ΑρχικήΆρθραΓιατί οι Γάλλοι γιορτάζουν σήμερα την ημέρα της κρέπας;

Γιατί οι Γάλλοι γιορτάζουν σήμερα την ημέρα της κρέπας;

Από την Άννα Ευθυμίου,

Η Υπαπαντή τού Χριστού στη Γαλλία ονομάζεται Chandeleur και γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου με τη λεγόμενη μέρα της κρέπας. Σύμφωνα την παράδοση, αυτή τη μέρα σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας. Η παράδοση αυτή έχει ρίζες σε έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Υπαπαντής δεν έφτιαχνε η νοικοκυρά κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.

Επιπλέον, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί το λεγόμενο έθιμο του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη  έτοιμη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν, έκλειναν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, αυτή πέρναγε από τα χέρια όλης της οικογένειας πριν στη ντουλάπα του αρχηγού του σπιτιού, όπου θα φυλαγόταν μέχρι την Υπαπαντή της επόμενης χρονιάς. Το χρυσό νόμισμα έπρεπε να δοθεί στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα, για όλη τη χρονιά, σύμφωνα με το έθιμο.

Αν σας άνοιξε η όρεξη για κρέπες, δοκιμάστε τη βασική συνταγή για κρέπα  αλλά και την τούρτα από κρέπες!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παλμιέ με ζαμπόν

Συνταγή για παλμιέ με ζαμπόν, τυρί και μουστάρδα!

Μαγειρίτσα κλασική με αυγολέμονο

Μαγειρίτσα πασχαλινή από τον Τάσο Αντωνίου. Η κλασική μαγειρίτσα με αυγολέμονο για το Πάσχα μπορεί να παρασκευαστεί με κρέας αλλά και κοτόπουλο ή μανιτάρια.

Σπαγγέτι με σάλτσα από πιπεριά

Υπέροχη μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, ξηρούς καρπούς και γραβιέρα. Όλη η νοστιμιά της Μεσογείου σε ένα πιάτο!

Περισσότερα άρθρα

10 μυστικά για τέλεια λαδερά!

Μάθετε τα μυστικά και τις καλύτερες συνταγές για λαδερά σαν της μαμάς!

Τα 5 μικρά tips για τέλειες μπριζόλες

Όλα τα μυστικά και τα tips για τέλειες μπριζόλες, ζουμερές και άψογα ψημένες. Σε αυτές τις μπριζόλες δεν θα αντισταθεί κανείς!

7 ιδέες για υγιεινό & θρεπτικό πρωινό σε 10 λεπτά

Ετοίμασε πρωινό σε 10 λεπτά, γεμάτο ενέργεια και γεύση για όλα τα γούστα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ