ΑρχικήΆρθραΟύζο και Λέσβος πάνε μαζί!

Ούζο και Λέσβος πάνε μαζί!

Από τον Τάσο Αντωνίου,

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά που μπορεί να επισκεφτεί κανείς για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι αναμφίβολα η Λέσβος. Προικισμένη από τη φύση με εύφορο έδαφος, δαντελωτές ακτές, απέραντες αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά, η Λέσβος με κέρδισε όχι μόνο με την ομορφιά αλλά (κυρίως) με τις γεύσεις και τον γαστρονομικό της πλούτο. Φυσικά αναφέρομαι στο νούμερο 1 σήμα κατατεθέν του νησιού, το ούζο. Διότι δεν γίνεται να επισκεφθείς τη Λέσβο και να μην πιεις ούζο απευθείας από την πηγή του! Το ούζο στη Λέσβο έχει τη δική του υπόσταση και όλα τα εστιατόρια, ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία του νησιού έχουν φροντίσει κάθε μεζές και πιάτο γίνεται τέλειο συνοδευτικό για ούζο. 

Ένα ταξίδι στη Λέσβο είναι ημιτελές αν δεν επισκεφτείς το Μουσείο Ούζου “Ο Κόσμος του Ούζου”, το οποίο άνοιξε πρόσφατα και είναι ένα πραγματικό διαμάντι για το νησί. Με αφορμή τα 120 χρόνια ιστορίας του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, η ποτοποιία Πλωμαρίου «Ισίδωρος Αρβανίτης» δημιούργησε μια εμπειρία ξενάγησης που θα σε κάνει να δεις το ούζο με άλλο μάτι. Μαθαίνεις τη συναρπαστική ιστορία του, αγγίζεις τις πρώτες ύλες και τον πολύτιμο γλυκάνισο που παράγεται στα τοπικά κτήματα της ποτοποιίας, περιπλανιέσαι στις εγκαταστάσεις και βλέπεις από πρώτο χέρι τη διαδικασία παραγωγής του αγαπημένου ελληνικού αποστάγματος. 

Το  Μουσείο Ούζου “Ο Κόσμος του Ούζου” στεγάζεται στο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σε έναν πανέμορφο ελαιώνα στο γραφικό Πλωμάρι.  Εδώ θα δεις τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες που προσφέρουν «απλόχερα» την ίδια αναλλοίωτη μυστική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και τηρείται, πιστά, από το 1894. Τα καζάνια είναι χειροποίητα και φτιάχνονται από χαλκό από την ίδια οικογένεια χαλκουργών μέχρι και σήμερα. Μια πολύ αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων όπως όπως παλαιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων, ετικεζέτες μας ταξιδεύουν στον χρόνο, καταδεικνύοντας την εξέλιξη της ποτοποιίας μέσα στον αιώνα.  Εννοείται ότι μια τέτοια εμπειρία ολοκληρώνεται με τη δοκιμή, όπου έχεις την ευκαιρία να γευτείς ούζο με τον πιο σωστό τρόπο, αραιώνοντας το σιγά σιγά μέχρι να αποκτήσει την τέλεια γεύση και το χαρακτηριστικό του θόλωμα. 

Μετά την επίσκεψη στο αποστακτήριο Ούζου Πλωμαρίου, σειρά έχει το φαγητό. Να είσαι σίγουρος ότι στη Λέσβο θα φας πολύ καλά! Για καταπληκτικούς μεζέδες προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ταβέρνα “Ο Αντώνης” στο Καγιάνι με εκπληκτική θέα στα μικρασιατικά παράλια. Επίσης αξεπέραστους μεζέδες, πάντα συνοδεία ούζου, απολαύσαμε στον “Γρηγόρη” στη Νυφίδα Πολυχνίτου πάνω στη θάλασσα. 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γλυκό black forest σε ποτηράκια

Συνταγή για τέλειο γλυκό με black forest σε ποτηράκια. Ιδανικό για κέρασμα της τελευταίας στιγμής.

Burger με κινόα και γλυκοπατάτα

Συνταγή για burger χωρίς κρέας με κινόα και γλυκοπατάτα!

Χωριάτικα χοτ ντογκ

Χοτ ντογκ με χωριάτικο λουκάνικο από τον Τάσο Αντωνίου! Φτιάξτε τα πιο νόστιμα σπιτικά λουκάνικα με τη συνταγή του Τάσου.

Περισσότερα άρθρα

12 μυστικά που δεν θα σου πει κανείς για τα γλυκά του κουταλιού

Μάθετε τα μυστικά που κανείς δεν θα σας πει για να φτιάχνετε άψογα σπιτικά γλυκά του κουταλιού.

5 σημεία στην κουζίνα που φωλιάζουν τα μικρόβια & πώς να τα εξολοθρεύσετε

Τα μικρόβια στην κουζίνα κρύβονται σε σημεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μάθετε πώς θα τα εξολοθρεύσετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ