ΑρχικήΆρθραΚαλλιεργήστε μπρόκολο στο σπίτι

Καλλιεργήστε μπρόκολο στο σπίτι

Από την γεωπόνο Άννα Αμπατζή,

Πρόκειται για μια ποικιλία λάχανου (Brassica oleracea var.italica), η οποία καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω της εύγεστης ταξιανθίας του, η οποία κόβεται πριν τα κίτρινα λουλούδια της προλάβουν να ανοίξουν. 

Εύπεπτο και υγιεινό λαχανικό, είναι επιστημονικά εξακριβωμένο ότι περιέχει ουσίες που προσφέρουν αντικαρκινική προστασία, ενώ αν φυτευτεί τώρα, θα είναι έτοιμο σε λίγους μόνο μήνες.

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που καλλιεργούμε αυτή την περίοδο και συγκομίζουμε ανάλογα την εποχή φύτευσης. Λόγω του μικρού μεγέθους του (δεν ξεπερνά τα 60 εκ. ύψος) δεν χρειάζεται στήριξη. Ευδοκιμεί σε εδάφη με πλούσια οργανική ουσία και καλή στράγγιση (για να το πετύχουμε αυτό προθέτουμε στο χίμα ελαφρόπετρα ή περλίτη). Ανάλογα με την ποικιλία, την εποχή φύτευσης και τις κλιματικές συνθήκες συλλέγουμε τις κεφαλές 70 έως 110 ημέρες μετά την φύτευση τους.

Ποικιλίες

Οι διάφορες ποικιλίες του μπρόκολου μπορούν να χωριστούν σε δυο τύπους: εκείνες που εχουν ταξιανθία συμπαγή παρόμοια με εκείνη του κουνουπιδιού (ποικιλία Καλαμβρίας) και εκείνες που βγάζουν πολλά μπουκετάκια αντί για ένα «κεφάλι» και υπάρχουν μωβ ή άσπρες ποικιλίες (μπρόκολο με φύτρες).

 Καλλιέργεια

Αφαιρούμε με προσοχή τα νεαρά φυτά (σποριόφυτα), ώστε να μην τραυματίσουμε το ριζικό τους σύστημα, τα φυτεύουμε μέσα στην ζαρντινιέρα ή στην ύπαιθρο σε απόσταση 30 εκ. το ένα από το άλλο και πιέζουμε πολύ ελαφρά το χώμα με τα χέρια μας.

Φροντίδα

Ποτίζουμε κάθε μέρα στο διάστημα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και μετέπειτα κάθε 3 ημέρες, όταν βρέχει δεν κάνουμε ποτίσματα.

Στις 20 ημέρες συγκεντρώστε χώμα γύρω από τον λαιμό των φυτών σε ύψος περίπου 7 εκ. για να βοηθήσουμε τη στήριξη τους.

Αν δείτε μικρά σκουλήκια στα φύλλα ψεκάστε με βάκιλο Θουριγγίας. Το βιολογικό αυτό σκεύασμα το βρίσκετε μόνο στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων.

Tips

Φροντίζετε να φυτεύετε ανά διαστήματα, για να έχετε μπροκολάκια για περισσότερο χρόνο.

Κόψτε το «κεφάλι» όταν είναι ακόμα σφιχτό και πράσινο πριν η διάμετρος του ξεπεράσει τα 10εκ., και αργότερα συγκομίζετε και τις  πλευρικές κεφαλές.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Στρούντελ με γέμιση μήλο

Αυθεντική συνταγή για στρούντελ με μήλο από την Αλσατία!

Καλοκαιρινό smoothie

Συνταγή για καλοκαιρινό smoothie με superfoods!

Εργολάβοι με κρέμα (ελληνικά μακαρόν)

Οι εργολάβοι είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό αμυγδαλωτό που επιστρέφει στη μόδα! Θεωρούνται τα ελληνικά μακαρόν και με αυτή τη συνταγή θα φτιάξετε στο πι και φι το πιο νόστιμο γλυκό.

Περισσότερα άρθρα

10 μυστικά για τέλειες μαρμελάδες

Πώς θα φτιάξετε την τέλεια μαρμελάδα; Δείτε εδώ τα μυστικά για άψογες μαρμελάδες, όλο τον χρόνο!

5 έξυπνοι τρόποι για να καθαρίσετε τα πυρίμαχα σκεύη

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ψήσετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος. Το γυαλί κατανέμει ισόποσα τη θερμότητα στο φούρνο, και έτσι ψήνεται ομοιόμορφα...

13 λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις κέικ

Γιατί δεν φούσκωσε το κέικ; Γιατί δεν ψήθηκε καλά; Όλες οι απαντήσεις εδώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ