Αυτό το mojito θα ομορφύνει τα καλοκαιρινά σου βράδια

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

Από τα πιο γνωστά κοκτέιλ, αν όχι το πιο δημοφιλές, το mojito είναι συνυφασμένο  με τις καλοκαιρινές βραδιές, τα πάρτι στην παραλία, τις τσάρκες στα διάφορα μπαράκια όχι μόνο των νησιών ή των θερινών θέρετρων, αλλά και της πόλης. Το mojito συνδυάζει την έντονη γεύση που έχει το ρούμι, με τη γλύκα της ζάχαρης και τη δροσιά που προσφέρει η μέντα. Ποια ιστορία, όμως, κρύβεται πίσω από τη διάφανη όψη του  του και την υπέροχη γεύση του, που έκανε πολλούς να το λατρέψουν, όπως τον διάσημο συγγραφέα  Ernest Hemingway;

Το mojito δεν είναι αποτέλεσμα έμπνευσης κάποιου μπάρμαν, αλλά κομμάτι της ιστορίας του λαού της Κούβας. Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω στο 1500 περίπου. Αν και δεν είναι εξακριβωμένο ποιος το επινόησε, ξέρουμε ότι το αρχικό του όνομα ήταν El Draque από το όνομα του Βρετανού εξερευνητή Sir Francis Drake. Η αρχική του χρήση ήταν για ιατρικούς σκοπούς, αφού χρησιμοποιούσαν το ρούμι, αλλά και τη μέντα  για την ίαση ορισμένων παθήσεων και κατά τη διάρκεια διαφόρων επεμβάσεων. Λέγεται ότι αυτοί που το δημιούργησαν ήταν οι Αφρικανοί σκλάβοι που είχαν μεταφερθεί στο νησί της Κούβας για να εργαστούν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου.  Καθώς έψαχναν κάτι για να σβήσουν τη δίψα τους, θέλησαν να νιώσουν τις όποιες ευεργετικές ιδιότητες του αλκοόλ.

Ποια είναι, όμως, η σημασία της λέξης  mojito; Σύμφωνα με μια θεωρία προέρχεται από την αφρικανική λέξη mojo που σημαίνει «κάνω ένα ξόρκι», ενώ μια άλλη θέλει να προέρχεται από την ισπανική λέξη mojadito δηλαδή «λίγο βρεγμένος».

Τα ερωτηματικά είναι αρκετά για το αγαπημένο αυτό κοκτέιλ, ωστόσο αυτό δεν μειώνει καθόλου την αγάπη μας για αυτό! Στο Μαμα Πειναω σας έχουμε την αυθεντική συνταγή για τέλειο mojito και σας δίνουμε και μια για ένα mojito διαφορετικό, με γεύση καρύδας.

Υλικά (για 1 ποτήρι)

  • 6 φρέσκα φύλλα μέντας
  • 1 μοσχολέμονο
  • 30 ml γάλα καρύδας
  • 45 ml ρούμι με γεύση καρύδας
  • 45 ml ρούμι
  • μισό φλιτζάνι σόδα

Προετοιμασία

Ρίχνουμε τα φύλλα μέντας και το μοσχολέμονο που το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια σε ένα ποτήρι και τα λιώνουμε με ένα γουδοχέρι. Στη συνέχεια, γεμίζουμε το μισό ποτήρι με παγάκια και ρίχνουμε το γάλα καρύδας, το ρούμι με γεύση καρύδας και το ρούμι (γεμίζουμε το ποτήρι τόσο ώστε  να περάσει την επιφάνεια από τα παγάκια) και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατέψτε ξανά.  Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με μια φέτα μοσχολέμονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.