Οι εργάτες της σοκολάτας

Σας θυμίζουν κάτι οι παρακάτω φωτογραφίες; Μα, φυσικά την αγαπημένο ήρωα Willy Wonka, από την ταινία “Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας”.  Κι όμως, οι παρακάτω φωτογραφίες αποτελούν αληθινά ντοκουμέντα από το εργοστάσιο σοκολάτας της εταιρείας Rowntree στη Νέα Υόρκη! Η εν λόγω εταιρεία, που ανήκει πλέον στην Nestlé, προχώρησε στην δημιουργία ενός συλλεκτικού λευκώματος για τον εορτασμό 150 χρόνων από την λειτουργία της.

Οι φωτογραφίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μαρτυρούν τον τρόπο παραγωγής σοκολάτας στις αρχές του 19ου αιώνα και μετέπειτα. Η οικογένεια Rowntree παρείχε στο προσωπικό του εργοστασίου αρκετές παροχές για το επίπεδο της τότε, Βικτοριανής  εποχής. Συγκεκριμένα, το προσωπικό είχε πρόσβαση σε βιβλιοθήκη, αίθουσα χορού, δωματίων μελέτης, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, πισίνα, τράπεζες, οδοντίατρο αλλά  και πολλές άλλες παροχές.

Μερικές από τις φωτογραφίες είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες.  Πίσω στο 1870, κάποιες εικόνες απεικονίζουν εργάτες να βράζουν φρούτα για το περίφημο φρουτο-παστέλι της εταιρείας. Θα δούμε άνδρες κόβουν την αμυγδαλόπαστα ή να διαλέγουν τους σπόρους κακάο, σαν άλλοι Oompa Loompas, αλλά και εργάτριες να διαλέγουν τους ξηρούς καρπούς.

Ο Neil Hanson, συγγραφέας του λευκώματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επιζητά να αναδείξει τα πορτραίτα των γυναικών που εργάστηκαν στο εργοστάσιο και των συγγενών τους κατά την περίοδο 1930-1940. Η αρχική ιδέα ήταν να διαδοθούν οι ιστορίες των ανθρώπων της εποχής, για τους ρόλους των γυναικών και των συνθηκών εργασίας του εργοστασίου που υπέστη μεγάλες αλλαγές.

Η σοκολατο-βιομηχανία Rowntree ήταν από τους πρωτοπόρους του είδους που έσπασαν το φράγμα των περιορισμών καθώς όρισαν, για πρώτη φορά, γυναίκα διευθυντή και επιβλέπων του εργοστασίου!

 

 

Μιμή Δράκου

 

Εικόνες: The Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.