Έχετε μαγειρέψει ποτέ με δίκταμο, τσάι του βουνού ή αγριοτριαντάφυλλο;
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο εγχείρημα που αποσκοπεί στην ευεξία μας: από κομπάρσοι, τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά γίνονται οι πρωταγωνιστές στην καθημερινή μας διατροφή και στο οικιακό μας περιβάλλον.
Για 15 αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής γης δίνονται ιστορικές πληροφορίες και βασικά βιολογικά στοιχεία, παρέχονται με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τα συστατικά και οι ιδιότητες τους, δίδονται ειδικές συστάσεις-προφυλάξεις και επισκοπείται η διατροφική τους χρήση. Επιπλέον, περιγράφεται το άρωμα και η γεύση τους, αποκαλύπτονται μικρά μυστικά στη χρησιμοποίησή τους και προτείνονται 75 δημιουργικά μαγειρέματα (και παραλλαγές τους) με συνοδευτικά ποτά, 52 μενού, 11 ροφήματα και 5 πρωτότυπα μείγματα φυτών για ευεργετικά ροφήματα. Τέλος, περιγράφεται με πρακτικό τρόπο η καλλιέργεια και ο πολλαπλασιασμός τους και παρέχονται βασικές συμβουλές για τη διατήρησή τους στον αγρό, στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει την επιστημονική γνώση με απλό τρόπο, εμπλουτίζει τη μεσογειακή διατροφή, ανοίγει καινούριους γαστρονομικούς ορίζοντες και δίνει νέο έναυσμα στην καλλιέργεια των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.
”…και ξαφνικά, κάνει ξαστεριά πάνω από τον απέραντο αρωµατόκηπο της μεσογειακής χώρας μας: ένας βιολόγος, μία γεωπόνος, μία φαρµακοποιός και μία υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και food-blogger συναντιούνται στο επιστημονικό πεδίο της βοτανικής, ενώνουν τις γνώσεις και την αγάπη τους, συγκεντρώνουν μια τεράστια βιβλιογραφία και βάζουν τον αρωματόκηπο στη σωστή του θέση. Όλα όσα ήθελες να ρωτήσεις για τα βότανα αλλά κανείς δεν μπορούσε να σου απαντήσει με ακρίβεια, η ιστορία, οι ιδιότητες, η δράση, ο πολλαπλασιασµός και η καλλιέργειά τους, σε ένα κείμενο που διαβάζεται σαν ευωδιαστό μυθιστόρημα.” Ελένη Ψυχούλη
Συγγραφείς: Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη, Νίκος Κρίγκας
Το βιβλίο Με…Νου, αρωματόκηπος και ευεξία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.