ΑρχικήΆρθραΟινοποιείο Σύρου

Με δυο λευκά κρασιά και ένα ερυθρό που μόλις ξεμύτισε από τα βαρέλια, το boutique οινοποιείο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αναδεικνύει τις ντόπιες ποικιλίες Μονεμβασιά, Κουντούρα, Ασύρτικο και Μανδηλαριά. 

Το «Οινοποιείο Σύρου» είναι ένα μικρό και πολύ νέο οινοποιείο, που βρίσκεται στη περιοχή Λαγκάδα στα Τάλαντα, στο δρόμο που οδηγεί προς Γαλησσά και Ντελαγκράτσια. Ιδρύθηκε πριν από 3 χρόνια, το 2011, από τον οινολόγο Νίκο Χατζάκη και με αργά και σταθερά βήματα εξελίσσεται, προσθέτοντας στο δυναμικό του κι εμπλουτίζοντας την γκάμα του με νέες ετικέτες. Το ντεμπούτο του έγινε με την «Φάμπρικα», ένα λευκό κρασί δροσερό, φρουτώδες και φρέσκο, χαρμάνι των λευκών, νησιώτικων ποικιλιών Μονεμβασιά και Κουντούρα. Ευκολόπιοτο, γεμάτο αρώματα από φρέσκα αχλάδια, ξύσμα λεμονιού και ροδάκινα, μας βάζει χωρίς καθυστέρηση στο νόημα της θαλασσινής του καταγωγής. Κι εξάλλου ταιριάζει τόσο πολύ με γεύσεις αρμυρές, όπως πάσης φύσεως ψάρια και θαλασσινά, μεζεδάκια, πίτες τυριών και χορταρικών, φρέσκα λευκά τυριά αλλά και λευκά κρεατικά.

Η συνέχεια στην γκάμα του Οινοποιείου Σύρου ήρθε με το «Σαν τα Μάραθα», που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από σταφύλια του τρύγου του 2013. Πρόκειται για ένα  μονοποικιλιακό και περιορισμένης παραγωγής κρασί, από το πολυδύναμο Ασύρτικο. «Σαν τα Μάραθα» όχι όπως λέμε Σαν Μιχάλη – παρόλο που το εν λόγω τυρί με το κρασί αυτό πηγαίνουν άψογα -, αλλά όπως οι μοσχοβολιστές αυτοφυείς μαραθιές που ξεφυτρώνουν ολούθε, από τα βουνά και τα λαγκάδια, ως την ακροθαλασσιά της Σύρου. Έτσι λοιπόν, εκμεταλλευόμενος τις σπάνιες ιδιαιτερότητες του κυκλαδίτικου αμπελώνα, ο οινοποιός παράγει ένα γεροδεμένο κρασί φαγητού, με αχνό κίτρινο, σχεδόν λευκό χρώμα και μύτη λεμονάτη, με γήινες αρωματικές αποχρώσεις, νότες εσπεριδοειδών και υποψία από πορτοκαλανθούς που συνεχίζεται και στο στόμα. Σοβαρότητα και φρεσκάδα, οξύτητα που του δίνει νεύρο, αλλά και μεταλλικότητα, σε ένα Ασύρτικο που τυγχάνει της εύνοιας του χρόνου, μιας και όσο ωριμάζει τόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται. Έχει καλής διάρκειας, τραγανή επίγευση με αίσθηση από αχλάδι και λεμόνι. Τούτο το κρασί θέλει δίπλα του πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, λεμονάτες γεύσεις, λευκά αρμυρά τυριά, ριζότο, αλλά και πιάτα με πουλερικά. 

Όσο για το τρίτο στη σειρά κρασί του Οινοποιείου Σύρου, αποτελεί μια σχετικά φρέσκια εκδοχή της Μανδηλαριάς, μιας και έχει ωριμάσει σε βαρέλι για ένα 8μηνο. Έτσι παρόλο που η παρουσία του ξύλου είναι εμφανής, το κρασί διατηρεί τη φρεσκάδα και τη νεανικότητά του, παρουσιάζοντας έντονο κόκκινο φρούτο και βοτανικά αρώματα. Οι πρώτες, λίγες φιάλες, θα κυκλοφορήσουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.  

 

Φωτογραφίες: Έβελυν Φωσκόλου

 

Οινοποιείο Σύρου

Λαγκάδα, Τάλαντα, Σύρος, 84100

T. 6946302920

[email protected] 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σφολιάτα με αυγό & παστουρμά

Η πιο πρωτότυπη και μερακλίδικη τάρτα χρειάζεται μόνο 3 υλικά για να την φτιάξουμε.

Πιροσκί

Πιροσκί σπιτικά με τη γέμιση της επιλογή σας από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε το αγαπημένο πιροσκί με αφράτη και τραγανή ζύμη.

Χταπόδι µε κριθαράκι

Γευστικό χταπόδι με κριθαράκι στην κατσαρόλα. Φτιάξτε αυτή τη μοναδική συνταγή για χταπόδι γιουβέτσι και θα ξετρελαθείτε!

Περισσότερα άρθρα

Το απίστευτο μυστικό για φρέσκο ψωμί

Μάθετε τον σωστό τρόπο για να αποθηκεύετε το ψωμί σας και να παραμείνει φρέσκο για μέρες.

Το μενού του Πάσχα

Ένα μενού για το Πάσχα με τις καλύτερες πασχαλινές συνταγές για σαλάτες, αρνί κα υπέροχα γλυκά με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου.

Πασχαλινό αρνί: και στον φούρνο τέλειο!

Πασχαλινό αρνάκι στον φούρνο: μυστικά για ζουμερό αρνί με τραγανή πετσούλα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ