ΑρχικήΣυνταγέςΛαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα

Ώρα να φτιάξουμε την καλύτερη Λαγάνα στο σπίτι, εύκολα και γρήγορα.

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για τον λόγο που τρώμε λαγάνα κατά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι ότι συμβολίζει την αποχή από τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά την περίοδο της Σαρακοστής στην ορθόδοξη θρησκεία. Η λαγάνα, λοιπόν, παρασκευάζεται από απλά υλικά όπως αλεύρι, νερό, αλάτι και ελαιόλαδο, και συνήθως σερβίρεται με ταχίνι ή χαλβά. Έτσι, η λαγάνα αποτελεί ένα σύμβολο αποχής και απλότητας κατά την Καθαρά Δευτέρα.

Μεταφερθείτε στη συνταγή για σπιτική λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα

Ως ένα ψωμί που παράγεται από απλά υλικά, όπως αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι και ελαιόλαδο, η λαγάνα είναι ένα σχετικά υγιεινό φαγητό και αναγνωρίζεται ως μια καλή πηγή ενέργειας και διατροφικών ουσιών.

Πιο συγκεκριμένα, η λαγάνα παρέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών και περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο και το φώσφορο. Οι φυτικές ίνες της λαγάνας βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στην υγεία του εντέρου, ενώ η πρωτεΐνη της λαγάνας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των μυών και της οστικής μάζας.

Μεταφερθείτε στη συνταγή για σπιτική λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα

Η λαγάνα είναι επίσης ένα καλό φαγητό για όσους επιδιώκουν να μειώσουν την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαταστάτης της πίτσας ή των τηγανητών φαγητών. Επιπλέον, η λαγάνα περιέχει επίσης έναν υψηλό αριθμό μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν αναγνωριστεί για τα θετικά τους αποτελέσματα στην υγεία της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

λαγάνα συνταγή
Εκτύπωση

Λαγάνα

H πιο εύκολη & γρήγορη συνταγή για λαγάνα από τον Τάσο Αντωνίου. Δείτε πώς θα φτιάξετε το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας εύκολα και απλά!
Πιάτο Ορεκτικά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Λαγάνα
Προετοιμασία 2 ώρες
Εκτέλεση 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος 2 ώρες 15 λεπτά
Μερίδες 6
Θερμίδες 220θερμίδες

Υλικά

  • 1 κύβος κύβος νωπή μαγιά των 25 γρ.
  • 1/2 φλιτζ. νερό χλιαρό 40οC + 2 φλιτζ. επιπλέον
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κύβο μαγιάς και τον διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
  • Κοσκινίζουμε σε ξεχωριστό μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μείγμα μαγιάς και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-6 λεπτά ή με το μίξερ, με το εξάρτημα του γάντζου, ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε τρεις μπάλες και τις βάζουμε σε μπολ. Τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε κάθε μπάλα ζύμης σε αλυρωμένη επιφάνεια και με τον πλάθουμε τρεις πίτες. Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα), τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Κατόπιν πιέζουμε ελαφρά σε όλη την επιφάνεια κάθε πίτας με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε τις λαγάνες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15′-20′. Προσοχή μην τις παραψήσουμε γιατί οι λαγάνες σκληραίνουν και στεγνώνουν γρήγορα.

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο της συνταγής για λαγάνα με ταχίνι και τη ζάχαρη με μέλι.

Διαβάστε ακόμη: Το Μενού της Καθαράς Δευτέρας

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γαριδοπίλαφο

Γαριδοπίλαφο στο τηγάνι. Απολαυστικό ρύζι πιλάφι με γαρίδες και κουρκουμά για πλούσιο χρώμα και μοναδικό άρωμα.

Γιουβέτσι με χταποδάκι & μύδια

Συνταγή για γιουβέτσι με θαλασσινά!

Σαλάτα νισουάζ με τόνο

Εύκολη σαλάτα νισουάζ με τόνο από τον Τάσο Αντωνίου. Απολαύστε αυτή τη χορταστική, νόστιμη και πολύχρωμη σαλάτα στο οικογενειακό τραπέζι και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!

Περισσότερα άρθρα

Πεινάω αλλά βαριέμαι να μαγειρέψω!

Τι να μαγειρέψεις για να φας όταν βαριέσαι να μαγειρέψεις! Συνταγές για τις μέρες που ο σεφ μέσα σου πέφτει σε λήθαργο.

Αντικαταστάσεις υλικών για νηστίσιμα γλυκά

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο σε ένα γλυκό; Μάθετε τις αντικαταστάσεις υλικών για πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά!

10 μυστικά για τέλεια λαδερά!

Μάθετε τα μυστικά και τις καλύτερες συνταγές για λαδερά σαν της μαμάς!

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κι ελεγα που ειναι ο Τασος αργησε να μας γραψει για την Λαγανα. Και νατος εκανε επιθεση με ολα τα σαρακοστιανα ιψεες για την καθαρη Δευτερα και αφησδε για το τελος την Βασι,ισσα της Δευτερα την Λαγανα. Θα την φτιαξω , αλλο πραγμα η τραγανη σπιτικη με μπολικο σουσαμι κι αλλο η λαστιχιενια η ετοιμη.Καλη Σαρακοστη Τασουλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ