ΑρχικήΆρθραΠοια είναι η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να έχει το ψυγείο;

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να έχει το ψυγείο;

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο βοηθά στο να παραμένουν φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, διατηρώντας σωστή θερμοκρασία μπορείς να αποφύγεις πιθανές  τροφικές δηλητηριάσεις λόγω κακής συντήρησης.

Το ψυγείο είναι αναμφίβολα ένα τεχνολογικό θαύμα που μας λύνει τα χέρια καθημερινά στην κουζίνα. Βεβαίως για να συντηρεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα τρόφιμα, πρέπει να το διατηρούμε καθαρό.

Όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν πάνω από τους 4° Κελσίου, τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Αν και δεν είναι όλα αυτά τα βακτήρια επιβλαβή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την καθαριότητα του ψυγείου.  Τόσο για την ποιότητα των τροφίμων όσο και για να μειώσουμε τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης, η καλύτερη προσέγγιση είναι να κρατάτε την θερμοκρασία του ψυγείου σταθερή και να το συντηρείται όσο καλύτερα γίνεται.

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι το ψυγείο;

Οι ειδικοί προτείνουν για το ψυγείο  θερμοκρασία κάτω από τους 4° Κελσίου. Όσον αφορά την κατάψυξη, η ιδανική θερμοκρασία είναι – 17° Κελσίου.

Ωστόσο ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου είναι πολύ χαμηλότερη προσπαθήστε να διατηρήσετε μεταξύ 1,7 με 3,3° Κελσίου. Το εύρος αυτό πλησιάζει τη θερμοκρασία της κατάψυξης χωρίς ωστόσο να παγώνει τα τρόφιμα. Οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από αυτή μπορεί να είναι αρκετά υψηλή. Τα τρόφιμα θα χαλάσουν γρηγορότερα και είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli.

Πως μετράμε την θερμοκρασία του ψυγείου;

Μπορείς να αγοράσεις ένα οικονομικό θερμόμετρο το οποίο θα τοποθετήσεις μέσα στο ψυγείο για 20 λεπτά. Μετά μπορείς να δεις την ένδειξη. Βρίσκεται κοντά στην επιθυμητή θερμοκρασία; Αν η απάντηση είναι όχι, πρέπει να ανατρέξεις στις ρυθμίσεις του ψυγείου.

Ακόμη κι αν επιλέξεις το ψυγείο να βρίσκεται στους 3° Κελσίου, είναι πιθανό τελικά να υπερβεί αυτή τη θερμοκρασία. Επίσης, άλλα ψυγεία δεν δίνουν την δυνατότητα επιλογής της θερμοκρασίας αλλά έχουν διαβαθμίσεις από το ένα (πιο κρύο) μέχρι το πέντε (πιο ζεστό). Σε αυτές τις περιπτώσεις το θερμόμετρο είναι απαραίτητο. 

Μυστικά για να κρατάμε κρύο το ψυγείο

Εάν όλες οι παραπάνω προσπάθειες φανούν άκαρπες, δοκίμασε ένα από τα παρακάτω κόλπα. 

Άφησε το φαγητό να κρυώσει καλά πριν το βάλεις στο ψυγείο. Η θερμότητα του ζεστού φαγητού μέσα στον κλειστό, μικρό χώρο του ψυγείου μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Για να προστατεύσεις όλα σου τα τρόφιμα στο ψυγείο, φρόντισε το φρέσκο φαγητό να κρυώσει καλά πριν το καλύψεις και το αποθηκεύεις στο ψυγείο.

Έλεγξε τα λάστιχα του ψυγείου. Εκτός από το σωστό κλείσιμο της πόρτας, τα λάστιχα διατηρούν τον κρύο αέρα στο ψυγείο και προστατεύουν από τυχόν απώλειες θερμοκρασίας. Εάν ένα λάστιχο χαλάσει, υπάρχει πιθανότητα ο κρύος αέρας του ψυγείου να βρίσκει διέξοδο προς τα έξω με αποτέλεσμα το ψυγείο σου να μη δουλεύει καλά και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Σταμάτα να ανοίγεις το ψυγείο κάθε τρεις και λίγο. Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου, ο κρύος αέρας βγαίνει προς τα έξω και ο ζεστός αέρας μπαίνει μέσα. Αντί να ανοίγεις το την πόρτα του ψυγείου λόγω λιγούρας, σκέψου προσεκτικά τί είναι αυτό που ψάχνεις από το ψυγείο και σε ποιο ράφι το έχεις ώστε να ελαχιστοποιήσεις την αναπόφευκτη αλλαγή θερμοκρασίας.

Κράτησε το ψυγείο όσο πιο γεμάτο μπορείς. Η κρύα θερμοκρασία του ψυγείου διατηρείται καλύτερα όταν τα ράφια έχουν αρκετά τρόφιμα. Βέβαια χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στο γεμάτο ψυγείο και στο και στο ψυγείο που είναι έτοιμο να εκραγεί από τα πολλά τρόφιμα. Ένα υπερβολικά γεμάτο ψυγείο Δυσκολεύει την σωστή κυκλοφορία του κρύου αέρα με αποτέλεσμα να μην δουλεύει σωστά το ψυγείο σου.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Φλωρεντίνες αμυγδάλου νηστίσιμες

Φλωρεντίνες αμυγδάλου, το πιο εύκολο γλυκό κέρασμα από τον Τάσο Αντωνίου. Μπορείτε να τις βουτήξετε μέχρι τη μέση σε λιωμένη κουβερούρα για μια σοκολατένια παραλλαγή.

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στην κατσαρόλα

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στην κατσαρόλα από τον Τάσο Αντωνίου. Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για κοτόπουλο, χυλοπίτες και αρωματική σάλτσα.

Σουφλέ με μακαρόνια στο φούρνο

Απολαυστικό σουφλέ με μακαρόνια στο φούρνο από τον Τάσο Αντωνίου. Μακαρόνια φούρνου με αρωματική σάλτσα ντομάτας και λαχταριστό λιωμένο τυρί που πρέπει να ξέρεις να φτιάχνεις!

Περισσότερα άρθρα

Οδηγός για την αγορά κρεατικών τα Χριστούγεννα

Ποια είναι τα μυστικά της αγοράς του κρέατος, ώστε να επιλέξουμε σωστά διατηρημένο κρέας από τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ; Διαβάστε τις απλές συμβουλές για την αγορά κρεατικών τα Χριστούγεννα.

Πώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι ρόφημα

Η ιστορία και η συνταγή για σαλέπι, το ρόφημα βάλσαμο για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

4 είδη μουστάρδας που πρέπει να χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας

Ποια μουστάρδα να επιλέξετε με κάθε συνταγή; Απαλή, πικάντικη, Dijon, με σπόρους, βρείτε ποια ταιριάζει ιδανικά σε κάθε πιάτο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ