Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να έχει το ψυγείο;

Σωστή θερμοκρασία ψυγείου

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο βοηθά στο να παραμένουν φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, διατηρώντας σωστή θερμοκρασία μπορείς να αποφύγεις πιθανές  τροφικές δηλητηριάσεις λόγω κακής συντήρησης.

Το ψυγείο είναι αναμφίβολα ένα τεχνολογικό θαύμα που μας λύνει τα χέρια καθημερινά στην κουζίνα. Βεβαίως για να συντηρεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα τρόφιμα, πρέπει να το διατηρούμε καθαρό.

Όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν πάνω από τους 4° Κελσίου, τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Αν και δεν είναι όλα αυτά τα βακτήρια επιβλαβή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την καθαριότητα του ψυγείου.  Τόσο για την ποιότητα των τροφίμων όσο και για να μειώσουμε τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης, η καλύτερη προσέγγιση είναι να κρατάτε την θερμοκρασία του ψυγείου σταθερή και να το συντηρείται όσο καλύτερα γίνεται.

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι το ψυγείο;

Οι ειδικοί προτείνουν για το ψυγείο  θερμοκρασία κάτω από τους 4° Κελσίου. Όσον αφορά την κατάψυξη, η ιδανική θερμοκρασία είναι – 17° Κελσίου.

Ωστόσο ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου είναι πολύ χαμηλότερη προσπαθήστε να διατηρήσετε μεταξύ 1,7 με 3,3° Κελσίου. Το εύρος αυτό πλησιάζει τη θερμοκρασία της κατάψυξης χωρίς ωστόσο να παγώνει τα τρόφιμα. Οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από αυτή μπορεί να είναι αρκετά υψηλή. Τα τρόφιμα θα χαλάσουν γρηγορότερα και είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli.

Πως μετράμε την θερμοκρασία του ψυγείου;

Μπορείς να αγοράσεις ένα οικονομικό θερμόμετρο το οποίο θα τοποθετήσεις μέσα στο ψυγείο για 20 λεπτά. Μετά μπορείς να δεις την ένδειξη. Βρίσκεται κοντά στην επιθυμητή θερμοκρασία; Αν η απάντηση είναι όχι, πρέπει να ανατρέξεις στις ρυθμίσεις του ψυγείου.

Ακόμη κι αν επιλέξεις το ψυγείο να βρίσκεται στους 3° Κελσίου, είναι πιθανό τελικά να υπερβεί αυτή τη θερμοκρασία. Επίσης, άλλα ψυγεία δεν δίνουν την δυνατότητα επιλογής της θερμοκρασίας αλλά έχουν διαβαθμίσεις από το ένα (πιο κρύο) μέχρι το πέντε (πιο ζεστό). Σε αυτές τις περιπτώσεις το θερμόμετρο είναι απαραίτητο. 

Μυστικά για να κρατάμε κρύο το ψυγείο

Εάν όλες οι παραπάνω προσπάθειες φανούν άκαρπες, δοκίμασε ένα από τα παρακάτω κόλπα. 

Άφησε το φαγητό να κρυώσει καλά πριν το βάλεις στο ψυγείο. Η θερμότητα του ζεστού φαγητού μέσα στον κλειστό, μικρό χώρο του ψυγείου μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Για να προστατεύσεις όλα σου τα τρόφιμα στο ψυγείο, φρόντισε το φρέσκο φαγητό να κρυώσει καλά πριν το καλύψεις και το αποθηκεύεις στο ψυγείο.

Έλεγξε τα λάστιχα του ψυγείου. Εκτός από το σωστό κλείσιμο της πόρτας, τα λάστιχα διατηρούν τον κρύο αέρα στο ψυγείο και προστατεύουν από τυχόν απώλειες θερμοκρασίας. Εάν ένα λάστιχο χαλάσει, υπάρχει πιθανότητα ο κρύος αέρας του ψυγείου να βρίσκει διέξοδο προς τα έξω με αποτέλεσμα το ψυγείο σου να μη δουλεύει καλά και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Σταμάτα να ανοίγεις το ψυγείο κάθε τρεις και λίγο. Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου, ο κρύος αέρας βγαίνει προς τα έξω και ο ζεστός αέρας μπαίνει μέσα. Αντί να ανοίγεις το την πόρτα του ψυγείου λόγω λιγούρας, σκέψου προσεκτικά τί είναι αυτό που ψάχνεις από το ψυγείο και σε ποιο ράφι το έχεις ώστε να ελαχιστοποιήσεις την αναπόφευκτη αλλαγή θερμοκρασίας.

Κράτησε το ψυγείο όσο πιο γεμάτο μπορείς. Η κρύα θερμοκρασία του ψυγείου διατηρείται καλύτερα όταν τα ράφια έχουν αρκετά τρόφιμα. Βέβαια χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στο γεμάτο ψυγείο και στο και στο ψυγείο που είναι έτοιμο να εκραγεί από τα πολλά τρόφιμα. Ένα υπερβολικά γεμάτο ψυγείο Δυσκολεύει την σωστή κυκλοφορία του κρύου αέρα με αποτέλεσμα να μην δουλεύει σωστά το ψυγείο σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.