Μπορεί ο χειμώνας να είναι φτωχός σε λαχανικά, μας χαρίζει όμως μια απίθανη ποικιλία από τους υπέροχους χειμωνιάτικους βολβούς, τα υπόγεια δώρα της γης για την κουζίνα μας. Μην τους αγνοείτε. Εχουν να σας προσφέρουν απίστευτες γαστρονομικές απολαύσεις!
Ποιοι βολβοί;
Πατάτες, γλυκοπατάτες, ρέβες, γουλιά, γογγύλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, σελινόριζες, κολοκάσια! Η ποικιλία είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζετε.
Συμβουλές για την αγορά και τη συντήρηση
- Όλοι ανεξαιρέτως οι βολβοί πρέπει να είναι τραγανοί, σκληροί, και με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που αρμόζει για το μέγεθός τους.
- Επίσης πρέπει να είναι ελαφρά νοτισμένοι στην αφή. Οι στεγνοί, ελαστικοί και μαλακοί είναι συνήθως μπαγιάτικοι.
- Αποφεύγω επίσης όσους έχουν λεκέδες, στίγματα και πολύ υγρά, ζουληγμένα σημεία γιατί εκεί έχουν χτυπηθεί και θα σαπίσουν γρήγορα.
- Οι περισσότεροι έχουν μια ευχάριστη μυρωδιά από βρεγμένο χώμα, σημάδι φρεσκάδας.
- Τους συντηρώ για λίγες ημέρες στο ψυγείο, καλά τυλιγμένους σε εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας.
- Διατηρούνται καλά στο μπαλκόνι ή στην αυλή, στο κρύο της εποχής, σε σημείο που να μην τα βλέπει απευθείας το φως του ήλιου και καλυμμένοι με ύφασμα, για προστασία από μικρά ζώα και έντομα.
Πριν το μαγείρεμα
- Τους πλένω πολύ καλά με νερό και τους βουρτσίζω με σφουγγαράκι για να απομακρύνω κάθε ίχνος χώματος.
- Κάποιοι τρώγονται και με τη φλούδα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της συνταγής (π.χ. πατάτες, καρότα, ρέβες), αρκεί να είναι βιολογικοί.
- Αν χρειάζονται ξεφλούδισμα, τους καθαρίζω με το peeler, το εργαλείο δηλαδή που ξεφλουδίζω τις πατάτες. Οι φρέσκοι και τραγανοί, ξεφλουδίζονται πανεύκολα. Οι μαλακοί και πιο μπαγιάτικοι, πολύ δύσκολα.
- Πάντα με ένα μαχαιράκι αφαιρώ τις κορυφές τους (εκεί που βγαίνει το κοτσάνι τους) και τις σκληρές βάσεις τους.
- Όταν κοπούν πρέπει να μαγειρευτούν το συντομότερο γιατί οι κομμένες επιφάνειές τους χαλάνε γρήγορα και απορροφούν μυρωδιές από το ψυγείο.
Πώς μαγειρεύονται
- Η σοφία της Φύσης μάς τους προσφέρει στο καταχείμωνο, ακριβώς δηλαδή όταν χρειαζόμαστε τροφές θερμαντικές, θρεπτικές, χορταστικές.
- Αφήστε που η εποχή τους πέφτει πάντα στη Σαρακοστή, οπότε είναι ιδανικοί για τη νηστεία.
- Δίνουν εκπληκτικές σούπες, πλούσιες, πυκνές και βελουτέ γιατί οι βολβοί είναι πλούσιες σε χορταστικό άμυλο.
- Μπορούν να αντικαταστήσουν την πατάτα σε πολλά χειμωνιάτικα μαγειρευτά.
- Δίνουν «σώμα» σε σούπες, κρεμώδεις σάλτσες και πουρέδες.
- Μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, ψήνονται τέλεια στο φούρνο ή στο γκριλ κομμένοι σε μεγάλες, μέτριες φέτες, τηγανίζονται σαν τσιπς αν τις κόψετε σε λεπτότατες φέτες στο «μαντολίνο», αλλά κάποιοι από αυτούς τρώγονται και ωμοί, τριμμένοι στον τρίφτη, σε σαλάτες και συνοδευτικά.
- Τρώγονται τόσο ξεχωριστά ο καθένας όσο και σε συνδυασμούς μεταξύ τους (π.χ. πουρές από πατάτα και σελινόριζα ή βελουτέ σούπα με καρότο και ρέβα).
Διαβάστε περισσότερα στο www.dinanikolaou.gr.