Ο Alain Ducasse λέει όχι στο κρέας

Από την Άννα Ευθυμίου,

Οι λάτρεις της γαλλικής κουζίνας ξέρουν καλά ότι οι Γάλλοι είναι οι μαιτρ των τεχνικών που αφορούν το κρέας. Μπριζόλα, côtes ή rotis de boeuf (παϊδάκια ή πλευρά μοσχαριού), foie gras, foie de veau και φυσικά πάπια είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της πλούσιας αυτής κουζίνας.

Αυτήν την ισορροπία έρχεται να διαταράξει ο πάντα ανατρεπτικός Μονεγάσκος σεφ Alain Ducasse. Ο πιο βραβευμένος με αστέρια Michelin σεφ στον κόσμο πηγαίνει ενάντια στην παράδοση του τόπου του και εισάγει ένα νέο μενού στο εστιατόριό του στο προσφάτως ανακαινισμένο Plaza Athénée στο Παρίσι.

Με έμφαση στην εποχικότητα των πρώτων υλών και τα ολόφρεσκα τοπικά προϊόντα, ο Ducasse έχει δώσει στο νέο του μενού το χαρακτηριστικό της “φυσικότητας” (naturalité στα γαλλικά). Φυσικά, σε καμία περίπτωση το εστιατόριο δεν χαρακτηρίζεται χορτοφαγικό αφού εξακολουθούν να σερβίρονται πιάτα με ψαρικά, θαλασσινά και συγκεκριμένα κρεατικά. “Ο πλανήτης μας έχει ολοένα και πιο σπάνιες πρώτες ύλες, και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνουμε με μεγαλύτερη συνείδηση” δήλωσε ο διάσημος σεφ πρόσφατα.

Τα νέα πιάτα περιλαμβάνουν μαύρο ρύζι μαγειρεμένο στον φούρνο με οστρακοειδή, καλαμάρι και χταπόδι, ψαρικά της Μεσογείου με πλιγούρι σε ταζίν και κινόα από το Ανζού με θαλασσινά. Όπως τόνισε ο Ducasse, τα κύρια πιάτα του μενού θα βασιστούν σε “ψαρικά, δημητριακά και λαχανικά… που θα παρουσιαστούν με εξαιρετικό τρόπο”.

Βέβαια, η κατανάλωση “φυσικών” τροφών και πιάτων δεν σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα είναι εξίσου ταπεινός. Οι επισκέπτες του εστιατορίου θα πληρώσουν 380€ για να γευτούν το εν λόγω μενού, ενώ ποτά και ροφήματα χρεώνονται επιπλέον.

3 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.