Μελιτζανόπιτα με κιμά

Μελιτζανόπιτα συνταγή
Μελιτζανόπιτα με κιμά
Προετοιμασία
35 λεπτά
Εκτέλεση
1 ώρα
Συν. Χρόνος
1 ώρα 35 λεπτά
 
Μελιτζανόπιτα πεντανόστιμη από τον Τάσο Αντωνίου. Μια χορταστική και εύκολη πίτα με φύλλο κρούστας, πλούσιο κιμά, μυρωδική μελιτζάνα και ρύζι.
Μερίδες: 12
Θερμίδες: 406 θερμίδες
Υλικά
  • 6 τσακώνικες μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 φλιτζ. ρύζι γλασέ
  • 250 γρ. φέτα
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 12 φύλλα κρούστας
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC για 10 λεπτά. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε λαμαρίνα. Αλατίζουμε, ραντίζουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

  2. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν, για 4-5 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις ψημένες μελιτζάνες στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της γέμισης. Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

  3. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα νούμερο 36. Απλώνουμε στη βάση τα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Απλώνουμε από πάνω την γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα εκτός από το τελευταίο. Χαράζουμε τη μελιτζανόπιτα σε κομμάτια τετράγωνα ή τρίγωνα και τρυπάμε καθένα τους σε 2-3 σημεία με το μαχαίρι για να μη φουσκώσει το φύλλο στο ψήσιμο.

  4. Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, στην πιο χαμηλή σχάρα, για 50 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Advertisement

Advertisement
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.