Λαγάνα

συνταγη λαγανα
Λαγάνα

Χρόνος προετοιμασίας: 2 hours

Χρόνος εκτέλεσης: 15 minutes

Συνολικός χρόνος: 2 hours, 15 minutes

Μερίδες: 6

Θερμίδες: 220

Λαγάνα

H πιο εύκολη & γρήγορη συνταγή για λαγάνα από τον Τάσο Αντωνίου. Δείτε πώς θα φτιάξετε το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας εύκολα και απλά!

Υλικά

1 κύβος κύβος νωπή μαγιά των 25 γρ.
1/2 φλιτζ. νερό χλιαρό (40οC) + 2 φλιτζ. επιπλέον
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ζάχαρη
σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κύβο μαγιάς και τον διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
Κοσκινίζουμε σε ξεχωριστό μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μείγμα μαγιάς και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-6 λεπτά ή με το μίξερ, με το εξάρτημα του γάντζου, ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε τρεις μπάλες και τις βάζουμε σε μπολ. Τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Στη συνέχεια τοποθετούμε κάθε μπάλα ζύμης σε αλυρωμένη επιφάνεια και με τον πλάθουμε τρεις πίτες. Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα), τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Κατόπιν πιέζουμε ελαφρά σε όλη την επιφάνεια κάθε πίτας με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τις λαγάνες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15'-20'. Προσοχή μην τις παραψήσουμε γιατί οι λαγάνες σκληραίνουν και στεγνώνουν γρήγορα.

Σημειώσεις

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο της συνταγής για λαγάνα με ταχίνι και τη ζάχαρη με μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.