Σε σαλάτες, γεμιστές ή ως κύριο συστατικό σάλτσας, οι ντομάτες είναι αγαπημένο υλικό της ελληνικής κουζίνας που βρίσκουμε στα καλύτερά της το καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο. Φέτος δοκιμάστε να ψήσετε ντομάτες στα κάρβουνα! Με τα σωστά μαγειρικά βήματα, οι ψητές ντομάτες μπορεί να γίνουν πρώτης τάξεως έδεσμα, εύκολο και νόστιμο. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας, τις συνταγές που σας προτείνουμε και καλή σας όρεξη.
Η σωστή ντομάτα
Δεν έχει σημασία ποια ποικιλία ντομάτας θα επιλέξουμε. Πρέπει όμως να διαλέξουμε ντομάτες σφιχτές και γερές. Δεν προτιμούμε ντομάτες πολύ ώριμες ή άγουρες γιατί στο ψήσιμο οι γινωμένες ντομάτες θα χάσουν όλα τα υγρά τους και οι άγουρες θα γίνουν υπερβολικά ξερές. Επιπλέον, πρέπει να διαλέξουμε ντομάτες με σκληρή φλούδα ή και ντοματίνια αν θέλουμε να ψηθούν ομοιόμορφα και να αντέξουν στο ψήσιμο.
Το σωστό ψήσιμο
Όποιο τρόπο ψησίματος κι αν επιλέξουμε (στο γκριλ, στον φούρνο, στα κάρβουνα, σε ψησταριά γκαζιού ή ηλεκτρική), υπάρχουν μικρά μυστικά για να πετύχουμε τις σωστές ψητές ντομάτες. Αν τις ψήσουμε στο φούρνο, είναι προτιμότερο να τις βάλουμε σε ταψί πάνω στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και να τις περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο. Το ψήσιμο στο φούρνο θέλει περίπου 15 λεπτά. Αν προτιμήσουμε να τις ψήσουμε στο γκριλ, σε γκάζι, σε ηλεκτρική ψησταριά ή στα κάρβουνα, πρέπει η φωτιά να είναι δυνατή. Κατά τη διάρκεια τουυ ψησίματος, τις παρακολουθούμε συνεχώς για να μην καούν, μιας και οι ντομάτες είναι σχετικα ευπαθείς. Τις γυρνάμε 1-2 φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα. Για να μην κολλήσουν, αλείφουμε τη σχάρα με λίγο ελαιόλαδο, ενώ πάντα αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες πριν το ψήσιμο για να είναι πιο εύγεστες. Οι ψητές ντομάτες μας είναι έτοιμες μόλις η φλούδα τους αρχίζει και ζαρώνει, χωρίς, όμως, να έχουν χάσει τη στιλπνότητά τους.
Ολόκληρες ψητές ντομάτες
Οι ολόκληρες ντομάτες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή μιας και δεν μπορούμε να δούμε αμέσως αν έχουν ψηθεί σωστά. Τις ψήνουμε σε δυνατή φωτιά, γρήγορα και τακτικά γυρίσματα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν διάλεξουμε να τις ψήσουμε στον φούρνο, τον προθερμαίνουμε στους 220οC, περιχύνουμε με ελαιόλαδο τις ντομάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά.
Ντομάτες ψητές κομμένες στη μέση
Οι ντομάτες μας πρέπει να είναι μεγάλες, σχετικά ώριμες και κυρίως σφιχτές με σκληρή φλούδα. Τις πλένουμε, τις κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα σπόρια. Τις ψήνουμε στη σχάρα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω ή στον φούρνο με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, αφού έχουμε πρώτα αλείψει τη φλούδα τους με λίγο ελαιόλαδο. Το ψήσιμο στον φούρνο απαιτεί περίπου 25 λεπτά στους 200 ο C.
Ντομάτες ψητές σε φέτες
Σε αυτή την περίπτωση κόβουμε τις ντομάτες σε παχιές φέτες αν δεν θέλουμε να χάσουν όλα τους τα υγρά και να ξεραθούν. Στο φούρνο θέλουν περίπου 15 λεπτά, ενώ στη σχάρα ή στο γκριλ μόλις 2 λεπτά για κάθε πλευρά.
Ντοματίνια ψητά
Τα ντοματίνια, όποιας ποικιλίας ή μεγέθους κι αν είναι, τα ψήνουμε πάντα ολόκληρα για να μην χάσουν τα υγρά τους. Είναι έτοιμα μόλις η φλούδα τους αρχίζει να ζαρώνει. Μπορούμε επίσης να τα ψήσουμε περνώντας τα σε καλαμάκι μεταλικό ή ξύλινο.
Συνταγές με ψητές ντομάτες
- Τις ψητές ντομάτες μπορούμε να τις λιώσουμε και να φτιάξουμε μια νόστιμή ντοματόσουπα με καπνιστή γεύση. Αν θέλουμε να τις καταναλώσουμε αμέσως, μόλις οι ντομάτες ψηθούν, μπορούμε να τις περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο, να τις πασπαλίσουμε με διάφορα μυρωδικά όπως ρίγανη ή βασιλικό και με λίγο τυρί όπως φέτα κι έχουμε ένα εξαιρετικά εύγεστο μεζεδάκι.
- Στις ψητές ντομάτες κομμένες στη μέση μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω μια φέτα μοτσαρέλα και να γαρνίρουμε με λίγο πέστο βασιλικού. Επίσης αποτελούν και το ιδανικό συνοδευτικό για ψητά κρεατικά, μπιφτέκια ή ψάρια.
- Μια άλλη γευστικότατη ιδέα είναι να φτιάξουμε ζυμαρικά με ψητές ντομάτες. Μόλις οι ντομάτες ψηθούν, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο, σοτάρουμε λιγο σκόρδο ψιλοκομμένο και το σβήνουμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε τις ήδη ψημένες ντομάτες, μυρωδικά της αρεσκείας μας όπως ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη μακαρονάδα να δέσει για 3 με 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.
- Οι οπαδοί της ιταλικής κουζίνας μπορούν να φτιάξουν και μπρουσκέτες με ψητές ντομάτες. Κόβουμε ψωμί σε χοντρές φέτες, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, ψήνουμε στο γκριλ για 1 με 2 λεπτά από κάθε πλευρά και στη συνέχεια τρίβουμε στην επιφάνειά τους μια καθαρισμένη σκελίδα σκόρδου για να αρωματιστούν. Βάζουμε πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού μια φέτα ψητής ντομάτας, αλατιπιπερώνουμε, περιχύνουμε ξανά με λίγο ελαιόλαδο και διάφορα μυρωδικά και σερβίρουμε τις μπρουσκέτες ζεστές.
Φωτο: armstrongphoto.com