ΑρχικήΆρθραΟι 6 ποικιλίες τσαγιού που πρέπει να γνωρίζεις

Οι 6 ποικιλίες τσαγιού που πρέπει να γνωρίζεις

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Λατρεύουμε το τσάι και μάλιστα αποδεδειγμένα. Το έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας, αφού καταπολεμά το κρύωμα, μας βοηθά να χάσουμε βάρος ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό μας και μπορεί να μας μετατρέψει σε λαμπερές σταρ. Μας αρέσει να το απολαμβάνουμε ακολουθώντας το αγγλοσαξονικό τελετουργικό και συγκεκριμένα τις οδηγίες του συγγραφέα Τζωρτζ  Όργουελ, ενώ απογειώνουμε τη γεύση του προσθέτοντας απρόσμενα μυρωδικά και μπαχαρικά.

Το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα μετά το νερό και δεύτερο σε κατανάλωση κι υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1.500 διαφορετικά είδη τσαγιού, ενώ παράγονται περισσότεροι από 3 εκατομμύρια τόνοι ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τσάι δεν είναι ένα αρωματικό φυτό, αλλά προέρχεται από τα φύλλα της κινέζικης καμέλιας, δηλαδή του τεϊόδένδρου και για να φθάσει σε εμάς περνά από διάφορες διεργασίες επεξεργασίας. Οι έξι βασικές ποικιλίες τσαγιού είναι το πράσινο, το μαύρο, το λευκό, το κίτρινο, το oolong και το rooibos οι οποίες μετά από την κατάλληλη επεξεργασία εμπλουτίζονται με διάφορα αρώματα. 

Το μαύρο τσάι είναι το πιο δημοφιλές παγκοσμίως και ανάλογα με την ποιότητά του και την περιοχή που παράγεται υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μαύρου τσαγιού. Περιέχει περισσότερη καφεΐνη από τα υπόλοιπα και είναι το πιο δυνατό. Φημισμένα  είναι το κινέζικα Γιουνάν (Yunnan) και Κήμουν (Keemun) και τα ινδικά Darjeeling, που είναι χρυσό και αρωματικό, και Assam που είναι αρκετά σκούρο και βαρύ.

Το πράσινο τσάι, γνωστό και για τις ευεργετικές του ιδιότητες, παρασκευάζεται από την αποξήρανση φύλλων του φυτού Καμέλια η σινική. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ανατολική Ασία, ενώ εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Eίναι πολύ αρωματικό γι’ αυτό και βρίσκουμε μια πληθώρα γεύσεων με βάση αυτό.

Το κίτρινο τσάι, που δεν είναι διαδεδομένο εκτός Κίνας, θεωρείται από τα πολυτιμότερα κινέζικα βότανα, είναι εξαιρετικά σπάνιο και συγκαταλέγεται σε αυτά που δεν έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το πράσινο και το λευκό. 

Το πιο ντελικάτο και ιδιαίτερο θεωρείται το λευκό τσάι με χαρακτηριστική γεύση και ιδιαίτερα διακριτικό άρωμα. Για την παρασκευή του συλλέγονται μόνο τα καλύτερα φύλλα από τους θάμνους, τα οποία μόλις μαραθούν και εξατμιστεί η υγρασία τους, στεγνώνουν αμέσως. Αν και σπάνιο,  υπάρχουν αρκετές κατηγορίες λευκού τσαγιού, το Silver Needles, που είναι και η γνωστότερη, αλλά και οι Pai Mu Tan, RedPeony, Kung Mee. 

Mέχρι και τον 18ο αιώνα, το τσάι Oolong ήταν ένα γευστικό προνόμιο των Κινέζων και πιο συγκεκριμένα εκείνων που γνώριζαν πολύ καλά την τέχνη του τσαγιού. Η μεγαλύτερη παραγωγή του συναντάται στα βουνά βουνά Wuyi  κατά μήκος των δυτικών συνόρων της επαρχίας Fujian. Πρόκειται για τσάι με μισή ζύμωση και το χρώμα του κυμαίνεται από  ανοικτό καφέ-πράσινο ως ανοικτό πορτοκαλί-καφέ,ενώ κάθε κατηγορία του έχει διαφορετική γεύση και ποσοστό καφεΐνης. 

Τέλος, το rooibos, γνωστό κι ως κόκκινο τσάι, κατάγεται από τη Νότιο Αφρική. Η γλυκιά του γεύση είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα,ενώ δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τούρτα σοκολάτα με καρύδια

Συνταγή για τούρτα σοκολατίνα με καρύδια!

Πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας, βελούδινος και μεταξένιος! Συνοδεύστε κρεατικά, ψαρικά, πουλερικά και αρωματίστε τον με μοσχοκάρυδο.

Βάφλες μπανάνας

Βάφλες μπανάνας με toppings της επιλογής σας από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε αγαπημένες βάφλες με αφράτη και πεντανόστιμη ζύμη από μπανάνα!

Περισσότερα άρθρα

Οι καλύτερες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Συνταγές για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Φρούτα και λαχανικά του μήνα: Φεβρουάριος

Τι τρώμε τον Φεβρουάριο; Βάζουμε στο καλάθι μας και μαγειρεύουμε νοστιμότατες συνταγές με εποχιακά λαχανικά και φρούτα!

Λαχανικά και φρούτα του Απριλίου

Ποια είναι τα ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά για τον Απρίλιο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ