Από την Μαίρη Βλάχου,
Τα ντουλάπια της κουζίνα σας υποφέρουν καθημερινά. Όχι μόνο από τη χρήση που κάνετε εσείς, αλλά από τα λίπη, τα υπολείμματα φαγητού και τη σκόνη που μαζεύεται στην επιφάνεια και το εσωτερικό τους. Εμείς σας δείχνουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να τα διατηρείτε πάντα καθαρά και αστραφτερά .
- Φτιάξτε το σωστό διάλυμα. Αναμείξτε 1 φλ. λευκό ξίδι και 1 φλ. νερό. Χρησιμοποιήστε αυτό το ήπιο φυσικό καθαριστικό για να καθαρίσετε καθημερινά τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Γιατί; Η σύστασή τους είναι τόσο ελαφριά που δεν θα αλλάξει την όψη τους και δεν θα θαμπώσει το βερνίκι τους. Αν σαν ενοχλεί η μυρωδιά του ξιδιού, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 1 κ.γ. απορρυπαντικό πιάτων.
- Καθαρίστε τα ντουλάπια σας αφού τελειώσετε με το μαγείρεμα. Τα λίπη και τα υπολείμματα φαγητού συσσωρεύονται στην επιφάνεια τους κάθε φορά που μαγειρεύετε. Φροντίστε να καθαρίζετε το καπάκι τους με ένα καθαρό βαμβακερό πανί το οποίο έχετε προηγουμένως βουτήξει στο διάλυμα λευκού ξιδιού και νερού. Στραγγίξτε το πολύ καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.
- Στεγνώστε καλά τα ντουλάπια της κουζίνα σας χρησιμοποιώντας ένα καθαρό στεγνό πανί – ειδικά αν είναι από ξύλο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την συσσώρευση της υγρασίας στην επιφάνεια τους.
- Κάθε 2-3 μέρες, καθαρίστε το εσωτερικό των ντουλαπιών σας για να απομακρύνετε λεκέδες από τα τρόφιμα που διατηρείται σε αυτά. Χρησιμοποιήστε το σπιτικό καθαριστικό και στεγνώστε το με ένα καθαρό μαλακό πανί. Αν βαριέστε να καθαρίζετε τόσο συχνά, καλύψτε το εσωτερικό τους με μερικά σουπλά.
- Τα σωματίδια του φαγητού «τρυπώνουν» στα ντουλάπια σας και μετατρέπονται σε σκόνη εξαιτίας των ατμών που δημιουργείται κατά το μαγείρεμα. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί για να ξεσκονίσετε τα ντουλάπια της κουζίνα σας. Φροντίστε να επαναλαμβάνετε αυτήν τη διαδικασία κάθε 3-4 μέρες για να αποφύγετε τη δημιουργία επίμονων λεκέδων.