ΑρχικήΆρθραΜονοποικιλιακό Τσίπουρο Τυρνάβου «το Δεκαράκι»

Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Τυρνάβου «το Δεκαράκι»

Το Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Τυρνάβου «το Δεκαράκι», προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία σε όποιον το δοκιμάζει. Το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο, αποκλειστικά από Μοσχάτο Τυρνάβου, προκαλεί μια ξεχωριστή αίσθηση που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Εξάλλου, αρκεί μόνο η πρώτη γουλιά για να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι ένα ακόμα τσίπουρο: Η έκρηξη αρωμάτων και γεύσης της εξαιρετικής αυτής ποικιλίας σταφυλιού πείθει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. 

Και δεν είναι τυχαίο. Η εκλεκτή του καταγωγή, από την πατρίδα του καλού τσίπουρου, τον Τύρναβο, ο μονοποικιλιακός του χαρακτήρας, από Μοσχάτο Τυρνάβου,  η παραδοσιακή απόσταξη και η τεχνογνωσία, συντελούν στη δημιουργία ενός προϊόντος αρίστης ποιότητας. 

Τσίπουρο εκλεκτής καταγωγής

«Το Δεκαράκι» «γεννήθηκε» στον Τύρναβο και κλείνει στο μπουκάλι του όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου – έτσι, η καταγωγή του αποτελεί ταυτόχρονα και εγγύηση της ποιότητάς του.

Τύρναβος και τσίπουρο δεν θεωρούνται τυχαία έννοιες ταυτόσημες: Χάρη στη μακραίωνη παράδοση η οποία διατηρείται αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά, ο Τύρναβος αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου και το «Τσίπουρο Τυρνάβου» αποτελεί Γεωγραφική Ένδειξη αναγνωρισμένη και προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον Τύρναβο, άλλωστε, ευδοκιμεί το Μοσχάτο, η εκλεκτότερη ποικιλία σταφυλιού, που αποτελεί το βασικό «μυστικό» της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου: Έχοντας ταιριάξει μοναδικά με το κλίμα και το έδαφος της περιοχής, το Μοσχάτο ανέπτυξε τον ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα του εκεί, στον μεγαλύτερο αμπελώνα της Θεσσαλίας, καθιστώντας τον Τύρναβο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ξακουστή αυτή ποικιλία, με μια καλλιέργειά που εκτείνεται σε 15.000 στρέμματα. Μάλιστα, το χωριό Δαμάσι Τυρνάβου, τόπος από τον οποίο κατάγεται η οικογένεια Βασδαβάνου φιλοξενείται ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες Μοσχάτου της Θεσσαλίας. Το μοναδικό άρωμα και η εξαιρετική γεύση του τσίπουρου «το Δεκαράκι», που γίνεται αισθητή από την πρώτη γουλιά, αποτελούν ακλόνητη απόδειξη των καταβολών του και της υψηλής ποιότητάς του.

Μονοποικιλιακό τσίπουρο  

«Το Δεκαράκι» είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου, λαμβάνοντας έτσι στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της εκλεκτής αυτής ποικιλίας. Με κάθε άνοιγμα της φιάλης, το άρωμα του Μοσχάτου σταφυλιού σε συνεπαίρνει, ενώ η κρυστάλλινη καθαρότητα του αποστάγματος σε προδιαθέτει για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει! Η απαράμιλλη γεύση του, που γίνεται αισθητή από την πρώτη γουλιά, εκπλήσσει ακόμα και τους πιο «εκπαιδευμένους» ουρανίσκους και καθιστά «το Δεκαράκι» το τσίπουρο των αισθήσεων. Τις μοναδικές αυτές ιδιότητες, «το Δεκαράκι» τις οφείλει στο μονοποικιλιακό του χαρακτήρα, αφού είναι απόσταγμα στεμφύλων αποκλειστικά από την εκλεκτή ποικιλία Μοσχάτου σταφυλιού της περιοχής Τυρνάβου, της ποικιλίας με τις περισσότερες αρωματικές ιδιότητες και την αδιαμφισβήτητα εξαιρετική ποιότητα.

Απόσταξη που συνδυάζει παράδοση και τεχνολογία

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει «το Δεκαράκι» τόσο ξεχωριστό είναι η παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του, με το μεράκι και την τέχνη της οικογένειας Βασδαβάνου. Αργά και καρτερικά, σε ελληνικούς, παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του Μοσχάτου υπογράφουν με το μοναδικό άρωμά τους το απόσταγμα, ενώ η πολλαπλή επαναπόσταξη τελειοποιεί το τελικό προϊόν, χαρίζοντάς του άριστη ποιότητα. Το αποτέλεσμα; Ένα απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, του οποίου η ιδιαίτερη ταυτότητα αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά. Ένα πραγματικό «Δεκαράκι»!

Οινοποιία – Αποσταγματοποιία Βασδαβάνου

Πάνε πάνω από 50 χρόνια από τότε που η Οινοποιία-Αποσταγματοποιία Βασδαβάνου άρχισε να δημιουργεί οίνους και αποστάγματα με αγάπη και μεράκι. Σήμερα, η Οικογένεια Βασδαβάνου συνεχίζει τη μακρά παράδοση της αποσταξης παραμένοντας μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, την οποία διοικούν τα παιδιά των ιδρυτών, έχοντας κληρονομήσει τα μυστικά, την τεχνική αλλά και το μεράκι των πατέρων τους.

Το οινοποιείο διαθέτει τα πλέον σύγχρονα και εξελιγμένα μέσα για την παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας, που διατηρούν παράλληλα ατόφιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Στο οινοποιείο της οικογένειας Βασδαβάνου όλες οι διαδικασίες γίνονται με αυστηρότητα και απόλυτη υπευθυνότητα, έχοντας ως βασικό γνώμονα την άριστη ποιότητα των προϊόντων και τη μέγιστη ικανοποίηση των πελατών. Απόδειξη αυτών αποτελεί το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας που έχει η εταιρεία, για την εφαρμογή του συστήματος ISO 9001, βάσει των διαδικασιών TÜV NORD CERT, για τα προϊόντα της. Παράγοντες που  πστοποιούν την εξαιρετική ποιότητα και των υψηλών προδιαγραφών παραγωγή του τσίπουρου «το Δεκαράκι».

Το Δεκαράκι με τη ματιά ενός γευσιγνώστη

  • Όψη: Καθαρό, κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα.
  • Άρωμα: Καθαρό, έντονο, χωρίς παλαίωση, αρώματα που θυμίζουν σύκο, σταφίδα, καρύδι και τριαντάφυλλο.
  • Γεύση: Ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα. Η γεύση του θυμίζει σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση.

Δεκαράκι για όλα τα γούστα

Πρωταγωνιστώντας σε κάθε τραπέζι, «το Δεκαράκι» είναι ένα απόσταγμα που δε συνοδεύει τους μεζέδες αλλά οι μεζέδες το συνοδεύουν. «Το Δεκαράκι» πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους – και όχι μόνο – μεζέδες. Απολαύστε το παρέα με μανούρι ψητό, λιαστές ντομάτες, μανιτάρια ψητά, σκουμπρί ή τουρσί, καθώς και μετά το γεύμα ως χωνευτικό.

Σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας, «το Δεκαράκι» ενώνει την παρέα και συνιστά το εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας, αφού κάθε τσούγκρισμα είναι κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.

Συνοδεύεται από παραδοσιακό πώμα ροής, για να μη χάνετε σταγόνα από το εξαιρετικό αυτό μονοποικιλιακό απόσταγμα. 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Γιαουρτλού με κιμά

Η πιο εύκολη παραλλαγή για το αγαπημένο μας γιαουρτλού με κιμά. Προσθέστε στη συνταγή μπαχαρικά της αρεσκείας σας και απογειώστε την!

Τάρτα με ντομάτα

Εύκολη και εντυπωσιακή τάρτα με ντομάτα, κατσικίσιο τυρί σε τραγανή σφολιάτα.

Περισσότερα άρθρα

Πασχαλινό, τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

5 μυστικά για πετυχημένο και καλοψημένο κοκορέτσι, τον τέλειο πασχαλινό κρεατομεζέ!

Τα 6 μυστικά για τέλειες καλοκαιρινές σαλάτες

Η τέλεια σαλάτα έχει αυτά τα βήματα που πρέπει κατακτήσετε για να τη φτιάξετε.

5 πανέξυπνες χρήσεις για την τσιμπίδα της κουζίνας

Δείτε πέντε πρακτικές και έξυπνες χρήσεις για την τσιμπίδα της κουζίνας. Αυτά τα κόλπα θα σας λύσουν τα χέρια στην κουζίνα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ