao TV για να βλέπεις όλες τις νέες μας συνταγές!

Δείτε επίσης: Μους σοκολάτας 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια

Συνταγή για σφουγγάτο (ομελέτα) με κολοκυθάκια!

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στην κατσαρόλα

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στην κατσαρόλα από τον Τάσο Αντωνίου. Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για κοτόπουλο, χυλοπίτες και αρωματική σάλτσα.

Πατατοσαλάτα εύκολη

Πατατοσαλάτα από τον Τάσο Αντωνίου. Πεντανόστιμη και πανεύκολη συνταγή πατατοσαλάτα με μαγιονέζα που θα ξεχωρίσει στο τραπέζι σας!

Περισσότερα άρθρα

Χυμός ή smoothie: Τι είναι καλύτερο από τα δυο;

Χυμός ή smoothie; Ποιο είναι πιο υγιεινό, μας γεμίζει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά; Κάνουμε crash test ανάμεσα στους φρεσκοστυμμένους χυμούς και τα smoothies και προτείνουμε.

Διαγωνισμός με δώρο ένα σετ πρωινού!

Ένας μεγάλος τυχερός κερδίζει αυτό το υπέροχο σετ πρωινού από τον Τάσο Αντωνίου!

5 φαγητά που πρέπει να ξέρεις να φτιάχνεις

Γιατί να αγοράζουμε έτοιμα φαγητά όταν μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας;

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ