Νέο αστέρι Michelin σε ελληνικά εστιατόρια

Ο διακαής πόθος όλων των σεφ κι η μεγαλύτερη διάκριση για ένα εστιατόριο είναι η βράβευσή τους με αστέρι Michelin. Κι αν η ονομασία Michelin δίκαια παραπέμπει στη γνωστή εταιρεία ελαστικών αυτοκινήτων, τα φαινόμενα, εν μέρει, απατούν. Στην ουσία, είναι ο ομώνυμος τουριστικός οδηγός  με το κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα που εκδίδεται από την εταιρεία ελαστικών και βραβεύει κάθε χρόνο, μέσα από τις σελίδες του, τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Η ιστορία μας πάει πίσω στο Παρίσι του 1900, όταν, κατά τη διάρκεια της Διεθνής Έκθεσης (Exposition Universelle), οι αδεφοί André και Edouard Μichelin σκέφτηκαν να εκδώσουν έναν τουριστικό οδηγό που θα συμπεριλάμβανε όχι μόνο τα αξιοθέατα, αλλά και τα καλύτερα εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας για να ενημερώσουν με τον καλύτερο τρόπο τους από όλες τις χώρες επισκέπτες της έκθεσης. Ο πρώτος, λοιπόν, οδηγός Μichelin, 400 περίπου σελίδων, τυπώθηκε σε περιορισμένα αντίτυπα, ενώ μέχρι και το 1920 διανεμόταν δωρεάν με την αγορά ελαστικών στους αυτοκινητιστές με στόχο την διευκόλυνση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Στις αρχές, οι αναφορές και κυρίως οι αξιολογήσεις τωων εστιατορίων γίνονταν από τους πελάτες της εταιρείας Michelin. To 1926, ο οδηγός τροποποιείται και για πρώτη φορά εμφανίζεται ο χαρακτηρισμός « αστέρια της καλής κουζίνας» που αποδίδεται μόνο στα καλύτερα εστιατόρια. Το 1931, εγκαθιδρύεται το σύστημα βράβευσης με 1, 2 ή 3 αστέρια.

Σήμερα, τα αστέρια Michelin, η καλύτερη επιβράβευση για κάθε εστιατόριο,  απονέμονται δύσκολα μέσα από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κι αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης, αφού οι επιθεωρητές του «κόκκινου» ταξιδιωτικού οδηγού παραμένουν ανώνυμοι.

Για το τί σημαίνουν τα αστέρια, ο οδηγός Michelin δίνει την ακόλουθη ερμηνεία :

3 Αστέρια: Εξαιρετική κουζίνα, αξίζει μια ειδική διαδρομή!

2 Αστέρια: Άριστη κουζίνα, αξίζει μια παράκαμψη!

1 Αστέρι: Μια πολύ καλή κουζίνα στην κατηγορία του!

Στην Ελλάδα, μέχρι πριν λίγες μέρες, 4 εστιατόρια είχαν καταφέρει να αποσπάσουν τα πολυπόθητα αστέρια, αν και πρέπει να σημειωθεί πως κανένα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει την ύψιστη τιμή, τα 3 αστέρια. Η “Σπονδή” με 2 αστέρια και το “Βαρούλκο” με 1 φιγουράρουν πάντα στον οδηγό. Τώρα, δυο ακόμα προστέθηκαν  στη λίστα, το “Funky Gourmet” και το “Γαλάζια Χύτρα” του ξενοδοχείου The Westin Athens, μέλος του συγκροτήματος Astir Palace Resort.

Oι σεφ και δυο από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου “Funky Gourmet”, που λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2009 σε ένα υπέροχο νεοκλασικό οίκημα στον Κεραμεικό, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νικόλαος Ρούσσος, δημιούργησαν μια εξαιρετικά ιδιαίτερη κουζίνα η οποία βασίζεται στην εξαίρετη πρώτη ύλη κάθε εποχής και κυρίως στις προηγμένες τεχικές μαγειρικής που χρησιμοποιούν. Για την πρωτότυπη ιδέα τους που αντικατοπτρίζεται στα πιάτα που δημιουργούν, οι δυο σεφ ήταν ανάμεσα στους ομιλητές του TEDxAthens που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

To εστιατόριο “Γαλάζια Χύτρα”, βραβευμένο και με Χρυσό Σκούφο, είναι το δημιούργημα του Νίκου Καραθάνου που, έχοντας ως γνώμονα τη γνήσια ελληνική κουζίνα, δημιούργησε ένα μενού που στηρίζεται στις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις οι οποίες έχουν αποκτήσει ένα μοντέρνο χαρακτήρα.

Και για όσους θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα των εστιατορίων :

funkygourmet.com

westinathens.com/en/bluehytra

 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.