Πώς να φτιάξεις εύκολα latte στο σπίτι

Για πολλούς από εμάς, η μέρα ξεκινάει καλά μόνο όταν περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι αρωματικό καφέ. Μια ιδιαίτερη “περίπτωση” καφέ είναι ο latte, ο οποίος αποτελείται από εσπρέσο και πυκνό ζεστό γάλα (αλλά όχι αφρόγαλα). Στην ουσία, ο latte είναι η απόδειξη ότι ο εσπρέσο σε συνδυασμό με το γάλα είναι ένας εκρηκτικός γευστικός συνδυασμός που έχει κερδίσει τους coffee lovers σε όλον τον κόσμο. Την ιεροτελεστία του τέλειου latte γνωρίζουν πολύ καλά τα Starbucks και αποφάσισαν να μοιραστούν μαζί μας σε ένα απίθανο latte art workshop πριν λίγες ημέρες.

Για τους μη-μυημένους, latte art είναι μια τέχνη όπου οι baristas δημιουργούν απίθανα σχέδια στην κούπα latte σου χρησιμοποιώντας την τεχνική του micro-foam (δηλαδή την εκχύλιση του πυκνού ζεστού γάλακτος). Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα, το οποίο πραγματικά σε μαγεύει και έχει κατακτήσει τον κόσμο, αφού μοναδικά σχέδια όπως καρδιές, πεταλούδες, έως και ανθρώπινες φιγούρες ζωντανεύουν στο φλιτζάνι σου.

Με την πολύτιμη βοήθεια και τις αναλυτικές οδηγίες των Coffee Masters των Starbucks (οι δεξιοτέχνες του καφέ του αγαπημένου brand), βρεθήκαμε πίσω από τη μπάρα του και φτιάξαμε από την αρχή τον δικό μας latte. Το πιο ενδιαφέρον σημείο, όμως, που μας αποκάλυψαν οι ταλαντούχοι Coffee Masters είναι ότι μπορεί ο καθένας να φτιάξει latte στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι τα κατάλληλα εργαλεία, αρκετή εξάσκηση και υπομονή – οι ροζέτες και τα μικρά έργα τέχνης στην κούπα σου δεν γίνονται έτσι απλά μόνα τους!

Ακολουθεί η λεπτομερής συνταγή για τέλειο latte στο σπίτι.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Μια μηχανή espresso με ακροφύσιο που παράγει ισχυρή δύναμη ατμού
  • Μια μεταλλική γαλατιέρα με ιδανικό στόμιο για latte art
  • Μία πλατιά και ρηχή κούπα καφέ
  • Κρύο γάλα (κατά προτίμηση πλήρες για πιο εύκολη εκχύλιση)
  • Καφέ πολύ λεπτοκομμένο (Starbucks® Espresso Roast ή Veranda Blend®)

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τις δόσεις espresso.

2. Αφού εκτονώσουμε το ακροφύσιο της μηχανής, γεμίζουμε την γαλατιέρα με κρύο γάλα μέχρι το κάτω μέρος του στομίου.

3. Κρατάμε το ακροφύσιο στην επιφάνεια του γάλακτος και ανοίγουμε τον ατμό για περίπου 3 δευτερόλεπτα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ακούσουμε έναν ήχο που μοιάζει με σκίσιμο χαρτιού.

4. Βυθίζουμε το ακροφύσιο κάτω από τη στάθμη του γάλακτος (σχεδόν στον πάτο της γαλατιέρας)  ώστε να επιτευχτεί περιδίνηση του γάλακτος.

5. Συνεχίζουμε μέχρι το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία  66° C. Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο, ή σταματάμε τη στιγμή που δεν θα μπορούμε να ακουμπάτε άλλο τη ζεστή γαλατιέρα.

6. Αφήνουμε λίγο το αφρόγαλα να ξεκουραστεί και χτυπάμε ελαφρά τη γαλατιέρα στον πάγκο περιστρέφοντας την απαλά, έτσι ώστε να διαλυθούν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες και να διατηρηθεί η υφή του βελούδινου αφρογάλακτος (micro-foam).

7. Προσθέτουμε το αφρόγαλα μέχρι να φτάσει το χείλος της κούπας και είμαστε έτοιμοι.

Διαφοροποίηση – επόμενα βήματα για Latte Art: 

8. Ρίχνουμε από ψηλά στην αρχή. Γέρνουμε την κούπα του καφέ καθώς ρίχνουμε το αφρόγαλα στο κέντρο του espresso σχηματίζοντας μια πολύ λεπτή γραμμή.

9. Ρίχνουμε από πιο χαμηλά το αφρόγαλα όταν η κούπα γεμίσει περίπου στη μέση.  Ευθυγραμμίζουμε το στόμιο της γαλατιέρας με την επιφάνεια της κούπας.

10. Ρίχνουμε το αφρόγαλα. Γεμίζουμε την κούπα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένας κύκλος λευκού αφρού.

11. Φτιάχνουμε το μοτίβο μας. Κουνώντας τον καρπό του χεριού μας μετακινούμε την γαλατιέρα από την μία πλευρά μέχρι την άλλη της κούπας για να «ζωγραφίσουμε»  το μοτίβο μας.

12. Φινίρισμα. Γέρνουμε αργά προς τα πίσω την γαλατιέρα και «ζωγραφίζουμε» από τη μία άκρη μέχρι τη μέση του κύκλου και η καρδιά είναι έτοιμη.

Και μερικά tips για να τελειοποιήσεις τον latte 

•    Κρατάμε την γαλατιέρα στο ψυγείο (πριν και μετά την χρήση, αφού την καθαρίσουμε πρώτα καλά), καθώς με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να αφήσουμε περισσότερη ώρα το αφρόγαλα στον ατμό και να έχουμε ένα πιο πλούσιο σε υφή αφρόγαλα.

•    Χρησιμοποιούμε μια μικρότερη γαλατιέρα για τις οικιακές μηχανές espresso και μια μεγαλύτερη για τις επαγγελματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.