Από την Άννα Ευθυμίου,
Ένα ποτό με μεγάλη ιστορία και ιδιαίτερη, γλυκόπικρη γεύση (σαν αυτή της ζωής;) γίνεται ο πρωταγωνιστής των καλοκαιρινών βραδιών αυτής της εβδομάδας, και μάλιστα για καλό σκοπό. Το Negroni, μία all time classic συνταγή που χρειάζεται μόλις τρία βασικά υλικά για να ετοιμαστεί, γίνεται το τιμώμενο ποτό της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, η οποία και ονομάζεται Negroni Week. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του περιοδικού Imbibe και του Campari με στόχο την οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλες τις πωλήσεις Negroni που σημειώνονται στα μπαρ που συμμετέχουν στη δράση. Μάλιστα στο τέλος του Negroni Week, το Campari έχει δεσμευτεί να δωρίσει 10.000 δολάρια στην φιλανθρωπική οργάνωση που θα έχει επιλέξει το bar / εστιατόριο που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια του Negroni Week. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 3.530 μπαρ από όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα 37 μπαρ δωρίζουν 1 ευρώ από κάθε πώληση Negroni σε φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής τους. Ενδεικτικά, μερικά μπαρ στην Αθήνα που συμμετέχουν στη Negroni Week είναι το Drunk Sinatra (Θησέως 16, Αθήνα), Noel (Κολοκοτρώνη 59Β, Σύνταγμα), Ipitou Street Bar (Ηπίτου 4, Σύνταγμα) και Holy Spirit (Λαοδίκης 41, Γλυφάδα).
Λίγα λόγια για το Negroni
Tο Negroni δημιουργήθηκε περί το 1920 κατά παραγγελία του κόμη Camillo Negroni. Σύμφωνα με το βιβλίο Sulle Tracce del Conte: La Vera Storia del Cocktail Negroni του bartender Lucca Picchi, ο Negroni βρέθηκε στο μπαρ Casoni στην Φλωρεντία, ζήτησε ένα Americano (γλυκό βερμούτ, Campari και σόδα) το hot ποτό της εποχής, απώς αντικαθιστώντας τη σόδα με τζιν. Κάπως έτσι φτιάχτηκε το πρώτο Negroni το οποίο σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ποτά του κόσμου, ενώ σύμφωνα με το Liquor.com συμπληρώνει την “Αγία Τριάδα” των κοκτέιλ μαζί με το Dry Martini και το Manhattan. Είναι μάλιστα τόσο εύκολο που μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου.
Negroni
45 ml Campari
45 ml γλυκό βερμούτ
45 ml τζιν
φλούδα πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ποτήρι Old Fashioned με πάγο. Ανακατεύουμε σύντομα και γαρνίρουμε με την φλούδα πορτοκαλιού.
Φωτο: chow.com