Καλλιεργήστε μπρόκολο στο σπίτι

Από την γεωπόνο Άννα Αμπατζή,

Πρόκειται για μια ποικιλία λάχανου (Brassica oleracea var.italica), η οποία καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω της εύγεστης ταξιανθίας του, η οποία κόβεται πριν τα κίτρινα λουλούδια της προλάβουν να ανοίξουν. 

Εύπεπτο και υγιεινό λαχανικό, είναι επιστημονικά εξακριβωμένο ότι περιέχει ουσίες που προσφέρουν αντικαρκινική προστασία, ενώ αν φυτευτεί τώρα, θα είναι έτοιμο σε λίγους μόνο μήνες.

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που καλλιεργούμε αυτή την περίοδο και συγκομίζουμε ανάλογα την εποχή φύτευσης. Λόγω του μικρού μεγέθους του (δεν ξεπερνά τα 60 εκ. ύψος) δεν χρειάζεται στήριξη. Ευδοκιμεί σε εδάφη με πλούσια οργανική ουσία και καλή στράγγιση (για να το πετύχουμε αυτό προθέτουμε στο χίμα ελαφρόπετρα ή περλίτη). Ανάλογα με την ποικιλία, την εποχή φύτευσης και τις κλιματικές συνθήκες συλλέγουμε τις κεφαλές 70 έως 110 ημέρες μετά την φύτευση τους.

Ποικιλίες

Οι διάφορες ποικιλίες του μπρόκολου μπορούν να χωριστούν σε δυο τύπους: εκείνες που εχουν ταξιανθία συμπαγή παρόμοια με εκείνη του κουνουπιδιού (ποικιλία Καλαμβρίας) και εκείνες που βγάζουν πολλά μπουκετάκια αντί για ένα «κεφάλι» και υπάρχουν μωβ ή άσπρες ποικιλίες (μπρόκολο με φύτρες).

 Καλλιέργεια

Αφαιρούμε με προσοχή τα νεαρά φυτά (σποριόφυτα), ώστε να μην τραυματίσουμε το ριζικό τους σύστημα, τα φυτεύουμε μέσα στην ζαρντινιέρα ή στην ύπαιθρο σε απόσταση 30 εκ. το ένα από το άλλο και πιέζουμε πολύ ελαφρά το χώμα με τα χέρια μας.

Φροντίδα

Ποτίζουμε κάθε μέρα στο διάστημα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και μετέπειτα κάθε 3 ημέρες, όταν βρέχει δεν κάνουμε ποτίσματα.

Στις 20 ημέρες συγκεντρώστε χώμα γύρω από τον λαιμό των φυτών σε ύψος περίπου 7 εκ. για να βοηθήσουμε τη στήριξη τους.

Αν δείτε μικρά σκουλήκια στα φύλλα ψεκάστε με βάκιλο Θουριγγίας. Το βιολογικό αυτό σκεύασμα το βρίσκετε μόνο στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων.

Tips

Φροντίζετε να φυτεύετε ανά διαστήματα, για να έχετε μπροκολάκια για περισσότερο χρόνο.

Κόψτε το «κεφάλι» όταν είναι ακόμα σφιχτό και πράσινο πριν η διάμετρος του ξεπεράσει τα 10εκ., και αργότερα συγκομίζετε και τις  πλευρικές κεφαλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.