Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη. Μια διαφορετική και πεντανόστιμη συνταγή για μηλόπιτα.

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη (ψιχουλιαστή)
Λαχταριστό και εύκολο γλυκό που μυρίζει φθινόπωρο. Αυτή η υπέροχη συνταγή για σπιτική μηλόπιτα με τριφτή ζύμη είναι δοκιμασμένη και πεντανόστιμη. Φτιάξτε τη και θα με θυμηθείτε.
Μερίδες 6
Θερμίδες 240θερμίδες
Υλικά
- 4 πράσινα μήλα μεγάλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 250 γρ. και 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 350 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. κανέλα
- 510 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 2 αυγά
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα μήλα για 5 λεπτά. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ, προσθέτουμε 150 γρ. ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και 1 κ.σ. κανέλα. Αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να απορροφήσουν τα υγρά τους.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Αναμιγνύουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, 1 κ.σ. κανέλα και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε 250 γρ. βούτυρο με 200 γρ. ζάχαρη. Κάνουμε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τα αυγά και το μίγμα βούτυρο-ζάχαρη. Ανακατεύουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μίγμα. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της συνολικής ζύμης) και ένα μικρότερο. Το μικρότερο το ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 εκ. Καθαρίζουμε την επιφάνεια εργασίας και αλευρώνουμε τον πάγκο. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε σε μέτριου πάχους φύλλο τη ζύμη και τη στρώνουμε στη βάση και στο πλάι του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση μήλου και την ισιώνουμε. Βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από το ψυγείο και την τρίβουμε με τα δάχτυλα ή με τη χοντρή πλευρά του τρίφτη πάνω από τα μήλα ώστε να τα σκεπάσει. Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Μόλις κρυώσει η μηλόπιτα, πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Η τριφτή μηλόπιτα ταιριάζει πολύ με παγωτό.
Δείτε ακόμα:
Κάνε εγγραφή στο κανάλι του Mama Peinao TV για να βλέπεις όλες τις νέες μας συνταγές!
Δες ακόμη: μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο!
κανω τη δικια σου που εχω δει στο βιντεο Τασο αλλα θα κανω και αυτη να δω τι λεει