ΑρχικήΆρθραΣπιτικές γρανίτες

Σπιτικές γρανίτες

Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,

Η γρανίτα είναι η απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση! Δροστική, υγιεινή και με ελάχιστες θερμίδες, μας δίνει τη λύση όταν θέλουμε απεγνωσμένα κάτι παγωμένο, εκείνες τις στιγμές που ούτε ένα ποτήρι νερό δεν μπορεί να μας δροσίσει.

Η γρανίτα, γνωστή κι ως γρανίτα σιτσιλιάνικη (granita siciliana) αφού κατάγεται από την Σικελία, είναι ουσιαστικά ένα παγωμένο επιδόρπιο που αποτελείται από νερό, ζάχαρη κι οποιοδήποτε άλλο υλικό της επιλογής μας, κυρίως φρούτο. Τι κι αν σήμερα είναι από τα must γλυκά του καλοκαιριού; Κάποτε την σέρβιραν, κυρίως στα εστιατόρια, ανάμεσα στα ορεκτικά και το κυρίως πιάτο. Αναζωογονητική και γευστική, είναι τόσο εύκολη στην παρασκευή της, που σας δείχνουμε βήμα-βήμα πώς θα την φτιάξετε!

Βήμα 1: Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Οπότε για να έχετε ένα εξασφαλισμένο αποτέλεσμα, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να συγκεντρώσετε όλα τα υλικά. Για 2 ποτήρια-μερίδες γρανίτα θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο), σχεδόν μισό φλιτζάνι ζάχαρη, και τέλος μισό φλιτζάνι του υλικού που θέλετε να δώσει τη γεύση και το άρωμα στη γρανίτα σας, όπως χυμός ή σάρκα φρούτου, καφές, λικέρ κλπ. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ, να θυμάστε ότι η υφή δεν θα είναι τόσο συμπαγής.

Βήμα 2:  Φτιάξτε το σιρόπι εύκολα και γρήγορα. Ρίξτε σε ένα τηγάνι ή καλύτερα σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε τα 2 αυτά υλικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς και να σχηματιστεί ένα σιρόπι με ωραία και ομογενοποιημένη υφή.

Βήμα 3 : Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 30 λεπτά και ύστερα στραγγίξτε το για να φύγουν τα όποια μη υγρά στοιχεία έχουν μείνει (π.χ. υπολείμματα από τη σάρκα του φρούτου).

Βήμα 4 Ρίξτε το μείγμα σε ένα ρηχό γυάλινο μπολ και βάλτε το στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Βήμα 5 Αφού βγάλετε το μείγμα από την κατάψυξη, πάρτε ένα ενα πηρούνι και ανακατέψτε το πολύ καλά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ξανά στην κατάψυξη για άλλα 30 λεπτά.

Βήμα 6 Επαναλάβετε τη διαδικασία (βήμα 5) κάθε 30 λεπτά για 4 ώρες. Το μυστικό βρίσκεται στο καλό ανακάτεμα, αφού έτσι δεν θα δημιουργηθούν διάφοροι μικροί κρύσταλλοι που θα γίνουν εμφανείς όταν τη δοκιμάσουμε. Ιδανικά, η  γρανίτα πρέπει να σερβιριστεί αμέσως, αν και μπορεί να διατηρηθεί για 24 ώρες.

Σας προτείνουμε μια άκρως καλοκαιρινή συνταγή για γρανίτα με λεμόνι και μέντα!

Συνταγή για γρανίτα με λεμόνι και μέντα  (για 2 μερίδες)

Γρανίτα με λεμόνι

Εικόνα via www.bostonglobe.com/lifestyle/food-dining/2012/08/21/recipe-for-lemon-mint-granita/ge4atjol656nH0HfBFTbsI/story.html

Υλικά 

  • 4 λεμόνια μεσαίου μεγέθους
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • μισό φλιτζάνι ζάχαρη
  • 10 φύλλα μέντας

Εκτέλεση 

Αφαιρέστε τη φλούδα από τα 2 μόνο λεμόνια και κρατήστε την. Στύψτε και τα τέσσερα λεμόνια. 

Προσθέστε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτια αρχίστε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και μέσα στο σιρόπι, που μόλις φτιάξατε, προσθέστε τη φλούδα από τα λεμόνια και τα φύλλα μέντας. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 30 λεπτά. Κατόπιν, στραγγίξτε το μείγμα, ώστε να αφαιρεθούν οι φλούδες των λεμονιών και τα φύλλα της μέντας, και μετά πρσθέστε σε αυτό τον χυμό λεμονιού.

Ακολουθήστε τα βήματα 4, 5 και 6 και η γρανίτα είναι έτοιμη!

Kεντρική εικόνα via www.brit.co/summer-granitas/

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τζατζίκι

Τζατζίκι από τον Τάσο Αντωνίου. Η κλασική συνταγή για τζατζίκι, το αγαπημένο μας παραδοσιακό ορεκτικό που συνοδεύει το κρέας και το σουβλάκι!

Πίτσα με τέσσερα τυριά

Συνταγή για πίτσα με τέσσερα τυριά.

Πίτα σπετζοφάι

Συνταγή για πικάντικη πίτα σπετζοφάι!

Περισσότερα άρθρα

Διαγωνισμός με δώρο ένα σετ πρωινού!

Ένας μεγάλος τυχερός κερδίζει αυτό το υπέροχο σετ πρωινού από τον Τάσο Αντωνίου!

Tα 13 πιο χρήσιμα πράγματα που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής

Τα απόλυτα μυστικά που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής και μπορείτε να εφαρμόσετε στην κουζίνα του σπιτιού. Θα σας λύσουν τα χέρια!

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: τι να προσέξετε όταν αγοράζετε αυγά

Τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά από τη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ