ΑρχικήΆρθραΚαλλιεργήστε μπρόκολο στο σπίτι

Καλλιεργήστε μπρόκολο στο σπίτι

Από την γεωπόνο Άννα Αμπατζή,

Πρόκειται για μια ποικιλία λάχανου (Brassica oleracea var.italica), η οποία καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω της εύγεστης ταξιανθίας του, η οποία κόβεται πριν τα κίτρινα λουλούδια της προλάβουν να ανοίξουν. 

Εύπεπτο και υγιεινό λαχανικό, είναι επιστημονικά εξακριβωμένο ότι περιέχει ουσίες που προσφέρουν αντικαρκινική προστασία, ενώ αν φυτευτεί τώρα, θα είναι έτοιμο σε λίγους μόνο μήνες.

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που καλλιεργούμε αυτή την περίοδο και συγκομίζουμε ανάλογα την εποχή φύτευσης. Λόγω του μικρού μεγέθους του (δεν ξεπερνά τα 60 εκ. ύψος) δεν χρειάζεται στήριξη. Ευδοκιμεί σε εδάφη με πλούσια οργανική ουσία και καλή στράγγιση (για να το πετύχουμε αυτό προθέτουμε στο χίμα ελαφρόπετρα ή περλίτη). Ανάλογα με την ποικιλία, την εποχή φύτευσης και τις κλιματικές συνθήκες συλλέγουμε τις κεφαλές 70 έως 110 ημέρες μετά την φύτευση τους.

Ποικιλίες

Οι διάφορες ποικιλίες του μπρόκολου μπορούν να χωριστούν σε δυο τύπους: εκείνες που εχουν ταξιανθία συμπαγή παρόμοια με εκείνη του κουνουπιδιού (ποικιλία Καλαμβρίας) και εκείνες που βγάζουν πολλά μπουκετάκια αντί για ένα «κεφάλι» και υπάρχουν μωβ ή άσπρες ποικιλίες (μπρόκολο με φύτρες).

 Καλλιέργεια

Αφαιρούμε με προσοχή τα νεαρά φυτά (σποριόφυτα), ώστε να μην τραυματίσουμε το ριζικό τους σύστημα, τα φυτεύουμε μέσα στην ζαρντινιέρα ή στην ύπαιθρο σε απόσταση 30 εκ. το ένα από το άλλο και πιέζουμε πολύ ελαφρά το χώμα με τα χέρια μας.

Φροντίδα

Ποτίζουμε κάθε μέρα στο διάστημα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και μετέπειτα κάθε 3 ημέρες, όταν βρέχει δεν κάνουμε ποτίσματα.

Στις 20 ημέρες συγκεντρώστε χώμα γύρω από τον λαιμό των φυτών σε ύψος περίπου 7 εκ. για να βοηθήσουμε τη στήριξη τους.

Αν δείτε μικρά σκουλήκια στα φύλλα ψεκάστε με βάκιλο Θουριγγίας. Το βιολογικό αυτό σκεύασμα το βρίσκετε μόνο στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων.

Tips

Φροντίζετε να φυτεύετε ανά διαστήματα, για να έχετε μπροκολάκια για περισσότερο χρόνο.

Κόψτε το «κεφάλι» όταν είναι ακόμα σφιχτό και πράσινο πριν η διάμετρος του ξεπεράσει τα 10εκ., και αργότερα συγκομίζετε και τις  πλευρικές κεφαλές.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Vegan κέικ βανίλιας

Vegan κέικ βανίλια που θα λατρέψετε! Αυτό το κέικ δεν έχει αυγά ή βούτυρο αλλά είναι τόσο εύκολο και γευστικό που θα το φτιάχνετε συνεχώς!

Banana bread (Κέικ μπανάνα)

Φτιάξτε το πιο ζουμερό και νόστιμο κέικ με μπανάνες και ελάχιστα υλικά που πάντα έχετε στο ψυγείο.

Μακαρονάδα με σουτζούκι

Μακαρονάδα με σουτζούκι. Μια πεντανόστιμη συνταγή με πέννες, σάλτσα ντομάτας και σουτζούκι, εύκολη, γρήγορη και κρύβει μέσα της απίστευτη νοστιμιά!

Περισσότερα άρθρα

13 ανοιξιάτικες συνταγές με φράουλες

Γλυκά και αλμυρά πιάτα για να απολαύσετε τις φρέσκιες ανοιξιάτικες φράουλες στο έπακρο!

Αρωματικό βούτυρο, το υλικό που απογειώνει τα γιορτινά πιάτα

Αρωματικό βούτυρο με φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά και αρωματικά. Φτιάξτε τώρα το πιο αρωματικό βούτυρο που θα απογειώσει το γιορτινό τραπέζι!

5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie Kondo

5 ιδέες για να δώσετε "σπινθήρες χαράς" στην κουζίνα σας σύμφωνα με την γκουρού της τακτοποίησης Marie Kondo.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ