Μπορεί ένα ζεστό ρόφημα να μας δροσίσει;

Κάθε καλοκαίρι, για να αντιμετωπίσουμε την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, και ειδικά του Ιουλίου και του Αυγούστου, καταφεύγουμε στα γνωστά παγωμένα ροφήματα. Παγωμένο τσάι, κρύοι καφέδες και χυμοί είναι μερικά από τα κλασικά «όπλα» μας στον καύσωνα. Νέα έρευνα ωστόσο έρχεται να καταρρίψει όσα γνωρίζαμε και προτείνει το καλοκαίρι να πιούμε ζεστά ροφήματα για να δροσιστούμε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ερευνητή Ollie Jay από το πανεπιστήμιο της Οτάβα, κάθε φορά που πίνουμε ένα ζεστό ρόφημα, αυτόματα το σώμα μας προσπαθεί να αυξήσει την θερμοκρασία του. Ιδρώνουμε περισσότερο, και όταν τη στιγμή που θα εξατμιστεί ο ιδρώτας, το σώμα μας δροσίζεται. Ουσιαστικά, η ελάχιστη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας αντισταθμίζεται από τον ιδρώτα. Ο Ollie Jay τονίζει, επίσης, ότι  στο στόμα και στο λαιμό μας υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας οι οποίοι καθορίζουν την παραγωγή ιδρώτα του σώματός μας.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο αν ο ιδρώτας εξατμιστεί πλήρως. Αν μία μέρα με καύσωνα, εσείς ιδρώσετε πολύ (που είναι και το λογικό), το να παραγγείλετε ένα καυτό τσάι μάλλον δεν είναι καλή ιδέα. Πρακτικά, η έρευνα μπορεί να μη μας προτείνει κάποια λύση για την ανυπόφορη ζέστη, ωστόσο κρατήστε τη χρήσιμη πληροφορία για τα καλοκαιρινά βράδια που συνήθως δεν ιδρώνουμε όσο το πρωί!

 

Άννα Ευθυμίου

 

 

Πηγή:  blogs.smithsonianmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.